Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Η διαδοχή του Ερντογάν

Ο κ. Ερντογάν προεδρεύει της τύχης της Τουρκίας από το 2002. Είναι στην εξουσία για 21 χρόνια. Μπήκε σαν νεαρός φιλόδοξος πολιτικός και σήµερα είναι ένας ασθενικός γηραιός άντρας. Η Τουρκία κάτω από την εξουσία του έχει αλλάξει πολύ. Μια χώρα γεµάτη φιλοδοξίες, µ’ ένα στρατό που επιχειρεί σε πολλά µέρη του κόσµου, ενώ η οικονοµία της έχει φθάσει στο ναδίρ και η χώρα πολλές φορές βρίσκεται στο σηµείο της πτώχευσης.
Οι φιλοδοξίες του κ. Ερντογάν δεν έχουν όρια. Θέλει να πιστεύει ότι η χώρα του είναι µεγάλη δύναµη και παρασύρει εκόντες-άκοντες τους συµπατριώτες του σε µια φρενήρη κούρσα που κάποτε φθάνει στα όρια της καταστροφής. Έχει αρκετούς εχθρούς στη χώρα του ο κ. Ερντογάν, και από τις χαµηλές τάξεις της κοινωνίας αλλά και από την ελίτ της ακαδηµίας και του πλούτου. Αντιµετώπισε επιτυχώς, απ’ ότι φαίνεται, πραξικοπήµατα, η υγεία του όµως είναι σε κακή κατάσταση και φαίνεται ότι και ο ίδιος κατάλαβε ότι είναι καιρός ν’ αρχίσει να µεριµνά για τη διαδοχή του. Πολιτικοί αναλυτές συζητούν το θέµα της διαδοχής του κ. Ερντογάν, όπως ο κ. Bozkurt σε άρθρο του (βλ. Abdullah Bozkurt, “Turkish President Erdogan Is Grooming His Youngest Son Bilal to Succeed Him”, Nordic Monitor, July 31, 2023).
Φαίνεται ότι ο κ. Ερντογάν από καιρό προετοιµάζει τον νεότερο γιό του Necmettin Bilal να τον διαδεχθεί. Ο κ. Ερντογάν για να κρατηθεί στην εξουσία έχει εισχωρήσει σ’ όλους τους κύκλους της Τουρκικής κοινωνίας. Ο Ισλαµισµός και γενικά η θρησκεία και ο µηχανισµός της χρησιµοποιείται ως εργαλείο για τη διατήρηση στην εξουσία του Τούρκου προέδρου.
Ο γιός Bilal είναι µέσα σ’ αυτά τα κυκλώµατα. Ο πατέρας του πιστεύει σε µια µακροχρόνια ηγεµονία της οικογένειας του επί της Τουρκίας. Ο Bilal σπούδασε πρώτα σ’ ένα θρησκευτικό σχολείο, το Kartal imam Hatip School στη Κωνσταντινούπολη, και µετά συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωµένες Πολιτείες. Η µόρφωση του επίσης είναι η κατάλληλη για να ηγηθεί στο κράτος που έχει «φορµάρει» ο πατέρας του και ο ίδιος είναι ακόλουθος της ιδεολογίας του πολιτικού Ισλάµ. Είναι επίσης γνώστης των οικονοµικών παραγόντων στη χώρα και επίσης εργάζεται µε πολλά ιδρύµατα που είναι κάτω από την ηγεµονία της οικογένειας Ερντογάν. Πέραν από την επιρροή του Bilal σ’ όλους αυτούς τους φορείς της εξουσίας ο πατέρας του φρόντισε ώστε να έχει επιρροή και στο κυριότερο φορέα της εξουσίας δηλαδή το κόµµα AKP και στις µυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας (ενθ.).
Ο κ. Ερντογάν λοιπόν παράλληλα µε τη δική του εξουσία προετοιµάζει και τη διαδοχή του. Ίδοµεν!

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την εναλλακτική πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

*Ο ∆ρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), διδάκτωρ Πολιτικών Επιστηµών & ∆ιεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας), πρώην µέλος της Γενικής Γραµµατείας του ΟΗΕ στο Τµήµα των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, πρώην ερευνητής στο Κέντρον Επιστηµονικών Ερευνών Κύπρου και πρώην επιµελητής του Πάντειου Πανεπιστηµίου.­


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα