Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιορτή για τις Φυσικές Επιστήμες με ομιλία Δ. Σιμόπουλου στα Χανιά

Για τέταρτη συνεχή χρονιά οργανώνεται το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαρτίου στα Χανιά η εκδήλωση: “Γιορτάζοντας τις Φυσικές Επιστήμες” από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πρόκειται για μια μέρα αφιερωμένη στις Φυσικές Επιστήμες.
Οπως αναφέρουν οι οργανωτές, «τις δράσεις μας αυτές συνδιοργανώνουμε με το Δήμο Χανίων ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ , την Ένωση γονέων και κηδεμόνων του Νομού μας, την Ένωση Ελλήνων Χημικών (Π.Τ Κρήτης) τον Σύλλογο Φυσικών Κρήτης και το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Μαρτίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ΓΕΛ Ακρωτηρίου μαθητές από 14 Δημοτικά 13 Γυμνάσια και 9 Λύκεια του Νομού μας θα παρουσιάσουν στους συμμαθητές τους αλλά και γενικότερα στο κοινό, Πειράματα. Οι μαθητές και οι μαθήτριές σαν μικροί επιστήμονες θα διδάξουν και θα διδαχθούν σε ένα «Πανηγύρι» των Φυσικών Επιστημών συνδέοντας τις γνώσεις τους με το «κάνω» αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα και την ομορφιά του πειραματισμού. Παράλληλα θα λειτουργούν
εκθέσεις σχετικές με την διδασκαλία των φυσικών επιστημών.
Τις αντίστοιχες βραδιές η σκυτάλη θα δίνεται σε επιλεγμένους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους για να συνεχίσουν με ομιλίες και συζητήσεις με το κοινό στο ΚΑΜ».
Ο Δ. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
Το Σάββατο ο Αστροφυσικός Δ.Σιμόπουλος επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου θα μιλήσει με θέμα “Ταξίδι χωρίς τέλος” και θα τιμηθεί από τον σύλλογο φίλων αστρονομίας Κρήτης (ΣΦΑΚ) ενώ την Κυριακή ο Φυσικός πειραματιστής του ΑΠΘ Παναγιώτης Κουμαράς θα συζητήσει με θέμα “Διδάσκοντας Φυσική αύριο” και θα απονεμηθούν οι βεβαιώσεις συμμετοχής στους δασκάλους καθηγητές και μαθητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας.
Ο σκοπός της προσπάθειας αυτής είναι:
•Η ανάδειξη των Φ.Ε ως απαραίτητων ερμηνευτικών κλειδιών για την κατανόηση του κόσμου μας, για τη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και την δημιουργική αφομοίωση της τεχνολογικής προόδου.
•Να ενθαρρυνθούν οι μαθητές και να απομυθοποιήσουν τους όποιους φόβους τους για τις “δύσκολες και ακαταλαβίστικες” Φ.Ε. και να ασχοληθούν με αυτές.
•Να αποκτήσουν εμπειρίες και δεξιότητες χρήσιμες στη καθημερινότητα, να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας, συναισθηματική ωριμότητα και αξίες, με αφορμή τις επιστήμες και τον επιστημονικό τρόπο σκέψης.
•Να δημιουργηθεί μία ομάδας μικρών «επιστημόνων» σε κάθε σχολική μονάδα.
•Να προβληθεί η πειραματική διαδικασία, αυτή η τεράστιας σημασίας διαδικασία που μαζί με την θεωρία συγκροτούν την δυαδική υπόσταση και επαναστατική βάση της εξέλιξης των φυσικών επιστημών και των κοινωνιών και τέλος:
•Το «άνοιγμα» και η παρέμβαση του ΕΚΦΕ και των επιστημονικών Συλλόγων μας στα κοινωνικά δρώμενα των Χανίων.
Οι φετινές συμμετοχές είναι:
•ΔΗΜΟΤΙΚΑ (14): 2ο Κουνουπιδιανών, Μαυρομματάκη, 4ο ,10ο ,8ο , 19ο Δημοτικά Χανίων,
Θεοδωρόπουλου, Βουκολιών, Τσικαλαριών, Πλατανιά, Περιβολίων, 2ο Νέας Κυδωνίας, Ναυστάθμου, Φρε.
•ΓΥΜΝΑΣΙΑ (13): Βάμου, Θεοδωροπούλου, Κολυμπαρίου, Βουκολιών, Κουνουπιδιανών, Βρυσσών, 1ο ,2ο, 4ο ,6ο Χανίων, Αλικιανού, Πλατανιά, Ν.Κυδωνίας,
•ΛΥΚΕΙΑ (9): Αλικιανού, Βουκολιών , Βάμου, Εκκλησιαστικό, Ακρωτηρίου, Κολυμπαρίου Εσπερινό ΓΕΛ., ΓΕΛ Σούδας, ΕΠΑΛ Ελ.Βενιζέλου.

Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΚΦΕΧανίων http://ekfe.chan.sch.gr/index.php/drasthriothtes/ekdiloseis/item/78-giortazontas17.html και στο τηλέφωνο 28210 28666.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα