Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Γνωριμία με τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου

1Για τη ζωή και το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου καθώς και για τους σκοπούς του ομώνυμου Εθνικού Ιδρύματος  Ερευνών και Μελετών, ενημερώθηκαν σε επίσκεψη που πραγματοποίησαν προχθές στο Ιδρυμα 35 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος   Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου συνοδευόμενοι από τον καθηγητή τους κ. Παπαπολυβίου.
Η ενημέρωση έγινε από τον   γενικό διευθυντή του Ιδρύματος κ. Νίκο Παπαδάκη, ο οποίος στο περιθώριο της επίσκεψης τόνισε ότι «η χαρά μας που υποδεχόμαστε τους φοιτητές από την Κύπρο είναι διαχρονική, γιατί επιβεβαιώνει ακόμα μια αφορά τη στενή σχέση συνεργασίας που έχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το Εθνικό μας Ιδρυμα. Η σχέση αυτή ανάγεται σε μία 15ετή διάρκεια, η οποία έχει αποδώσει καρπούς».
Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ότι «μια από τις σημαντικές στιγμές της συνεργασίας μας ήταν ένα διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με θέμα : “Ελευθέριος Βενιζέλος και Κυπριακό” με πρωτεργάτη τον κ. Παπαπολυβίου. Η σχέση αυτή επισφραγίστηκε πριν από δύο  χρόνια με αναγόρευση του Πανεπιστημίου Κύπρου σε εταίρο του Ιδρύματός μας,  που αποτελεί την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμεται σε φορείς και σε ιδιώτες που έχουν αναλάβει να αναδείξουν το έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και του Ιδρύματος».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Παπαπολυβίου σημείωσε ότι «οι δεσμοί Κύπρου και Κρήτης που ανάγονται από τα πανάρχαια χρόνια συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που βρισκόμαστε στη Μεγαλόνησο. Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” είναι ένα από τα πιο σημαντικά επιστημονικά Ιδρύματα στον χώρο της ιστοριογραφίας στην Ελλάδα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και δη το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς με το Ιδρυμα, αφού πριν από δύο χρόνια το Ιδρυμα -σε εποχές πολύ δύσκολες για την Κύπρο- μάς ανακήρυξε εταίρους του».
Αναφορικά τώρα για τον μεγάλο ηγέτη ο κ. Παπαπολυβίου υπογράμμισε ότι «ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν η κύρια πολιτική φυσιογνωμία, που καθόρισε την τύχη της Ελλάδας στη σύγχρονη ιστορία της, αλλά και εν πολλοίς και την τύχη της Κύπρου, αφού ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που έθεσε το Κυπριακό στους Βρετανούς, ενώ θέλω να τονίσω ότι ο Βενιζέλος -ως νησιώτης και αυτός- έτρεφε μια ξεχωριστή αγάπη για την Κύπρο».
Στο τέλος της επίσκεψής τους στο Ιδρυμα οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησης και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα, οπότε το Μουσείο – Οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.
Στη συνέχεια οι φοιτητές   μετέβησαν στους Τάφους των Βενιζέλων στ’ Ακρωτήρι, ενώ  νωρίτερα είχαν επισκεφθεί την 1η ΜΑΛ στο Μάλεμε, όπου κατάθεσαν στεφάνι στη μνήμη των 29 αλεξιπτωτιστών της 1ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών που σκοτώθηκαν την 21η Ιουλίου 1974, όταν το αεροπλάνο που τους μετέφερε στην Κύπρο κατέπεσε κατά την εισβολή των Τούρκων στο νησί. Το βράδυ συναντήθηκαν με τον Σύλλογο Κυπρίων Χανίων.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες