Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

«Γνωριμία με το Σέλινο»

Συνεχίζοντας την περιγραφή των επαρχιών Κισσάμου και Σελίνου, ο Θεόδωρος Ηλιάκης αφιερώνει τον τρίτο τόμο του έργου του στο Σέλινο, αναφερόμενος ειδικότερα στην Παλαιόχωρα και Κάντανο καθώς και στα χωριά Αζωγυρές, Ανύδροι, Σπανιάκο, Βληθιά, Κάδρος, Κακοδίκι, Πλεμενιανά, Κοπετοί, Δρυς, Τραχινιάκος, Ανισαράκι, Τεμένια, Στράτοι, Παπαδιανά, Μάζα, Ροδοβάνι, Μονή, Σούγια, Κουστογέρανο, Λειβαδά. Υπόσχεται δε να αναφερθεί προσεχώς και στα υπόλοιπα χωριά σε νέα έκδοση.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι με την περιγραφή που κάνει ο συγγραφέας δίνεται μια πλήρης εικόνα των σελινιώτικων χωριών από αρχαιολογικής, ιστορικής, ονοματολογικής, εκπαιδευτικής, λαογραφικής, εκκλησιαστικής, αναπτυξιακής και τουριστικής έρευνας και εξέτασης.
Τα εκτιθέμενα στοιχεία για τα χωριά είναι πολύτιμα για μας, καθώς εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας γύρω από την ιστορία τους, αναλύεται η ονοματολογία τους, επεξηγούνται οι αρχαιολογικοί τους χώροι.
Επιπλέον, αναφέρονται εκκλησίες, ιερείς, οργανοπαίκτες, δημοτικοί άρχοντες, προσωπικότητες, πληθυσμιακές αλλαγές τουρκικής και κατοχικής περιόδου, αναπτυξιακά έργα, φυσικά αξιοθέατα.
Ανατρέχοντας το βιβλίο διαπιστώνουμε τις ελλείψεις των γνώσεών μας γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό των χωριών μας, κενό που έρχεται να καλύψει το βιβλίο του Θεόδωρου Ηλιάκη «Γνωριμία με τις επαρχίες Κισάμου και Σελίνου, Τόμος Τρίτος».
Το βιβλίο είναι πολύ ενδιαφέρον για όλους μας και κυρίως για τους κατοίκους των αναφερομένων χωριών που θα αισθανθούν ασφαλώς υπερήφανοι για τον πλούτο του τόπου της καταγωγής τους.

Ο Βασίλης Σημαντηράκης είναι Πρέσβυς ε.τ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα