Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιώργος Πετράκης στα “Χ.ν.”: «Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ»

Ένα σύστημα υγείας που νοσεί, το υποστελεχωμένο Νοσοκομείο Χανίων, ο υπερτουρισμός αλλά και ο πρωτογενής τομέας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε στην ενότητα “Terra politica” στο podcast των “Χ.ν.”, ο γιατρός και υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., Γιώργος Πετράκης.

 

» Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων παρουσιάζει προσωπικές θέσεις και το πρόγραμμα του κόμματός του

Eν όψει των εκλογών της Κυριακής, ο κ. Πετράκης μίλησε για τον στόχο σχηματισμού «μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο “τιμόνι” της χώρας».
Τον ρωτάμε πρώτα για τις κοινές προεκλογικές εμφανίσεις με τον συνυποψήφιό του Παύλο Πολάκη, κάτι που δίνει την εντύπωση ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει μοιραστεί σε δύο ομάδες.
Ο κ. Πετράκης απαντά πως πρόκειται για μια λανθασμένη εντύπωση. «Έχω κάνει περιοδείες και με τον κ. Πολάκη αλλά κι αρκετές κοινές με τους υπόλοιπους υποψήφιους βουλευτές, στη Σούδα για παράδειγμα, στις Βρύσες, στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου κοκ. Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι με στόχο να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές» αναφέρει σχετικά.

Ο ΤΟΜΕΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Λόγω της ιατρικής του ιδιότητας, συζητάμε για το σύστημα υγείας στη χώρα και τα προβλήματα που το ακολουθούν. Αρχικά, του θέτουμε το ζήτημα της “φυγής” στο εξωτερικό χιλιάδων γιατρών κι αποφοίτων Ιατρικής, ρωτώντας για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το λεγόμενο brain drain είναι ένα μεγάλο ζήτημα, καθώς 24.500 γιατροί έχουν φύγει στο εξωτερικό κι αποτελεί μεγάλη απώλεια κέρδους για το ελληνικό κράτος. «Τα αποτελέσματα είναι φανερά στο ΕΣΥ, με νοσοκομεία χωρίς ειδικευόμενους. Αποτελεί πρωταρχικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η επιστροφή τους αλλά και άλλα μέτρα για την αναστολή του brain drain» δηλώνει, ενώ αναφέρεται σε δέσμη μέτρων όπως προκήρυξη 15.000 θέσεων σε βάθος πενταετίας, αύξηση μισθού στα 2.000 ευρώ για τον επιμελητή Β’, απόδοση εφημεριών, επίδομα 1.000 ευρώ σε γιατρούς ακριτικών νησιών κ.ά., μιλώντας για μια ισχυρή τόνωση με ένα συνολικό πλαίσιο. Σχολιάζοντας τα ακριβά ενοίκια στην πόλη, που αποτελούν αντικίνητρο για τους νέους γιατρούς, κάνει λόγο για πρόγραμμα φιάσκο της ΝΔ σχετικά με τη στέγαση, ενώ τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει σοβαρές προτάσεις επί του θέματος, όπως η απαγόρευση του airbnb σε νομικά πρόσωπα, διπλασιασμός επιδόματος ενοικίου για νέους 25-44 ετών και διάθεση σπιτιών που ανήκουν στο δημόσιο σε νέα ζευγάρια. Επίσης, αναφέρεται στο θέμα των πλειστηριασμών, δηλώνοντας πως θα γίνει αναστολή όλων των πλειστηριασμών με το πρόγραμμα 50 ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στη συνέχεια υπάρχουν δύο προγράμματα που εξειδικεύουν την αντιμετώπιση του ζητήματος.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Μιλώντας για την πανδημία και τις επιπτώσεις στο ΕΣΥ, διαπιστώνει λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ, με κυρίαρχο το ότι δεν έγιναν προσλήψεις προσωπικού, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ του 2015-2019. «Κάνω μια παρένθεση για το Νοσοκομείο Χανίων, καθώς όταν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολλά πράγματα για το νοσοκομείο, όπως προσλήψεις, δημιουργία τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, γεννήτρια παροχής οξυγόνου, αρκετά αναγκαία για την περίοδο της πανδημίας, θωρακοχειρουργική και παιδοχειρουργική κλινική, δερματολογικό ιατρείο, 6 εκατομμύρια ευρώ για υλικοτεχνικό εξοπλισμό κ.ά.» αναφέρει, τονίζοντας πως όλα αυτά έγιναν την τετραετία των μνημονίων, ενώ έπειτα έγιναν ελάχιστα πράγματα από την Νέα Δημοκρατία, με αποτέλεσμα τη λανθασμένη διαχείριση της πανδημίας.
Όσον αφορά στο νοσοκομείο Χανίων συγκεκριμένα, μιλά για μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης, έλλειψης ειδικευομένων, 24ωρες βάρδιες γιατρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται κ.λπ. «Πολλές κλινικές και τμήματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του νοσοκομείου, αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να καταρτίσουν ακόμη και πρόγραμμα εφημεριών. Το προσωπικό μας είναι γερασμένο, όπως και σε όλη τη χώρα, δημιουργώντας ένα πλαίσιο που δεν μπορεί να αντέξει αν δεν έρθει νέο δυναμικό να κινήσει τα γρανάζια του συστήματος» επισημαίνει, ενώ ασκεί κριτική στην πρόσφατη ενεργοποίηση της εφημερίας τομέα, η οποία μετά τις αντιδράσεις δεν εφαρμόστηκε. «Το σύστημα Υγείας εν ολίγοις κατέρρευσε γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη το υποστελέχωσε, το υποχρηματοδότησε και δεν είχε την πολιτική βούληση να το ενισχύσει» τονίζει.

ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Πάμε τη συζήτησή μας στα σημαντικά έργα του νησιού, με πρωταρχικό τον ΒΟΑΚ, ρωτώντας τον γιατρό κι υποψήφιο βουλευτή για τα διόδια και τη χάραξη του ΒΟΑΚ που δεν αλλάζει σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. «Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει σαν δικό του έργο τη χάραξη του κ. Σπίρτζη. Δεν έχει γίνει ούτε ένα νέο έργο, δεν έχει προχωρήσει τίποτα, εμείς είχαμε προτείνει έναν ΒΟΑΚ χωρίς διόδια κι ο κ. Μητσοτάκης πήρε το έργο μας κι έβαλε διόδια» αναφέρει σχετικά ενώ θέτει μεταξύ άλλων και το ζήτημα των πλημμυρών του 2019, ειδικά στον πληγέντα Πλατανιά στον οποίο είναι και δημότης, λέγοντας πως οι δήμοι “δουλεύουν” ακόμα με τα λεφτά που έδωσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και πως «η ΝΔ δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ για τη λειτουργία των Δήμων, παρά μόνο μετέτρεψαν το πρόγραμμα “Φιλόδημος II” σε πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για να λένε ότι κάτι κάνανε με τα λεφτά μας».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΣΕΙΡΑ ΜΕΤΡΩΝ

Όσον αφορά τον τουρισμό από τον οποίο ζει ομολογουμένως πολύς κόσμος στα Χανιά, ανοίγουμε το ζήτημα του υπερτουρισμού αλλά και του περιβάλλοντος, ρωτώντας τον τι θα μπορούσε να αλλάξει για να προστατευτεί το περιβάλλον αλλά και να παραμείνει η πόλη βιώσιμη για τους κατοίκους. Μας απαντά πως τα airbnb είναι μια μορφή υπερτουρισμού που πλήττουν την οικονομία του τόπου γιατί «τόπος χωρίς σχολεία, νοσοκομείο, πανεπιστήμια κ.λπ. δεν μπορεί να υπάρξει. Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον, με ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις ξενοδοχείων» λέει, προσθέτοντας πως όλα αυτά βοηθούν στον συγκερασμό της τουριστικής ανάπτυξης με τον σεβασμό του περιβάλλοντος και της τοπικής παράδοσης της Κρήτης. Ως παιδί αγροτών και μάλιστα πολύτεκνης οικογένειας στέκεται στη σημασία του πρωτογενή τομέα. «Ο πρωτογενής τομέας έχει πολλά προβλήματα, ενώ υπήρχε και ζήτημα στην ανακατανομή και απόδοση των ενισχύσεων της ΕΕ και φαινόμενα αισχροκέρδειας στα λιπάσματα. Και φυσικά το αφήγημα Μητσοτάκη περί ακρίβειας τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία δεν ισχύει» σχολιάζει ο κ. Πετράκης, δηλώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει καλές προτάσεις για τον πρωτογενή τομέα, με την εφαρμογή μιας κοινής αγροτικής πολιτικής που θα στοχεύει στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επιπρόσθετα, αναφέρεται σε μια σειρά στόχων και μέτρων όπως η επαναφορά της ΔΕΗ σε δημόσιο έλεγχο, το δημόσιο χαρακτήρα της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η επαναφορά της 13ης σύνταξης, αύξηση διορισμών στην Παιδεία, κατάργηση ΕΒΕ, πρόγραμμα για τις νέες μητέρες και επιδόματα μητρότητας κ.ά. Ένα συνολικό πρόγραμμα δηλαδή που σύμφωνα με τον ίδιο έχει σαν στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ανάταξη της οικονομίας, «με στόχο πάντα τους πολλούς κι όχι τους ολιγάρχες όπως έχει δείξει τέσσερα χρόνια τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ακούγοντάς το σχολιάζουμε πως πρόκειται για ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, με τον κ. Πετράκη να επισημαίνει πως είναι φιλόδοξο μεν κοστολογημένο δε, σε αντίθεση με όσα τους καταλογίζουν, ξεκαθαρίζοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κοστίζει 5,5 δις ευρώ κι είναι εφικτό να εφαρμοστεί.

ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Κλείνοντας, τον ρωτάμε για τις προσδοκίες του ίδιου εν όψει των εθνικών εκλογών αλλά και για το γεγονός πως αναφέρθηκε σε αριστεία του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στα Χανιά. Απαντά πως «αριστεία είναι ο γιατρός που δουλεύει όλη μέρα στο νοσοκομείο, η νοσηλεύτρια που ξενυχτά στο ίδρυμα, ο αγρότης που με τον τίμιο ιδρώτα του προσπαθεί να σπουδάσει τα παιδιά του κ.λπ.· αυτό είπα είναι αριστεία», ενώ δηλώνει πως προσδοκά στις 22 Μαΐου μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, «καθώς γνωρίζω ότι όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε με εντιμότητα να δώσουμε μια νέα ευρωπαϊκή πλέον πορεία στην χώρα, με σεβασμό στη Δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα, με οικονομία που θα αφορά όλα τα μεσαία και λαϊκά στρώματα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα