Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

H μάχη των εμβολίων

Πόλεμος στα χαρακώματα του κορωνοεμβολίου να κυκλοφορήσει γρήγορα, για να εμβολιασθεί ο κόσμος στα τέλη του έτους. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προετοιμάζονται, οργανώνουν κέντρα εμβολιασμών και εκπαιδεύουν το προσωπικό. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντέρ Λάιεν με μήνυμά της προειδοποιεί, ότι αν επαναληφθεί πρόωρη αποκλιμάκωση, το τρίτο κύμα είναι αναπόφευκτο και πολύ χειρότερο.

Ο κορωνοϊός θα επικρατήσει και θα γίνεται χαμός σε σπίτια, σε τόπους λατρείας και στο ύπαιθρο. Ωστόσο αισιοδοξεί, ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να αρχίσουν τους εμβολιασμούς πριν το τέλος του 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνάπτει συμβόλαια αγοράς εμβολίων για κάλυψη αναγκών 450 εκατομ. πληθυσμού ευρωπαϊκών χωρών, που θα διανεμηθούν με βάση τον πληθυσμιακό αριθμό εκάστης, προς 25 έως 27 ευρώ τη δόση. Από αξιωματούχους της Ε.Ε. συζητείται το εμβόλιο της Αμερικανικής Βιοτεχνολογίας Moderna, δύο δόσεων. Τα αποτελέσματα των δοκιμών στην τρίτη πειραματική φάση έδειξαν αποτελεσματικότητα 94,5%.

Αλλά στο παιχνίδι έχουν λάβει μέρος πολλοί με επικρατούσα την Αμερικανική Phizer, που διαθέτει το εμβόλιο προς 19,5 δολάρια τη δόση. Υπολογίζει να εισπράξει για το 2020 4,3 δισ. δολάρια και 23,8 δισ. δολάρια για το 2021. Εχει στείλει μάλιστα σε πολλές χώρες “ψυγεία βαθείας ψύξεως” για τη διαφύλαξη του εμβολίου μέχρι τη χρήση του. Ηδη η χώρα μας έχει παραλάβει επτά εκ τούτων.

Πολιτικοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη αξιώνουν διαδικασίες διαφάνειας στην υπογραφή των συμβάσεων. Διότι πάντοτε “στα ψιλά” κρύβεται παρασκηνιακή κερδοσκοπία. Χορηγείται π.χ. το εμβόλιο σε χαμηλή τιμή στην αρχή της έξαρσης και μετά θα μπορεί να αυξάνεται η αξία του κατά το δοκούν. Αυτό το εμβόλιο, εκτός του ότι θα χορηγείται σε δύο δόσεις, δεν θα γίνεται εφ’ άπαξ, όπως του πνευμονιόκοκκου, αλλά θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σαν της γρίπης. Είναι πολλά τα λεφτά, γι’ αυτό και ο ανταγωνισμός μεγάλος.

Στην αγορά με μεγάλες προσδοκίες έχουν βγει η Κίνα, στην οποία -άκουσον άκουσον- κρατικοί υπάλληλοι διέδωσαν, ότι πηγή διάδωσης του ιού ήταν, η Ελλάδα και δεν ακούστηκε από κάποια δημόσια αρχή σχετική διαμαρτυρία. Ξέχασαν φαίνεται τη Γου Χαν! Σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, κι αυτό δυο δόσεων, οι επιστήμονες, για ν’ ανταγωνιστούν τις εταιρείες της Δύσης, ανακοίνωσαν, ότι δεν είναι μόνο αποτελεσματικό, ξεπερνώντας το 95% μετά την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών, αλλά και χαμηλού κόστους στα 10 ευρώ τη δόση.

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι δεν αρκεί στον κόσμο το θανατικό που τον βρήκε με την πανδημία, ανοίγεται και μια νέα πηγή πλούτου για τις βιομηχανίες εμβολίων, όπου γίνεται μεγάλη μάχη, ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος.

1 Comment

  1. Κύριε Πλέσσα γιατί πάντα το κακό; Υπάρχουν εμβόλια και αυτό είναι ένα θαύμα!!! Χωρίς τις φαρμακοβιομηχανίες δεν θα υπήρχαν!!! Θα εμβολιάζονται ΟΛΟΙ οι άνθρωποι ΔΩΡΕΑΝ, τουλάχιστον στην Ευρώπη, Αμερική και άλλου στον Κόσμο. Και εσείς βλέπετε παντού σκοτάδι…

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες