Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Η αυτοκρατορία που θέλει να ξαναγίνει

Πήγαν στραβά οι προβλέψεις του Πούτιν, όταν από τον Φεβρουάριο του 2022 φαντασιωνόταν ότι για την κατάληψη του Κιέβου θα έκανε έναν περίπατο. Η επίθεση στην Ουκρανία θεωρείται ο πρώτος ευρωπαϊκός μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το Κρεμλίνο τον χαρακτηρίζει ως «ειδική στρατιωτική αποστολή» με δήλωση του Πούτιν που είναι μια θεωρία της αποθέωσης του παραλόγου, ότι «δεν επιδιώκουμε να επιβάλουμε οτιδήποτε σε οποιονδήποτε». Και όμως την περίοδο που ζούμε ο Πούτιν άνοιξε το “Κουτί της Πανδώρας”, το πιθάρι, κατά τη μυθολογία, με όλα τα κακά του κόσμου, δηλαδή την επικίνδυνη Ρωσία στην τοξική εποχή μας.
Πώς θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος, γιατί κάποτε θα τελειώσει!

Οι πόλεμοι του 20ου αιώνα που έγιναν από τις αυτοκρατορίες της Ευρώπης ηττήθηκαν, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ιταλίας. Μόνο μία γλύτωσε, της Ρωσίας, επειδή ήταν η μεγάλη Ε.Σ.Σ.Δ., πριν τη διάλυση της (Δεκ. 1991) επί Γέλτσιν. Αυτή τη διαλυμένη αυτοκρατορία προσπαθεί να νεκραναστήσει ο Πούτιν, ο οποίος χρίστηκε πρόεδρος από τον Γέλτσιν. Δεν θ’ αποτελέσει τώρα εξαίρεση του κανόνα η Ρωσία, η οποία στηρίζεται στην άρνηση της ταυτότητας των Ουκρανών.

Ο Πούτιν ηρωοποιήθηκε γιατί τον είχαν θεωρήσει προσωπικότητα ως “ισχυρό άνδρα” με εθνικιστική συνείδηση. Έβαλε στόχο να ξανακάνει τη Ρωσία μεγάλη, αρχίζοντας απ’ την προσάρτηση της Κριμαίας, γινόμενος βίαιος εκτός συνόρων με την Τσετσενία, τη Γεωργία, τη Συρία και τη μεγάλη Ουκρανία. Όμως δεν συνεπάγεται ότι, επειδή ήταν πράκτορας της KGB, θα ήταν γνώστης και σε στρατιωτικά ζητήματα, ο ίδιος και οι σύμβουλοι που τον περιστοίχισαν, πρώην και νυν πράκτορες. Στηρίζεται σ’ αυτούς και καθόλου στους επαγγελματίες και έμπειρους στρατιωτικούς που τον συμβούλευσαν να μην εισβάλει σ’ όλη την ουκρανική μεθόριο.

Τώρα αντιμετωπίζει τη σκληρή πραγματικότητα. Οι Ουκρανοί μάχονται «υπέρ βωμών και εστιών», ενισχυόμενοι από τη Δύση και δύσκολα θα ηττηθούν, ενώ ο ρωσικός στρατός δεν νιώθει περηφάνια, για να κατακτήσει την Ουκρανία, και μάλιστα υστερεί σε ηθικό, οργάνωση και ηγεσία. Το μόνο που σκέπτεται ο Ρώσος πρόεδρος είναι μια ανακωχή, να σώσει τα προσχήματα και πιο πολύ να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Κατά τους στρατιωτικούς αναλυτές ο Πούτιν, που στα προγράμματα βοήθειας των Δυτικών προς την Ουκρανία απαντά καταφεύγοντας στη ρητορική χρήσης πυρηνικών, επιβάλλεται να αποτύχει και η αποτυχία του να είναι “εμφανής”. Παράλληλα, οι Δυτικοί οφείλουν να καραδοκούν μήπως η αναφορά του Πούτιν στα πυρηνικά γίνει “τυχαία”, οπότε πρέπει από τώρα να του στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα τα καταφέρει και ο ίδιος να επιζήσει.

Ο κόσμος έχει κουραστεί, γιατί οι περιφερειακοί πόλεμοι συνεχίζονται και κατηγορεί τους πολεμοκάπηλους που διατηρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Χωρίς το σταμάτημά του και την ήττα του εισβολέα, οι λαοί θα είναι συνεχώς ανήσυχοι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα