Τρίτη, 15 Ιουνίου, 2021

Γρίφος η εξέλιξη του τουρισμού φέτος στα Χανιά

Γρίφος παραμένει για παράγοντες και φορείς του τουρισμού στα Χανιά η εξέλιξη της φετινής περίοδου, με τους περισσότερους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους -δεδομένων των συνθηκών- στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών καταλυμάτων ευελπιστούν η τουριστική κίνηση να φτάσει ή να ξεπεράσει το περυσινό επίπεδο. Πιο αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του διπλασιασμού της κίνησης σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, εφόσον προχωρήσουν οι εμβολιασμοί στις χώρες από τις οποίες αναμένονται τουρίστες.
Με αφορμή την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι εκπρόσωποι τουριστικών φορέων κατέθεσαν στα “Χανιώτικα νέα” τις εκτιμήσεις τους για τη φετινή χρονιά.

 

Στόχος η διπλάσια κίνηση

Τον διπλασιασμός της κίνησης σε σύγκριση με πέρυσι θέτουν στόχο οι ξενοδόχοι.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων, Μαν. Γιαννούλης, σημείωσε:
«Οι προσδοκίες και ο στόχος είναι να έχουμε τη διπλή κίνηση από πέρυσι. Εάν οι εμβολιασμοί στις υπόλοιπες χώρες τρέξουν καλά όπως τρέχουν και στην Ελλάδα, θα είναι κάτι εφικτό και μπορούμε να το περιμένουμε. Όμως, η αγορά θα είναι αγορά της τελευταίας στιγμής. Αυτή τη στιγμή οι κρατήσεις είναι παγωμένες έως ελάχιστες και θεωρώ ότι η κίνηση θα αρχίσει να αναπτύσσεται μετά τις 20 Ιουνίου δεδομένου ότι και το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιρειών και των τουρ οπερέιτορ έχει προσανατολιστεί προς αυτές τις ημερομηνίες. Νομίζω ότι θα δούμε όγκο κρατήσεων από τις 20 Ιουνίου και μετά».

«Μακάρι να περάσουμε το περυσινό επίπεδο»

«Μακάρι να φτάσουμε και να περάσουμε λίγο το περυσινό επίπεδο», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων «Απτερα» Κωνσταντίνος Πρώιμος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πρώιμος ανέφερε:
«Είναι ένα δύσκολο ξεκίνημα γιατί όλοι περιμέναμε ότι θα ήταν καλύτερα από πέρυσι αλλά τον τελευταίο καιρό διαψευστήκαμε. Δεν έχουμε κρατήσεις για Μάιο – Ιούνιο. Αρχίζουν από τέλη Ιουνίου οι πιο μαζικές κρατήσεις. Κάποια Γραφεία θα ξεκινήσουν να φέρνουν τουρίστες κυρίως σε μεγάλα καταλύματα, τώρα που ανοίγει η σεζόν. Αλλά, το γεγονός ότι η Κρήτη είναι ακόμα κόκκινη έχει δυσκολέψει τις κρατήσεις. Και, βέβαια, πρέπει να πούμε ότι έχουν ωφεληθεί οι βίλες. Δηλαδή, τα μέλη μας που διαθέτουν βίλες είναι σε καλύτερη κατάσταση γιατί θέλουν οι τουρίστες να πάνε κάπου και να κλείσουν ένα μέρος στο οποίο να μπορούν να είναι μόνοι τους. Να μη συγχρωτίζονται με άλλο πολύ κόσμο.
Κατά τ’ άλλα, δυστυχώς δεν περιμένουμε μια πολύ καλή χρονιά. Αντίθετα, μακάρι να φτάσουμε και να περάσουμε λίγο το περυσινό επίπεδο».
Ο κ. Πρώιμος πρόσθεσε ότι «ελπίζουμε όλοι στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Πέρυσι, καταφέραμε και είχαμε ένα 20% – 25% της χρονιάς του 2019 εξαιτίας του γεγονότος ότι ο κορωνοιός ήρθε τον Φεβρουάριο και μέχρι τότε είχαν ήδη γίνει πολλές κρατήσεις οι οποίες δεν ακυρώθηκαν. Τώρα, εξαιτίας του παρατεταμένου διαστήματος που έχουμε κορωνοιό, δεν έχουμε καθόλου κρατήσεις από τον χειμώνα και όλοι περιμένουν την τελευταία στιγμή».

«Χαμηλά οι κρατήσεις»

«Αυτή τη στιγμή δυστυχώς οι κρατήσεις σε όλα τα επίπεδα, είτε ξενοδοχεία, είτε αυτοκίνητα, είτε εισιτήρια, είναι πολύ χαμηλές», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Δυτικής Κρήτης, Αντώνης Γελασάκης για να προσθέσει:
«Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι προσδοκίες είναι χαμηλές. Και ελπίζουμε στις αρχές Ιουλίου, αν όλα πάνε καλά, να ξεκινήσει κάποια τουριστική κίνηση και φέτος. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Οι κινήσεις που έχουν γίνει έως αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα είναι σε καλό επίπεδο όσον αφορά τον τουρισμό και την κρουαζιέρα. Στο εξωτερικό θεωρούν ότι ως Ελλάδα πάμε καλά και στο κομμάτι του εμβολιασμού. Αλλά, όλα αυτή τη στιγμή εξαρτώνται από την πανδημία. Αρα, κρατάμε μικρό καλάθι για φέτος και ελπίζουμε για το καλύτερο».

«Δύσκολη κατάσταση μέχρι τον Ιούνιο»

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Νομού Χανίων, Ιωάννης Κουκουράκης, μας λέει ότι «περιμένουμε σιγά – σιγά, μέχρι τέλη Ιουνίου, να ξεκαθαρίσει όλο το τοπίο. Πάντως, η κατάσταση είναι δύσκολη για αυτούς τους μήνες μέχρι τον Ιούνιο. Υπάρχουν μεν κάποιες κρατήσεις αλλά αμέσως έρχονται οι ακυρώσεις».
Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από πέρυσι και ότι εάν δεν παρουσιαστεί «κάτι άλλο με το θέμα του κορωνοϊού, θα προχωρήσει η χρονιά».
Ο κ. Κουκουράκης ανέφερε ότι και ο ίδιος είχε κράτηση για τις 8 Ιουνίου που ακυρώθηκε για τον Σεπτέμβριο.
Ο ίδιος σημείωσε ότι τα μέλη της Ενωσης είναι έτοιμα για την υποδοχή των τουριστών και έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμούς.

 

«Είχαμε προσδοκίες αλλά…»

«Τελειώνοντας πέρυσι η σεζόν είχαμε προσδοκίες ότι η φετινή χρονιά θα ήταν καλύτερη. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Δ. Πλατανιά “Ο Ιάρδανος”, Αντώνης Κοκολοδημητράκης.
Ο κ. Κολοδημητράκης τονίζει πως μετά τον Απρίλη και ο Μάιος και ένα μεγάλο μέρος του Ιουνίου «θα πρέπει να θεωρείται χαμένο. Ευελπιστούμε για κάτι καλύτερο στα τέλη Ιουνίου και μια πληρότητα του 50% σε σύγκριση με αυτή του 2019 για τους μήνες Ιούλη, Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Ειδικά ο Πλατανιάς που δουλεύει σε ποσοστό 80-85% με τους Σκανδιναβούς δεν θα δουλέψει αν δεν ξεκινήσουν οι πτήσεις από τις χώρες αυτές. Και αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς».

«Επικοινωνιακό το άνοιγμα»

«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το άνοιγμα του τουρισμού είναι περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό» επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου ενοικιαζομένων αυτοκινήτων Ν. Χανίων, Χρήστος Μυλωνάκης. Ο κ. Μυλωνάκης μας δίνει μια σειρά από στοιχεία για τις κρατήσεις και τις σχεδιαζόμενες αφίξεις. «Ανοίγουμε τον τουρισμό αλλά οι δυνητικοί επισκέπτες αρνούνται να επισκεφθούν τη χώρα. Αυτό έχει να κάνει με τις αστοχίες που έχουμε κάνει με αποτέλεσμα η χώρα να είναι στο “πορτοκαλί” τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το “πορτοκαλί” σημαίνει πως οι άλλες χώρες θα βάζουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα στους τουρίστες που επιστρέφουν! Ελπίζω να διαψευστώ! Εκτός όμως από αυτό δεν ακούσθηκαν οι φωνές που έλεγαν να είναι πιο αυστηρή η τήρηση του lock down, να μην έχουμε πρόωρο άνοιγμα του εμπορίου, των εκκλησίων κτλπ. Δεν ήμασταν πειστικοί ως χώρα ώστε να εμβολιαστούν όλες οι ηλικιακές ομάδες σε μεγάλους αριθμούς. Είναι απογοητευτικό ότι έχουμε τα μικρότερα ποσοστά στην Ευρώπη στις ηλικίες 65 έως 80+ και απογοητευτικός ο μικρός αριθμός εμβολιασμένων ανάμεσα στον υγειονομικό προσωπικό. Είναι σημαντικό να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα από τον κόσμο και τους επαγγελματίες!», υπογραμμίζει ο κ. Μυλωνάκης τονίζοντας την ανάγκη ο κόσμος να προσέξει περισσότερο να κρατήσει τα μέτρα προστασίας. «Ο κλάδος μας έχει επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία. Στην ουσία είμαστε κλειστές επιχειρήσεις που εξαιρεθήκαμε από μέτρα όπως το κεφάλαιο κίνησης για το λιανεμπόριο (και εμείς θέλουμε να κάνουμε service, να ασφαλίσουμε τα αυτοκίνητα κα.), τα δάνεια μας είναι από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και δεν έχουμε μπει σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το “Γέφυρα 2”, η αναστολή πληρωμών, η επιδότηση τόκων κτλπ. Ο τουρισμός θα είναι λιγότερος με αποτέλεσμα η προσφορά μεγάλη σε οχήματα και οι τιμές χαμηλές. Τέλος ενώ οι ανταγωνίστριες χώρες δίνουν κίνητρα σε αεροπορικές εταιρείες και στους τουρίστες (Δωρεάν τεστ, προσφορές για νοσήλεια κτλπ.) και εμείς όχι κάνει απαγορευτικό τον τουρισμό προς τη χώρα μας. Η πολιτεία, οι φορείς, η περιφέρεια, τα επιμελητήρια, το υπουργείο τουρισμού δεν έχουν πάρει μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση» καταλήγει ο κ. Μυλωνάκης.

«Ευελπιστούμε»

«Αυτή τη στιγμή έχουμε κλεισίματα, αλλά έχουμε και ακυρώσεις. Δειλά-δειλά βλέπουμε κάποιους τουρίστες αλλά κακά τα ψέματα η κινητικότητα είναι μικρή. Ευελπιστούμε ότι κάτι θα αλλάξει από τον Ιούνιο» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Κισσάμου, Αντώνης Σταθόπουλος.
Οι επαγγελματίες του τουρισμού λαμβάνουν πολλά mail από τους τουρίστες για το που θα κάνουν το “τεστ” όταν θα πρέπει να επιστρέψουν αλλά και για τις γενικότερες συνθήκες στην περιοχή που θέλουν να κάνουν διακοπές.
Η Κίσσαμος αναμένει με το άνοιγμα των εσωτερικών μετακινήσεων ώστε να υπάρξουν επισκέπτες από την υπόλοιπη Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα. «Ως Δήμος έχουμε ετοιμάσει ένα mini guide, ένα χάρτη του Δήμου με τα ξενοδοχεία, τρία προωθητικά βίντεο που θα βγάλουμε το επόμενο διάστημα, σήμα τουριστικής προβολής και θέλουμε να προωθήσουμε το εγχώριο τουρισμό, να γίνει η Κίσσαμος τόπος προσέγγισης επισκεπτών για τα τριήμερα τους από όλη την Κρήτη» καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος.

Ισχυρά brands  οι προορισμοί μας

«Η χρονιά θα είναι δύσκολη αλλά ως Δήμος κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερα» τονίσει ο υπεύθυνος τουρισμού του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, Στέλιος Καλογρίδης. Από την ημέρα που άνοιξε η εστίαση και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις η Παλαιόχωρα παρουσιάζει αυξημένη επισκεψιμότητα, ειδικά τα Σαββατοκύριακα από εσωτερικό τουρισμό.
«Το Λαφονήσι είναι έτοιμο, έχουμε κάνει εργασίες καθαρισμού σε όλες τις παραλίες και στην Παχιά Άμμο στην Παλαιόχωρα, στη Σούγια , στη Κουντούρα, στο Γραμμένο και στο Λαφονήσι έχουμε ενισχύσει τις υποδομές για τα ΑμΕΑ, πρόσφατα υπογράφηκε και η χρηματοδότηση των πεζοπορικών διαδρομών του Σελίνου από την Περιφέρεια Κρήτης για του χρόνου. Στη γενικότερη κίνηση ευελπιστούμε ότι είναι λίγο καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι γιατί η Παλαιόχωρα, η Σούγια,το Λαφονήσι είναι ισχυρά brand names» τονίζει ο κ. Καλογρίδης.

«Πράσινα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά»

«Από τα ξενοδοχεία και τις μικρές μονάδες του Δήμου μας υπάρχει η αισιοδοξία πως η φετινή χρονιά θα είναι σημαντικά καλύτερη σε σύγκριση πάντα με την περσινή» τονίζει ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και τουρισμού Δ. Χανίων, Γιάννης Γιαννακάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη φέτος ο Δήμος κινήθηκε σε δύο επίπεδα. «Στο θέμα της προβολής είχαμε μια συνεργασία με την έκθεση του Βερολίνου, ήμασταν από τους λίγους Δήμους της χώρας και ήλθαμε σε επαφή με πολύ σημαντικούς φορείς του τουρισμού. Σε τεχνικό επίπεδο λύνουμε θέματα που ήταν σε εκκρεμότητα όπως οι υποδομές στις παραλίες και οι χώροι στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων. Το ότι ανοίγουν οι χώροι πολιτισμού επίσης είναι κάτι πολύ σημαντικό. Πλέον είναι μείζον θέμα για μας να γίνουμε ένας ασφαλής προορισμός, μια Περιφέρεια “πράσινη” σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της».

«Ελπίδα οι Γερμανοί»

«Για τη φετινή χρονιά έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Φαίνεται ότι οι Γερμανοί θα ταξιδέψουν φέτος και αυτός μας κάνει να αισιοδοξούμε καθώς η περιοχή μας στηρίζεται στους Γερμανούς τουρίστες και αυτή ήταν μια αιτία που πέρυσι πήγαμε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς στην Κρήτη, τηρουμένων πάντα των αναλογιών» δηλώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Αποκορώνου, Γιάννης Αποστολάκης.
Αναφορικά με τις προετοιμασίες του Δήμου ο κ. Αποστολάκης λέει πως «έχει γίνει ο καθαρισμός των περισσότερων παραλιών, εντός των ημερών θα τις έχουμε ολοκληρώσει όλες. Επίσης τους 11 ναυαγοσωστικούς πύργους που είχαμε τους κάνουμε 18 κάτι που ενισχύει την ασφάλεια των παραλιών ειδικά το τμήμα από τη Γεωργιούπολη μέχρι τα όρια του Νομού Ρεθύμνου».

Στο 71ο επεισόδιο, αποχαιρετάμε (μέχρι νεωτέρας) την καραντίνα και ποδηλατούμε, ορειβατούμε, κωπηλατούμε 210 χλμ για τον «Συνάνθρωπο» με τον Γιώργο Κλεινάκη

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες