Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Γιορτάζοντας την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Eχοντας την εμπειρία από την περσινή τους εμπλοκή με το πρόγραμμα των Teachers 4 Europe (Τ4Ε), δάσκαλοι της πόλης μας αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν, να συνεργαστούν και να υλοποιήσουν προγράμματα για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, μια μέρα που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται πανευρωπαϊκά στις 26 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 2001.

Βασικός στόχος αυτής της δραστηριοποίησης στην πόλη μας ήταν η ανάδειξη της ποικιλίας των γλωσσικών και πολιτισμικών καταβολών των παιδιών των τάξεων που συμμετείχαν. Η (ξένη) γλώσσα συχνά αντιμετωπίζεται ως αιτία αποκλεισμού. Από την άλλη μεριά όμως είναι ένα εργαλείο, φορέας πολιτισμικού κεφαλαίου, απαραίτητο για μια ουσιαστική επικοινωνία και ισότιμη συνεργασία. Στην Ευρώπη η πολυγλωσσία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής της κληρονομιάς και η κάθε γλώσσα θεωρείται παράγοντας εθνικής υπερηφάνειας. Είναι διάχυτη επίσης η αίσθηση ότι η δεύτερη και τρίτη ξένη γλώσσα είναι ένα σημαντικό εφόδιο, γι’ αυτό και η εξοικείωση με το γλωσσικό κώδικα του κοντινού ή μακρινότερου γείτονα αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα. Για όλους αυτούς τους λόγους στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς δόθηκε έμφαση στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών με παράλληλες ή συνεργατικές δραστηριότητες από δασκάλους (τάξεων και ειδικοτήτων) και ένα μικρό φωτογραφικό δείγμα των αποτελέσματων αυτής της προσπάθειας επιθυμούμε να παρουσιάσουμε. Πόπη Κασσωτάκη – Ψαρουδάκη και Κώστας Μανωλάκης (Τ4Ε Ambassadors).

Η Ε΄ τάξη του Δ. Σχ. “Μαυροματάκη” βρήκε την αφορμή με την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών να επικοινωνήσει με την Ε΄ τάξη του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων. Η επικοινωνία έγινε μέσω των ζώων-μασκότ που κάθε μαθητής φιλοτέχνησε ως εκπρόσωπό του. Στα μηνύματα που στάλθηκαν δηλώθηκαν οι γλώσσες που το ζώο – μασκότ γνωρίζει και αναζητήθηκαν οι γλώσσες που θέλει να μάθει στο μέλλον και γι’ αυτό ζητείται βοήθεια από τους φίλους μαθητές του άλλου σχολείου. Οι γλώσσες που δηλώθηκαν ως οικείες για τους μαθητές και τα ζώα – μασκότ τους είναι: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, πολωνικά, φινλανδικά και κυπριακά. Οι γλώσσες που θέλουν να μάθουν είναι: ισπανικά, αλβανικά, αραβικά, ιταλικά, βουλγαρικά, ουγγρικά, ρουμανικά, πορτογαλικά, ρώσικα και μαλτέζικα. Το συμπέρασμα είναι ότι οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της πολυγλωσσίας και στη σκέψη τους αντικατροπτίζεται η κοινωνική αίσθηση ότι η μία ξένη γλώσσα (αγγλικά) δεν είναι πλέον αρκετή. H Γ΄ και Δ΄ δημοτικού του Δ. Σχ. Μαυροματάκη συμμετείχε στο πρόγραμμα “Ε-twinning: Let’s celebrate the European Day of Languages together!” σε συνεργασία με τις ακόλουθες χώρες: Ισπανία, Λιθουανία, Πολωνία, Κροατία, Τσεχία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λετονία (9 χώρες και 12 σχολεία). Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να αποτυπώσουμε το κάθε σχολείο στη μητρική του γλώσσα και στα αγγλικά τις ακόλουθες τρεις προτάσεις: «-Γεια σας! -Ευχόμαστε μια χαρούμενη Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών – Χαιρετισμούς από την Ελλάδα (Κρήτη). Παράλληλα ηχογράφησε το κάθε σχολείο ένα τραγούδι στη μητρική του γλώσσα. Η δικιά μας επιλογή ήταν η “Ωδη στη Χαρά” του Μπετόβεν. Με το υλικό που συγκεντρώθηκε πραγματοποιήσαμε μια έκθεση στο σχολείο την οποία εγκαινιάσαμε και ξεναγήσαμε τους υπόλοιπους συμμαθητές στις 26 Σεπτεμβρίου 2014. Συντονιστές: Κώστας Μανωλάκης (δάσκαλος), Εμμανουέλα Γεωργιλαδάκη (καθ. αγγλικών), Στεφανία Γεωργακάκη (καθ. γαλλικών), Αθηνά Χατζηδάκη (καθ. γερμανικών), Ευτυχία Γιαννουδάκη και Παύλος Μάνεσης (δάσκαλοι).

Η δράση έγινε με το Ε1 του Δ. Σχ. Βαμβακόπουλου, ένα από τα τμήματα που είχε παρακολουθήσει πέρυσι το πρόγραμμα Τ4Ε. Στόχος της δράσης ήταν αφενός να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στο δικαίωμα του κάθε λαού στην αναγνώριση της γλώσσας του και στη δύναμη της γλωσσικής επικοινωνίας και αφετέρου να συνειδητοποιήσουν την έννοια της διαφορετικότητας μέσα από το moto “Διαφορετικοί αλλά ίσοι”. Το περιεχόμενο της δράσης αφορούσε στην περιήγηση μας στην ιστοσελίδα http://edl.ecml.at/ και στην εικαστική αναπαράσταση του τι σημαίνει για τα παιδιά αυτή η γιορτή. Eτσι, τα παιδιά έχοντας ζωγραφίσει σημαίες διαφόρων κρατών σχημάτισαν ένα δένδρο με φύλλα καρδιές από τις σημαίες και έκοψαν, πάλι από τις σημαίες, τα γράμματα για να σχηματίσουν τον τίτλο “Ευρωπαϊκή μέρα γλωσσών”. Τέλος, πρόσθεσαν την λέξη “Καλημέρα” σε όσες γλώσσες μπόρεσαν να τη βρουν. Συνέχισε κουβέντα για το πώς η γλώσσα ενός λαού είναι πλούσια σε πολιτισμικά στοιχεία και παραδείγματα από κάποιους μαθητές με διαφορετική μητρική γλώσσα. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προθυμία για όλη τη δράση και συμμετείχαν καθόλη τη διάρκεια. Συντονίστριες: Αλεξάνδρα Παλαιογιάννη (καθ. αγγλικών), Μαρία Κωνσταντουδάκη και Ελένη Γομπάκη (δασκάλες).

Tην Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου γιορτάσαμε με την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του 4ου Δ. Σχ. Χανίων την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών. Μέσα από διασκεδαστικές, διαδραστικές δραστηριότητες μάθαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τις ευρωπαϊκές γλώσσες αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Φτιάξαμε, χρωματίσαμε, κολλήσαμε σημαίες στο δέντρο της Ευρώπης, μάθαμε να λέμε καλημέρα σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, συλλέξαμε πληροφορίες για διαφορετικές χώρες, ακούσαμε ισπανικό, ιταλικό, βρετανικό, και αλβανικό ραδιόφωνο μέσω διαδικτύου, τραγουδήσαμε και χορέψαμε με τραγούδια διαφορετικών χωρών. Στο ενδιάμεσο αυτών των δραστηριοτήτων συζητήσαμε σε πόσο μεγάλο βαθμό έχει γίνει η Ευρώπη πολύγλωσση και πόσο συχνά οι Ευρωπαίοι συναντούν ξένες γλώσσες στην καθημερινότητά τους, πράγμα που καθιστά εντονότερη την ανάγκη να δημιουργηθεί ενδιαφέρον για τις γλώσσες μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Τέλος καταλήξαμε ότι η Ευρωπαϊκή μέρα Γλωσσών είναι μια ευκαιρία για όλους μας να αντιληφθούμε ότι οι γλώσσες είναι διασκέδαση και ποτέ δεν είναι αργά να τις μάθει κανείς. Η πολυγλωσσία μπορεί να ανοίξει τις πόρτες για θέσεις εργασίας και νέες περιπέτειες και να βοηθήσει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών του κόσμου. Συντονιστές: Μαριάννα Αγιώτου και Ευάγγελος Παγωνίδης (δάσκαλοι), Λιουδάκη Αριστέα (καθ. αγγλικών).

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες