Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Η άλλη Ελλάδα γιόρτασε με λαμπρότητα και εθνική ανάταση την ημέρα του ΟΧΙ

Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, που γιορτάζει την εθνική επέτειο μακριά από τις κόντρες των κομμάτων, ενωμένη, με κατάνυξη. Αυτή η Ελλάδα, συνεχίζει να εμπνέει και ξένους λαούς να στέκονται δίπλα της και τιμούν μαζί με τις ελληνικές κοινότητες τη μνήμη των ηρώων του 1940.
Μια τέτοια τιμή, ήταν και το μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας προς τις ελληνικές κοινότητες σε όλη τη χώρα το οποίο έχει αναρτηθεί και στη σελίδα του προξενείου της Πέρθης  https:// www.facebook.com/consulategreeceperth/?fref=ts. Σ’ αυτό ο  πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Malcolm Turnbull, γράφει τη λέξη ΟΧΙ στα Ελληνικά και τονίζει τη σημασία του ελληνικού Αγώνα και της Μάχης της Κρήτης ιδιαίτερα στην έκβαση του πολέμου.
Προξενείο Πέρθης και Ελληνική κοινότητα
• Όπως πληροφορήθηκε η υπογράφουσα, οι Έλληνες εκεί ένιωσαν ότι αυτή η Ελλάδα είναι η Ελλάδα της καρδιάς και των ονείρων τους. Και ότι αξίζει να προσπαθούν να τη διατηρούν ζωντανή έως ότου ορθοποδήσει ξανά.
• Πρωτοστατούντος του Ελληνικού Προξενείου της Πέρθης, λοιπόν, λαμπρός ήταν και ο φετινός  εορτασμός της επετείου του ΟΧΙ την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016.
• Ο εορτασμός περιελάμβανε δοξολογία στη νεότερη ελληνική εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου, παρέλαση με ελληνικές σημαίες, κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο μνημείο πεσόντων στο μεγάλο κεντρικό πάρκο της Πέρθης, στο State war Memorial  στο King’s Park, ομιλία για τη σημασία της ημέρας από τον πρόξενο της Ελλάδας στην Πέρθη κ. Αντώνη Κολλιάδη, χαιρετισμούς από εκπροσώπους της Αυστραλιανής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
• Το πιο συγκινητικό κομμάτι της τελετής ήταν η εκφώνηση ποιημάτων σε τέλεια Ελληνικά από παιδιά Ελλήνων της Δυτικής Αυστραλίας και σε συμπαθέστατα Ελληνικά από παιδιά Αυστραλών φιλελλήνων.
• Ξεχώρισε, επίσης, η παρέλαση των μαθητών του σχολείου St. Andrew’s. Ένα εξαιρετικό σχολείο που διοικείται από την ελληνορθόδοξη κοινότητα της Πέρθης.  Πρόεδρος της πολύ δραστήριας ελληνικής κοινότητας και μέλος του Δ.Σ. του σχολείου είναι ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Notredame κ. Σάββας Παπασάββας.
• Στο St. Andrew’s παρέχεται ταυτόχρονα και Ελληνορθόδοξη εκπαίδευση καθώς και διάφορες δράσεις που διασώζουν την ελληνική παράδοση και πολιτισμό. (http://www.sag.wa.edu.au/home/mission-statement/)

Η Ένωση της Κρήτης
Σύμφωνα με  πληροφορίες μας, ήδη προετοιμάζεται από το ελληνικό προξενείο της Πέρθης και τον πρόξενο κ. Αντώνη Κολλιάδη με τη συμμετοχή της ελληνικής κοινότητας μία μεγάλη εκδήλωση στην Πέρθη Αυστραλίας στις 7 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και τον εορτασμό των 80 χρόνων από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και σ’ αυτήν θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο των εκδόσεων του Ιδρύματος στα αγγλικά «Eleftherios Venizelos: A story of an adventurous life».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα