Σε μικρούς επιστήμονες μετατράπηκαν για μία ημέρα αρκετοί μαθητές Δημοτικού στα Χανιά, συμμετέχοντας στην εκτέλεση εντυπωσιακών πειραμάτων, με στόχο την κατανόηση βασικών αρχών των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο της Ημέρας Επιστήμης και Τεχνολογίας 2014, που διοργάνωσε προχθές το Πολυτεχνείο Κρήτης με ελεύθερη είσοδο. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη, στα Κουνουπιδιανά, αφορούσε κυρίως τα μικρά παιδιά, που με τη βοήθεια και την επίβλεψη έμπειρου προσωπικού και εθελοντών φοιτητών του Πολυτεχνείου μέσω της βιωματικής διαδικασίας αλλά και με ασφάλεια, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη “μαγεία” της Βιολογίας, της Φυσικής, της Χημείας και της Μηχανικής, να ανακαλύψουν τον κόσμο της Εικονικής Πραγματικότητας, να ταξιδέψουν με τα Ρομποτικά Αυτοκίνητα, να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ.ά. Παράλληλα, μπορούσαν να παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση “Junior Επιστήμονες 2014” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες από μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Ν. Χανίων. Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων και Ερευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης κα Ελια Ψυλλάκη πρόκειται για δεύτερη χρονιά που διοργανώθηκε η Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας και αναπτύχθηκε σε τρεις ορόφους του Πολυτεχνείου με περισσότερα περίπτερα από πέρυσι. Η κα Ψυλλάκη τόνισε ότι πρόκειται για ερευνητικά πρότυπα βασισμένα σε εφαρμογές του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία «θέλουμε κάποια στιγμή να μπουν στην αγορά. Βέβαια, αυτά είναι πιο εξελιγμένα και εντελώς καινοτόμα σε σχέση με ό,τι παρόμοιο υπάρχει ήδη στην αγορά».
Καινοτομία και υψηλή τεχνολογία
Καινοτόμα μικρά ελικόπτερα που σε πραγματικό χρόνο και με μεγάλη ακρίβεια αποτυπώνουν φωτογραφικά τη φυσική γήινη επιφάνεια μαζί με τα αντικείμενα που βρίσκονται εκεί, παρουσίασε το Εργαστήρι Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών – Μονάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης στο περίπτερο “Η Γη με τα μάτια της Τεχνολογίας”. Η αποτύπωση επιτυγχάνεται, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτης Παρτσινέβελος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, με διάφορες απεικονιστικές διατάξεις που έχουν πάνω τους τα ελικοπτεράκια όπως φωτογραφικές μηχανές, κάμερες και πολυφασματικούς σαρωτές. «Ετσι αποτυπώνουν τη φυσική γήινη επιφάνεια και μετά από επεξεργασία μπορούμε να δημιουργήσουμε και το τρισδιάστατο μοντέλο της περιοχής απεικόνισης ή να δούμε σε κάποια άλλα μήκη κύματος του φάσματος κάποιες άλλες ιδιότητες των αντικειμένων. Δηλαδή στα θερμικά μπορούμε να δούμε θερμικές απώλειες από κτήρια, να διαχωρίσουμε έναν άνθρωπο σε κάποιο φυσικό περιβάλλον κ.λπ.» ανέφερε. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αγορά ήδη υπάρχουν πολλά αντίστοιχα συστήματα από μικρά ελικόπτερα, αλλά η διαφορά με το συγκεκριμένο σύστημα του Πολυτεχνείου, είναι ότι «η επεξεργασία των στοιχείων γίνεται στην πτήση με τη βοήθεια του Τμήματος των Ηλεκτρονικών Μηχανικών. Επίσης προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τρισδιάστατα μοντέλα και οπτικοποιήσεις στον τρισδιάστατο χώρο, τις οποίες με τα κατάλληλα μηχανήματα μπορούμε να δούμε».
Ευφυή συστήματα Ρομποτικής
Μία σειρά από ευφυή, αυτόνομα συστήματα Ρομποτικής, π.χ. οχήματα, αεροσκάφη που μπορούν να επιχειρούν σε απρόσιτα σημεία χωρίς την ύπαρξη χειριστή, παρουσίασε στο δικό του περίπτερο το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οπως ανέφερε ο κ. Σάββας Πιπερίδης από το Εργαστηριακό Διδακτικό προσωπικό του συγκεκριμένου Εργαστηρίου, «το πιο σημαντικό είναι το ό,τι δεν απαιτείται η ύπαρξη χειριστή ή οδηγού ρομποτικών σκαφών σε περιοχές που δεν είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος είτε λόγω επικινδυνότητας είτε λόγω ακραίων συνθηκών. Ετσι σε τέτοιες περιοχές αν υπάρχει λόγος να γίνει κάποια επιχείρηση ή κάποια εργασία, μπορούν αντί της ανθρώπινης επέμβασης να χρησιμοποιηθούν τα συγκεκριμένα ρομποτικά συστήματα που υπό κάποιες προϋποθέσεις λειτουργούν αυτόνομα». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ρομποτικά συστήματα διαθέτουν μία σειρά από αισθητήρες για να αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και το περιβάλλον γύρω τους, επίσης περίπλοκα ευφυή προγράμματα, τα οποία μπορούν να διαχειριστούν αλλαγές στο δυναμικό περιβάλλον, να ανταποκριθούν ανάλογα, να μην καταστραφούν και να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. «Ολες οι εφαρμογές μας στοχεύουν προς την εμπορική αξιοποίηση αλλά χρειάζεται και επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι δύσκολο. Πάντως έχουν γίνει οι κατάλληλες πατέντες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εμπορικά», ανέφερε.
Οικονομικά και οικολογικά οχήματα
Θα μπορούσαν να είναι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος. Πρόκειται για οχήματα χαμηλής κατανάλωσης που αναπτύσσει και εξελίσσει η ομάδα TUCer (Technical University of Crete Eco Racing) του Πολυτεχνείου Κρήτης και παρουσίασε στο δικό της περίπτερο, δύο απ’ τα τρία οχήματά της. Οπως εξήγησε ο Πολυχρόνης Σπανουδάκης από τη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και υπεύθυνος της ομάδας TUCer, το πρώτο όχημα της ομάδας κατασκευάστηκε τo 2008 και το 2010 ήταν έτοιμο το τρίτο πρωτότυπο όχημα ER10. Τα οχήματα χρησιμοποιούνται ως πλατφόρμες καινοτομίας για την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ενώ ταυτόχρονα η ομάδα συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς οικονομίας καυσίμου, ανταγωνιζόμενη Ιδρύματα του εξωτερικού. To 2011 η ομάδα παρουσίασε το εξελιγμένο μοντέλο Eco Racer με τον κωδικό ER11. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε με ένα εξ ολοκλήρου νέο όχημα (ER12) στον διαγωνισμό Shell Eco Marathon 2012 και κατετάγει 4η στην κατηγορία των οχημάτων πόλης που κινούνται με υδρογόνο. Το ER12 είναι το τρίτο όχημα που κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου μέσα σε πέντε χρόνια. Το 2013 η ομάδα βρέθηκε ξανά στην 4η θέση της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα έφερε δύο ακόμα διακρίσεις -1ο Βραβείο Ενεργειακής Πρόκλησης & Βραβείο Κοινού. Το 2014 διαγωνίσθηκε για έβδομη συνεχή χρονιά στη μεγάλη κατηγορία οχημάτων (Urban Concepts). Η ομάδα συμμετείχε για έβδομη χρονιά στον διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου Shell Eco Marathon 2014 (12 – 19 Μαΐου), που κατατάχθηκε 4η στην κατηγορία της. «Η ομάδα μας ασχολείται με την ανάπτυξη οχημάτων μηδενικών ρύπων, δηλαδή οχήματα που έχουν μηδενικούς ρύπους προς το περιβάλλον, είναι αθόρυβα και με πολύ χαμηλή κατανάλωση. Η ομάδα έχει εκπαιδευτικό αλλά και αγωνιστικό στόχο. Οι φοιτητές τα κατασκευάζουν όλα από το μηδέν και παράλληλα συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, καταφέρνοντας να βρίσκεται συνήθως στην 4η θέση πανευρωπαϊκά κερδίζοντας τέσσερα κύπελλα σε παράπλευρους διαγωνισμούς οχημάτων, ενεργειακής πρόκλησης κ.ά.» επεσήμανε ο υπεύθυνος της ομάδας TUCer και πρόσθεσε: «Το να βγουν αυτά τα οχήματα στο εμπόριο είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά αυτό που εμείς προωθούμε είναι να μπορέσουμε να έχουμε τέτοιες τεχνολογίες και τεχνολογικά αποτελέσματα έτσι ώστε μία μέρα να γίνουν τα αυτοκίνητα του μέλλοντος».