Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

H Σπλάντζια θρηνεί κι αποχαιρετά τον παπά Μανώλη

Το τελευταίο αντίο στον αγαπητό τους εφημέριο π. Εμμανουήλ Μπλαζάκη είπαν ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας, εκεί όπου  διακόνησε πολλά χρόνια με τα περισσότερα ως ιερατικός προϊστάμενος.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 12 το μεσημέρι τηρουμένων των μέτρων προστασίας  για τον κορωνοϊό.

Για την καρποφόρα πολυδιάστατη διακονία του εκδημούντος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του συνδέσμου εφημερίων της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου και εφημέριος της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Σαπουνάκης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο μεταστάς αδερφός μας κατακαίεται από την σπίθα και την φλόγα της ιερωσύνης ήδη από τη νεότητα του και “τη φλογί δε μη λωβηθείς”, κατάφερε συνεργεία Θεού και ανθρώπων να την αυξήσει και να την πολλαπλασιάσει συγκαταλεχθείς αρχικά εις τα τάξεις του κατώτερου κλήρου της εκκλησίας μας, εις τον του κανδηλανάφτου, νεωκόρου, αναγνώστου και ιεροψάλτου βαθμόν. Η φλόγα όμως δια τα ενδότερα του καταπετάσματος όλο και περισσότερο ηύξανε και εκραταιούτο αναθερμαίνοντας έτι περισσότερον τη νεανική του ψυχή και το νεανικό του πόθο…

Οι δυσκολίες όμως πολλές, καθότι ήταν μικρός σε ‘μορφωτική ηλικία’ μη διαθέτοντας τα απαραίτητα τυπικά και μορφωτικά εφόδια που απαιτεί το αξίωμα και η ευθύνη του υπουργήματος της ιερωσύνης. Παραταύτα ως άλλος Ζακχαίος του Ευαγγελίου ξεπερνά τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Παίρνει τον ανηφορικό δρόμο της εκκλησιαστικής και κοσμικής μορφώσεως, ενηλικιωμένος πνευματικά… Τεσσαράκοντα και πέντε έτη διακονεί την τοπική μας εκκλησία με το μυστήριο της ιερωσύνης δια του επιγείου θυσιαστηρίου του Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας. Παντού προσφορά, μία σταυροαναστάσιμη πορεία, κτιριακή, εξωραιστική, φιλανθρωπική, διοικητική, κατηχητική, κηρυχτική, αγιαστική, λειτουργική, ποιμαντική, πολιτισμική κλπ. Αναδεικνύεται ο νέος της χάριτος ιεροκήρυκας, αλλά και ο νέος μύστης των μυστηρίων των πνευματικών… Τούτη την εικόνα και την λευιτική του μορφή πράγματι θα αναζητούμε από σήμερα και από ανάμεσά μας…».

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες