Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γναφάλιο το Δίοικον

Βιότοπος – περιγραφή

Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι GNAPHALIUM Dioicum (Γναφάλιο το Δίοικον). Ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων. Είναι φυτό ποώδες, πολύχρονο, ιθαγενές της Δυτικής Ευρώπης. Το συναντούμε σε βουνά, λιβάδια σε άνενδρα μέρη των δασών μέχρι το ύψος των 1800 μέτρων. Είναι ανθοκομικό φυτό.
Έχει φύλλα παρά την ρίζα, τριχωτά στην κάτω επιφάνεια. Στέλεχος υψηλό, αδύνατο με μικρά φυλλάρια κατά αποστάσεις και απλά. Άνθη λευκά προς το ροζ αρσενικά και θηλυκά χωριστά σε ιδιαίτερο φυτό. Φτάνει σε ύψος τα 25 εκατοστά. Τα άνθη του αν κοπούν και στεγνώσουν καλά διατηρούν το χρώμα τους και αντέχουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα

Ιστορικά στοιχεία

Το βότανο έχει μακρά παράδοση χολαγωγό, χολερικό, ηπατοπροστατευτικό και αποτοξινωτικό φάρμακο. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της βρογχίτιδας και των χολικών καταστάσεων.

Συστατικά – χαρακτήρας

Τα άνθη του βοτάνου είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις, όπως φλαβονοειδή, χαλκόνες, φαινολικά οξέα, κουμαρίνες και πυρόνες. Επίσης εκτός από τις πολυφαινόλες έχουν βρεθεί και άλλες ενώσεις όπως στερόλες, λιγνάδες και γλυκοσίδες. Η πλέον σημαντική ομάδα ενώσεων που είναι υπεύθυνες για τις ιδιότητες του βοτάνου είναι τα φλαβονοειδή (η ναρρενίνη είναι ένα από τα κυριότερα). Περιέχει βιταμίνες Α και C.

Άνθιση -χρησιμοποιούμενα μέρη – συλλογή

Ανθίζει Μάιο και Ιούνιο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα άνθη του που συλλέγονται από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις

Το βότανο δρα ως αντιβηχικό, στυπτικό, χολαγωγό, διουρητικό, μαλακτικό και καταπραϋντικό. Είναι βλεννώδες γεγονός που το καθιστά πολύτιμο στη θεραπεία προβλημάτων του στήθους. Χρησιμοποιείται επίσης σε προβλήματα του ήπατος, της χοληδόχου κύστης, της ηπατίτιδας και της διάρροιας. Εξωτερικά χρησιμοποιείται ως γαργάρες σε αμυγδαλίτιδα και για πλύσεις σε κολπίτιδα.
Συνίσταται σε βήχα και καταρροές.

Παρασκευή και δοσολογία

Παρασκευάζεται ως έγχυμα με ένα κουταλάκι του καφέ ξηρά άνθη σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Το σκεπάζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε 203 φλιτζάνια ημερησίως.

Προφυλάξεις

Σε άτομα ευαίσθητα σε χρυσάνθεμα, κατιφέδες και μαργαρίτες μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

Υ.Σ. Όλα τα προηγούμενα άρθρα της στήλης μπορούμε να τα βρούμε στη διεύθυνση www.herb.gr.

Επίσης αν κάποιος φίλος αναγνώστης γνωρίζει οποιαδήποτε θεραπευτική ιδιότητα βοτάνου του τόπου μας που δεν είναι ευρέως γνωστή ή έχει κάποιο ερώτημα μπορεί να το απευθύνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση skouvatsos11@gmail.com


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα