Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γραφειοκρατικός Γολγοθάς για ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ακρωτήρι

Εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να πουλήσει το σπίτι ιδιοκτησίας της στην περιοχή του Καλαθά στο Ακρωτήρι, από τον Μάιο του 2018 αναμένει να συζητηθεί η ένσταση της στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων και την ίδια ώρα από την 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει ως αποζημίωση 30.000 ευρώ στον αγοραστή του σπιτιού, αν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει η πώληση!

Στη “μέγγενη” της ελληνικής γραφειοκρατίας βρίσκεται η κα L. Ηartzberg, που ζει
στον Καλαθά Ακρωτηρίου όπως και δεκάδες άλλοι πολίτες που αναμένουν
εδώ και δύο χρόνια να εξεταστούν οι ενστάσεις τους για τους δασικούς χάρτες!

H περίπτωση της κας Lene Ηartzberg, από τη Δανία που διαθέτει εδώ και 15 χρόνια σπίτι στον Καλαθά είναι η “κορυφή” του παγόβουνου, καθώς στη γύρω περιοχή είναι πάρα πολλοί οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και σπιτιών που είδαν την περιουσία τους να χαρακτηρίζεται “χορτολιβαδική” με βάση τους δασικούς χάρτες και την ίδια ώρα η διαδικασία των ενστάσεων τους εκκρεμεί εδώ και μήνες!
Πολίτες τόσο στον Καλαθά, όσο και στον Τερσανά και άλλες περιοχές των Κουνουπιδιανών που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες, είχαν αγοράσει οικόπεδα και είχαν κτίσει μέχρι το 2010 με άδειες από την πολεοδομία.
Όπως μας εξηγεί η κ. Hartzberg αγόρασε το σπίτι όπου μένει σήμερα πριν από 13 χρόνια. Το σπίτι είχε οικοδομικές άδειες, συμβόλαια κα. ωστόσο όταν προσπάθησε πριν από δύο χρόνια να το πουλήσει αντιλήφθηκε ότι δεν μπορούσε γιατί όλη η γύρω περιοχή είχε χαρακτηριστεί “χορτολιβαδική” στους δασικούς χάρτες και δεν επιτρέπονταν η πώληση- μεταβίβαση! Έκανε ένσταση ωστόσο οι Επιτροπές που επρόκειτο να συνεδριάσουν την άνοιξη, δεν λειτούργησαν λόγω κορωνοιού και στη συνέχεια ήλθε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που τις κατάργησε, άλλαξε τη σύνθεση τους και συνέστησε άλλες.
«Αν μέχρι 1η Δεκεμβρίου δεν έχει προχωρήσει η πώληση θα πρέπει να επιστρέψω την προκαταβολή που έλαβα και να δώσω και 30.000 ευρώ αποζημίωση στον αγοραστή με βάση τη συμφωνία που έχουμε κάνει! Δεν φανταζόμουν ότι χρειαζόταν δύο χρόνια για να γίνει αυτή η διαδικασία» μας λέει η κ. Hartzeberg εμφανώς απογοητευμένη από την κατάσταση που αντιμετωπίζει. «Ας μου πουν αν οφείλω κάτι, να πληρώσω, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία» επισημαίνει.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

• Η κ. Hartzeberg είχε υπογράψει προσύμφωνο πώλησης του ακινήτου της και συμφωνήθηκε ότι το οριστικό συμβόλαιο θα υπογραφεί μέχρι την 01/12/2020 με την προϋπόθεση ότι θα έχει συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Εξέτασης Αντιρρήσεων του Δασαρχείου Χανίων η από 24/05/2018 αντίρρησή της κατά του αναρτηθέντος Δασικού Χάρτη, ώστε να εξαιρεθεί απ’αυτόν κατά τα προβλεπόμενα ρητά στο άρθρο 155 του ν. 4389/2016 (έκδοση οικοδομικής άδειας πριν από το 2011).
• Στη συνέχεια ψηφίζεται ο νόμος 4685/2020 (Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο) ο οποίος, για να αποσυμφορηθούν οι επιτροπές του ν.4389/2016 ώστε οι απλούστερες περιπτώσεις να επιλυθούν δια της προσκόμισης εγγράφων και να μην φτάσουν στις επιτροπές, θεσπίζει την αναμόρφωση των δασικών χαρτών -πριν από την κύρωσή τους- και ορίζει μεταξύ άλλων ότι τα δομημένα ακίνητα ή τμήματα αυτών που πληρούν τους όρους αρτιότητας σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς κατά τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής τους άδειας εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας εφόσον προσκομίσουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά με σχετική αίτησή τους στα αρμόδια Δασαρχεία. Η κ. Hartzberg, υπαγόμενη στις εν λόγω διατάξεις, υποβάλλει σχετική αίτηση στο Δασαρχείο Χανίων την 27/07/2020.
•  Στις 21/09/2020 το Δασαρχείο απαντά σε νέα αίτηση της κ. Ηartzberg σχετικά με την πορεία της αίτησής της, ότι η ιδιοκτησία της είχε χαρακτηριστεί το 1981 χορτολιβαδική, συνεπώς υπαγόμενη στη δασική νομοθεσία και ζητεί διευκρινίσεις από το Υπουργείο για το εάν οι χορτολιβαδικές εκτάσεις υπάγονται ή όχι στις διατάξεις του ν. 4685/2020. Το Υπουργείο απαντά με την ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/92828/4471/2020 ότι σε περιπτώσεις χορτολιβαδικών εκτάσεων, όπως αυτή της ιδιοκτησίας Hartzberg, θα πρέπει να διερευνηθεί το σύννομο ή όχι της έκδοσης των οικοδομικών τους αδειών.
•  Ενώ οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις είχαν ως άξονα την απλούστευση των διαδικασιών και την εξαίρεση των οικοδομηθέντων ακινήτων από τους δασικούς χάρτες, τίθεται για πρώτη φορά το θέμα του σύννομου της έκδοσης οικοδομικών αδειών από την πολεοδομία Χανίων, με την σχετική υπουργική απόφαση να μην διευκρινίζει πώς θα λυθεί το ζήτημα με αποτέλεσμα το Δασαρχείο να αναμένει νέες διευκρινίσεις.
• Οι ιδιοκτήτες που είναι αρκετοί στην περιοχή έχουν αποδυθεί σε μια μεγάλη προσπάθεια άσκησης πιέσεων προς κάθε κατεύθυνση για την όσο το δυνατόν ταχύτερη νομοθετική παρέμβαση εκ μέρους του υπουργείου περιβάλλοντος για την αποφυγή περαιτέρω οικονομικής ζημίας και απαξίωσης της ιδιοκτησίας τους.

“Δεμένα” τα χέρια
της Δασικής Υπηρεσίας

Το πρόβλημα είναι γνωστό στη Δασική Υπηρεσία Χανίων, που όμως έχει “δεμένα” τα χέρια της εξαιτίας των ασαφειών της νομοθεσίας. Όπως εξηγεί στα “Χ.Ν.” η δασάρχης κα Πολύμνια Σκλαβάκη το πρόβλημα αφορά πολλούς ιδιοκτήτες τόσο στις περιοχές που έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες όσο και και σε αυτές που δεν έχουν αναρτηθεί και απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.
«Υπήρχαν εκτάσεις που είχαν χαρακτηριστεί χορτολιβαδικές (6Β) είχαν τεμαχιστεί στο παρελθόν και μέσα σε αυτές τις εκτάσεις μέχρι το 2010 εξέδιδε η πολεοδομία άδειες οικοδομής. Υπάρχουν πολίτες δηλαδή που έχουν κτίσει ή έχουν βγάλει άδειες οικοδομής. Με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σταμάτησαν να δίνονται άδειες από το 2011 και οι παλαιότεροι δεν μπορούσαν να κάνουν ανακαινίσεις κτλπ. Η δική μας υπηρεσία θεωρούσε πάντα ότι αυτές οι εκτάσεις οι χορτολιβαδικές εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία. Οι πολίτες από τη μεριά τους έχουν δίκιο και αυτοί που αγόρασαν ένα ακίνητο και αυτοί που έκτισαν» σημειώνει η δασάρχης. Η ίδια επισημαίνει πως «οι πολίτες έκαναν ενστάσεις και πίστευαν ότι θα έλθει η ώρα να θέσουν υπόψιν των επιτροπών εξετάσεις των αντιρρήσεων τα στοιχεία που έχουν – καθώς έχουμε και περιπτώσεις που έχει ξεκαθαρίσει τελεσίδικα ο χαρακτήρας των εκτάσεων – όμως με την κρίση του κορωνοιού οι επιτροπές που ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν να συνεδριάζουν σταμάτησαν.
Έπειτα ήλθε το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο με το οποίο αναμορφώνονται οι δασικοί χάρτες, αλλάζει η σύνθεση των επιτροπών και έτσι δεν έχουν συνεδριάσει ακόμα. Ο νέος νόμος λύνει κάποια θέματα ότι αφορά τα ανταλλάξιμα αλλά πιθανόν να χρειάζεται και κάποια νομοθετική ρύθμιση για κάποιες περιπτώσεις ».

 

Στο 14ο επεισοδιο της σειράς  “On/off the record” η Ελένη Φουντουλάκη, μιλά με την  Dr. Άννα Σημανδηράκη-Grimshaw η οποία εργάζεται ως Ερευνητική Μάνατζερ στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ Σπα ενώ διδάσκει Αρχαιολογία στα Τμήματα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα