Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023

Γιώργης Μαρκάκης

Ο Ιατρός, o Συγγραφέας, o ιδρυτής του Μουσείου παραδοσιακής ζωής “Λυχνοστάτης” στη Χερσόνησο, ο καλός οικογενειάρχης, ο έμπιστος φίλος και ο Σθεναρός άνθρωπος με την αγάπη στην καρδιά για όλους τους συνανθρώπους μας.

Μια πολυσήμαντη οικογενειακή, πατρική, πνευματική, πολιτισμική και κοινωνική προσωπικότητα δεν είναι πιά κοντά μας ! έφυγε για το αιώνιο ταξίδι ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ

Και πόσες ιδιότητες δεν συγκεντρώνει στο πρόσωπο του ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ !! ο Ιατρός , αυτός ο άνθρωπος της Ηρακλειώτικης Κοινωνίας και ποιά από αυτές μπορεί να είναι αυτή που τον ανέδειξε τόσο πολύ στην Κοινωνία μας και όχι μόνον.

Μα..θα μπορούσε κάποιος να πει πως ήταν ένας σπουδαίος ΙΑΤΡΟΣ καθηγητής Οφθαλμολογίας και μάλιστα με πολλές περγαμηνές .

Ναι, συγχρόνως όμως και ιδρυτής ενός μουσείου παραδοσιακής ζωής παρ’ όλο που πρόκειται για ένα εγχείρημα, που δεν είχε σχέση με την επαγγελματική του ιδιότητα .

Αλλά και ως συγγραφέας αποδεικνύει την μεγάλη προσφορά του στην ιατρική επιστήμη. !

Και όσον αφορά την επιστημονική ιδιότητα, που θα συνοδεύει πάντα το όνομα του ΓΙΩΡΓΗ ΜΑΡΚΑΚΗ , αυτή του Ιατρού, αυτή ακριβώς παρατίθεται με την έννοια της πολυσήμαντης προσωπικότητάς του ,αφού το «ΑΣΠΡΟ ΡΑΣΟ» το φόρεσε μόνον και μόνον για την αποστολή και την αφιέρωσή του στην οφθαλμολογική θεραπεία των ανθρώπων . Γιατί ο Γιώργης Μαρκάκης ήξερε ,κάλλιον παντός άλλου, εκ της κάλλιστης ψυχικής του καλοσύνης, ότι η Όραση, μία από τις πέντε αισθήσεις, είναι το όργανο της αντίληψης του φωτός και δίχως αυτό υπάρχει ένα αιώνιο σκοτάδι .Εκείνο το σκοτάδι ο ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ, ο Καθηγητής οφθαλμολογίας, προσπαθούσε να εμποδίσει να μπει στη ζωή του ανθρώπου . Γιατί η όραση είναι η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, όπως έλεγε, αφού με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός κόσμος .

Ο Γιώργης Μαρκάκης ήταν ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της ιατρικής αυτής ειδικότητας.

Όμως παράλληλα με την αγάπη του για την ιατρική επιστήμη, κέντρισε και το ενδιαφέρον του η επιθυμία του για την ίδρυση ενός μουσειακού χώρου, όπου , ως λάτρης της κρητικής παράδοσης, θα προβληθεί και θα διατηρηθεί η παραδοσιακή ζωή και ο λαϊκός πολιτισμός της Κρήτης . Έτσι με πολύ κόπο προέβη στην ίδρυση του μουσειακού χώρου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» .

Σε αυτόν τον υπέροχο ιστορικό και παραδοσιακό χώρο, προσέφερε πάρα πολλά με τις γνώσεις του, τις πρωτότυπες παραδοσιακές γνώσεις και αναμνήσεις , την οφθαλμολογική του αντίληψη και δεινότητα, αλλά και κατά τις πολύωρες εργασιακές του φροντίδες κατόρθωσε να υπάρχει αυτός ο παραδοσιακός ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΣ ΠΡΩΤΌΤΥΠΟΣ ΧΏΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ της Χερσονήσου .

Και όλα αυτά, δεν γίνονταν μηχανικά, αλλά με ιδιαίτερη προσήλωση στο κάθε ειδικό αντικείμενο, με τον οποίο δημιουργούσε πραγματική παραδοσιακή ζωή του Κρητικού .Και σήμερα ο κάθε επισκέπτης απολαμβάνει ένα υπέροχο γλυκό ποτό κάποιας Κρητικής παράδοσης .

«Με αίσθημα βαθύτατης θλίψης αποχαιρετούμε τον εκλεκτό γιατρό συμπολίτη μας ΓΙΩΡΓΗ ΜΑΡΚΑΚΗ ,Τον Εξαίρετο άνθρωπο ,τον επιστήμονα, τον μπιστικό φίλο ,τον δημιουργό, τον συγγραφέα, ο οποίος ξεχώρισε για  την παντοειδή προσφορά του προς την Κρητική κοινωνία.

Πορευόμενος με υψηλές αρχές στον επίγειο βίο του, διακρίθηκε για  το ήθος και την ευθύτητά του και κέρδισε επάξια την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του.

Σε αποχαιρετούμε ,Αγαπημένε φίλε ΓΙΩΡΓΗ ΜΑΡΚΑΚΗ , με πόνο ψυχής και υποσχόμαστε η μνήμη σου να είναι πάντα στη σκέψη μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα