Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Η αρπαγή και καταστροφή Αρχαιοτήτων την κατοχή

Ο Ενετοκρητικός Francesco Barozzi (1537 – 1604) δημιούργησε στο Ρέθεμνος την Ακαδημία των Vivi (Των ζωντανών) το 1561. Πρώτη μορφή Πανεπιστημίου εκτός Ευρώπης. Καθηγητής Πανεπιστημίου της Πάδοβα, συνέγραψε αρκετά βιβλία (Φιλοσοφίας, Αστρονομίας, Μεταφράσεις Αρχαίων κ.λ.π.) Διώχθηκε από την Ιερά Εξέταση. Το πνευματικό του έργο για την εποχή εκείνη είναι τεράστιο. Στη Βοδληϊανή βιβλιοθήκη της Οξφόδρης βρίσκονται 242 Κώδικες. Οι πανεπιστημικές έρευνες έχουν αναδείξει το μεγάλο του έργο. Στο χωριό Άγιος Κων/νος Ρεθύμνης είχε τη βίλα του.
Κατά τη Γερμανική κατοχή, οι κατακτητές γκρέμισαν τη βίλα και με αγγαρεία των κατοίκων έχτισαν στρατώνα για να στρατωνιστεί η διλοχία του Βrauchits. Στην οικία Γιαμαλάκη είχαν το εστιατόριό τους και στην οικία Μανούσακα διέμεναν οι αξιωματικοί.
Ύστερα από τεράστιους αγώνες, από το ’83 ο δάσκαλος Γιάννης Ηλιάκης, κατάφερε να αποκτήσει κονδύλια από το κράτος και την ΕΟΚ και να αποκαταστήσει το κτίριο για να στεγάσει, τα σπαράγματα της Βίλας Barozzi, το οικόσημο, την επιγραφή του, κώδικες (σε αντίγραφα) τα πνευματικά δημιουργήματα της Κρήτης κατά την Αναγέννηση, Συλλογές και διάφορα σημαντικά εκθέματα. Μουσείο ερευνητικό Κέντρο, ανοιχτό στην Παιδεία και την Κοινωνία.
Μουσείο ανοιχτό χωρίς έξοδα φύλαξης κ.λ.π. Κέντρο Έρευνας των πολιτισμικών αγαθών της περιοχής, προστασίας του περιβάλλοντος μοναδικού σε κάλος στην Κρήτη. Η επισκεψιμότητα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής.
Με προσπάθειες του Γιάννη Ηλιάκη το Υπ. Πολιτισμού για την αποτοίχιση των σπαραγμάτων της Βίλας Μπαρότση προσέφερε το ποσό των 30.000 ευρώ. Όπως και το Ίδρυμα ALPHA BANK το ποσό των 6.000 ευρώ. Και θα συνεχίσει.
Ζητούμε να αποτοιχίσουν τα σπαράγματα της Vila Barozzi και να τοποθετηθούν στην αίθουσα του Μουσείου με τα συνοδευτικά πάνω που έχει εκπονήσει ο Γιάννης Ηλιάκης – προσφορά του.
Να αποκατασταθεί ο χώρος της Κρήνης Barozzi. Να αναζητήσει και να βρει η Αρχαιολογική Υπηρεσία Ρεθύμνης την κλεμμένη επιγραφή της Κρήνης Frances o Barozzi και να διασωθεί σε ασφαλές μέρος της.
Ζητούμε από την υπουργό Πολιτισμού προσωπική συμπαράσταση και αποφασιστική Βούληση.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες