Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γυναίκες στο Αφγανιστάν – Έτος 2022 (Μέρος Α’)

«Οι πολίτες του Αφγανιστάν, άνδρες και γυναίκες, έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στον Νόμο». Με αυτή την μάλλον… μετριοπαθή διατύπωση για τα δυτικά δεδομένα, ο Νόμος στο Αγφανιστάν άλλαξε προς “όφελος” των γυναικών το 2004. Θέμα ουσιαστικής ισότητας δεν τέθηκε ποτέ φυσικά, εξάλλου όπως διαπιστώσατε ήδη, η παραπάνω διατύπωση αφορά στην αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών σε συνάρτηση με τη νομοθεσία.

Τα δικαιώματα των γυναικών άρχισαν να βελτιώνονται δειλά δειλά στη μετα-Ταλιμπάν εποχή, με την ίδρυση του Υπουργείου Γυναικείων Υποθέσεων το 2001. Δεν ήταν κάποια μεγάλη “νίκη” για τις γυναίκες, αλλά ήταν μια αρχή. Σήμερα όμως, εν έτει 2022, και τους Ταλιμπάν ξανά στην εξουσία, η όποια προσπάθεια “ανβάθμισης” των δικαιωμάτων των γυναικών, μπήκε –με συνοπτικές διαδικασίες- στο καλάθι των αχρήστων.

Οι Αμερικανοί απέσυραν τα στρατεύματά τους από το Αφγανιστάν τον Αυγουστο του 2021, μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια παραμονής τους στην εμπόλεμη χώρα. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωνε τότε πως «οι Αφγανοί θα πρέπει πλέον να πολεμήσουν για τη χώρα τους». Οι Ταλιμπάν άδραξαν την ευκαιρία και γρήγορα ανακατέλαβαν μεγάλο κομμάτι της χώρας. Ωσπου να αποσυρθούν εντελώς τα στρατεύματα, αλώνιζαν ανενόχλητοι σε κάθε γωνιά του Αφγανιστάν, επαναφέροντας το σκοταδιστικό, αυταρχικό καθεστώς τους.

Ετσι, παρά τις υποσχέσεις πως οι Αμερικανοί θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τον αφγανικό στρατό και να τον χρηματοδοτούν, παρά τις διαβεβαιώσεις περί σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών -αλλά και των διεθνών συνόρων, που υποτίθεται ότι θα διατηρούσαν οι Ταλιμπάν, στην πραγματικότητα τα πράγματα χειροτέρεψαν άρδην.

Τους τελευταίους μήνες, τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν απλά δεν υφίστανται. Ή, για να είμαστε πιο σωστοί, αν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά. Στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι αφόρητη και οι περιορισμοί, εκτός από απαράδεκτοι, ανόητοι. Παρακάτω παραθέτω (το πρώτο μέρος) λίστας με όλα όσα οι γυναίκες στο Αφγανιστάν απαγορεύεται να κάνουν. Γιατί; Γιατί έτσι θέλουν οι Ταλιμπάν. Τόσο απλά, τόσο δημοκρατικά…

Απαγορεύεται να παίζουν κρίκετ

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να επιτρέπεται στις γυναίκες να παίζουν κρίκετ, επειδή δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες να παίζουν κρίκετ…. Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση όπου το σώμα ή το πρόσωπό τους θα είναι ακάλυπτο. Και το Ισλάμ δεν επιτρέπει στις γυναίκες να παρουσιάζονται (δημόσια) ακάλυπτες». Τάδε έφη Αhmadullah Wasiq, ο οποίος είναι αναπληρωτής επικεφαλής της πολιτιστικής (!) επιτροπής των Ταλιμπάν. Τι να σχολιάσουμε τώρα εδώ; Την επίφαση ύπαρξης “πολιτιστικής επιτροπής”? Τον εμπνευσμένο λόγο του ανδρός; Τα ακαταμάχητα επιχειρήματα; Λίγο αργότερα φυσικά, αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως τα λόγια του Wasiq διερμηνεύτηκαν λάθος. Επί του παρόντος δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση των γυναικείων αθλημάτων στο Αφγανιστάν. Όμως οι αθλήτριες δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς και το μέλλον τους στη χώρα είναι αβέβαιο.
Για την ιστορία, σε απάντηση της δήλωσης, η επιτροπή κρίκετ της χώρας ανέστειλε το πρόγραμμα αγώνων των γυναικών, ενώ πολλές αθλήτριες προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα. ‘Οσες δεν τα κατάφεραν κρύφτηκαν…
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/VabcOshoDHg

Απαγορεύεται να κάνουν μπανιο σε χαμάμ και δημόσια λουτρά

Ισως και να μην είχε τόση σημασία, αν στο Αφγανιστάν είχαν όλα τα νοικοκυριά πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και αποχετεύσεις. Όμως δεν έχουν… Στις 3 Ιανουαρίου, ο Sardar Mohammad Heydari, τοπικός εκπρόσωπος του Υπουργείου των Ταλιμπάν για τη Διάδοση της Αρετής (!) και την Πρόληψη της Βίας, ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες απαγορεύεται να πλένονται σε δημόσια λουτρά στις επαρχίες Balkh και Herat. Η ίδια απαγόρευση ίσχυε και κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης των Ταλιμπάν από το 1996 έως το 2001. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, πολλά λουτρά έκλεισαν.
Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η ανακοίνωση επιδεινώνει στο έπακρο το ήδη τραγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα όσον αφορά στην πρόσβαση των νοικοκυριών σε τρεχούμενο νερό. Για παράδειγμα, στη Χεράτ, μόνο το 39% των γειτονιών έχει επαρκή πρόσβαση σε νερό και αποχέτευση. Η Tamana Siddiqi, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, καταδίκασε την κίνηση δηλώνοντας ότι «…δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά ένα ζεστό μπάνιο μέσα στο σπίτι τους». Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα (το οποίο έχει επικυρώσει το Αφγανιστάν) περιλαμβάνεται το δικαίωμα στο νερό. Όμως αυτό δεν απασχολεί τους Ταλιμπάν. Μάλλον η επιτροπή για τη… διάδοση της Αρετής, θεωρεί πως το νερό δεν είναι απαραίτητο. Ούτε το μπάνιο….

Να ταξιδεύουν μόνες

Eεεεε μα κάτι πράγματα που θέλουν και αυτές…. Όπως και στην προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν, η ελευθερία μετακίνησης για τις γυναίκες είναι περιορισμένη. Στις 27 Δεκεμβρίου οι Ταλιμπάν εξέδωσαν συγκεκριμένη οδηγία που –ούτε λίγο, ούτε πολύ- απαγόρευε στις γυναίκες να διανύουν περισσότερα από 72 χιλιόμετρα χωρίς να συνοδεύονται από άντρες –στενά μέλη της οικογένειάς τους, εννοείται! Επίσης, κάθε οδηγός στο Αφγανιστάν απαγορεύεται να παίρνει στο όχημά του γυναίκες που δεν έχουν πλήρως καλυμμένο πρόσωπο και κεφάλι. Ο Νόμος υποτίθεται πως έτσι, αποτρέπει τις “ενοχλήσεις” κατά των γυναικών. Ωστόσο πολλοί αμφιβάλλουν για τη βάση του Νόμου, αφού υπάρχουν παραδείγματα γυναικών οι οποίες απήχθησαν από άγνωστους άντρες, υπό την απειλή όπλου, και –όπως καλά καταλάβατε- κανείς δεν τους σταμάτησε. Επιπλέον οσυγκεκριμένος “Νόμος” παραβιάζει το Σύνταγμα του 2004, και συγκεκριμένα το άρθρο 39, που αναφέρει πως «κάθε Αφγανός έχει το δικαίωμα να ταξιδέψει και να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας…». Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τη δημοκρατικότητα του εν λόγω Νόμου, ναι;
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/GGCJItvluOU

Να επιλέγουν τι θα φορέσουν

Γυναίκες στο ΑφγανιστάνΤο dress code για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν είναι πολύ συγκεκριμένο. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο υπουργός Παιδείας των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι οι φοιτήτριες θα πρέπει να φορούν καλύμματα κεφαλιού ως μέρος του υποχρεωτικού κώδικα ενδυμασίας. Διότι όπως καλά γνωρίζουμε όλοι – σκέφτομαι αυτομάτως – αν το κεφάλι δεν είναι καλυμμένο, η γνώση “πετά” και χάνεται! Για να συνεχίσω όμως, ο εν λόγω κώδικας, συμπεριλαμβάνει επίσης ρούχα μακριά, ώστε να μην φαίνεται ούτε σπιθαμή ποδιού, μακρυμάνικες μπλούζες και φορέματα, ώστε να μην φαίνεται χέρι από τον καρπό και πάνω, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι γυναίκες φορούν και γάντια, γιατί, όπως και να το κάνουμε, τα δάχτυά σκανδαλίζουν! Το εντυπωσιακό είναι πως δεν είναι όλες οι γυναίκες κατά του νέου κώδικα ενδυμασίας. Υπάρχουν αρκετές που υπερασπίζονται τη “νέα τάση”, πιθανότατα επειδή έχουν γαλουχηθεί για χρόνια με αυτό το σκεπτικό. Ετσι είναι. Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς είναι η δημοκρατία, τότε το πιθανότερο είναι να μην σου λείπει…
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: https://youtu.be/GVuF4MLzxRI

Η εικόνα ζοφερή. Η συνέχεια (την επόμενη εβδομάδα) στο ίδιο πνεύμα και καθόλου ευοίωνη. Ζούμε σε καιρούς που υποτίθεται πως το αίτημα για ανθρώπινα δικαιώματα δεν θα έπρεπε καν να συζητάται. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο και προαπαιτούμενο. Πολύ κοντά μας ωστόσο, μια ανάσα δίπλα στο δυτικό “μοντέλο”, ένα άλλο φασιστικό μοντέλο επανέρχεται για να καταδυναστεύσει. Ανθρώπους, καταστάσεις, συνειδήσεις. Και πρέπει να είναι εντελώς ξεκάθαρο: ό,τι διαβάσατε παραπάνω, ό,τι θα διαβάσετε την επόμενη εβδομάδα, συμβαίνουν σήμερα, εν έτει 2022.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα