Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Γλυπτά Παρθενώνα: Τα όπλα και το δέλεαρ του Μητσοτάκη στη συνάντηση με Τζόνσον

«Καταρχάς, θέλουμε τα γλυπτά πίσω οριστικά. Άρα, δεν θα συμβιβαστούμε με τον δανεισμό τους», είναι το ευκρινές μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναχρονιστική την γενική προσέγγιση ότι: « αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό» και υπενθύμισε ότι τα γλυπτά βρίσκονται τη Γηραιά Αλβιόνα επειδή εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν.

«Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν είναι νομική διένεξη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος πρόσθεσε: «Και δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους». Ενθάρρυνε δε τους παρουσιαστές του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, να κάνουν μια από τις εκπομπές τους στο Μουσείο της Ακρόπολης: «θα είχατε την ευκαιρία να δείτε το μισό τμήμα της ζωφόρου -αυτό που δείχνετε- σε ένα υπέροχο, σύγχρονο μουσείο ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: «Αυτό συνηγορεί υπερ της θέσης μας για την επανένωση των γλυπτών και θα αυτό το ζήτημα θα θέσω στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε και την πρόταση που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα προκειμένου να κατοχυρώσει τη θετική ανταπόκριση του Βρετανού Πρωθυπουργού: «αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι βεβαια μια διευθέτηση διά της οποίας θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο εκθέματα και θησαυρούς που δεν έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Ελλάδας, ως μέρος μιας συλλογής που θα εκτίθεται εκ περιτροπής». Συμπλήρωσε δε, με νόημα: «Οπότε, αν υπάρχει θέληση, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε στη συνέντευξή του στο ITV ότι αυτή η γενναιόδωρη χειρονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προς τον ελληνικό λαό για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, θα ήταν η καλύτερη προβολή της «Παγκόσμιας Βρετανίας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα