Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

..Σε κρίσιμο επίπεδο η υγεία των Eλλήνων
Και όπως λέει χαρακτηριστικά  και η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου κα Α. Μαΐλη «ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης». Ο αποκλεισμός καρκινοπαθών από τη δημόσια δωρεάν Υγεία σημαίνει θάνατο. Καθημερινά στο τύπο και στα Μ.Μ.Ε. βλέπουμε και ακούμε περιπτώσεις ανθρώπων που  μάχονται για τη ζωή τους έχοντας απέναντι τους τη αδιαλλαξία της κυβέρνησης, τη απαγόρευση στη πρόσβαση  στη θεραπεία , αν είναι ανασφάλιστοι και άνεργοι.
Για άλλη μια φορά οι Γιατροί του Κόσμου κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, υπερασπίζοντας το δικαίωμα όλων των πολιτών στη δωρεάν πρόσβαση στη υγεία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα “υγεία΄ για όλους”. Οι κινητές μονάδες ης οργάνωσης όπως και το 2013 έτσι και φέτος συνεχίζουν τις αποστολές στη ελληνική επαρχία, επανδρωμένες με γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων προσφέροντας στους συμπολίτες μας δωρεάν εξετάσεις και πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας.

Επίσκεψη κινητής μονάδας στα Χανιά
Οι Γιατροί του Κόσμου/Medecins du Monde, είναι μία διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Δραστηριοποιείται τηρώντας αυστηρά την επιχειρησιακή της ανεξαρτησία, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες των πληθυσμών και τις δυνατότητες των ομάδων της να προσφέρουν βοήθεια σε μεγάλες αλλά και σιωπηρές κρίσεις του πλανήτη μας. Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και πιστοί στην ιδέα πως η υγεία αποτελεί πανανθρώπινο δικαίωμα, υλοποιούν στο πλαίσιο των δράσεων τους, δωρεάν προληπτική και διαγνωστική εξέταση, με τη συμβολή κινητών μονάδων.
Οι Γιατροί του Κόσμου – παράρτημα Χανίων διοργανώνουν ιατρική αποστολή με σκοπό παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Το πρόγραμμα αναφέρεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους .
Οι ειδικότητες των γιατρών που συμμετέχουν στην αποστολή είναι: Οφθαλμίατρος, Γυναικολόγος, Παιδίατρος.
Οι εξετάσεις, θα είναι εντελώς δωρεάν και θα γίνονται από τις 20 έως και τις 23/01 στα εξής σημεία:
Δευτέρα 20/01: Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά, Μπουνιαλή 11  από 9 πρωί έως 4 απόγευμα.
Τρίτη 21/01: Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο, Χώρα Σφακίων
Τετάρτη 22/01: Γραφεία Πολιτιστικού Συλλόγου Φαλελιανών Κολενίου – Κισσάμου
Πέμπτη 23/01: Ανοιχτό Πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στα Χανιά, Μπουνιαλή 11 από 9 πρωί έως 4 απόγευμα
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι προσφέρθηκαν να συνδράμουν στην εν λόγω αποστολή. Ευχαριστούμε για την προσφορά τους:
Την Αρτοποιία “Το Μάννα” Ν. Τσατσαρωνάκη ΑΕΒΕ για την αγορά όλων των παιδικών εμβολίων
Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φαλελιανών “Η Δημιουργία”.
Τον Δήμο Κισσάμου.
Τον Δήμο Σφακίων.
Το Ξενοδοχείο “Κύδων”.
Το Ξενοδοχείο “Σαμαριά”.
Για περισσότερες πληροφορίες   μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 2821023110, 6974200394

Οι γιατροί
του κόσμου
στον Νομό Καβάλας

Για μια ακόμη φορά οι Γιατροι του Κόσμου βρίσκονται στον Νομό Καβάλας σε ένα προγραμμα πρωτοβαθμιας φροντιδας των κατοίκων. Σε αυτή την αποστολή λαμβάνουν μέρος γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων . Αρχικα προεβησαν σε εμβολιασμους παιδιων Ρομά σε χώρο του  επιμελητηριου που παραχορηθηκε για τις δράσεις της οργάνωσης.
Οι γιατροί του κόσμου θα είναι στην Καβάλα και τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα σε διάφορα σημεία του νομού.
Η κα Γιοβανιού υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου τμήματος Καβάλας τόνισε για τις δράσεις του τμήματος σε Ξάνθη και Σταυρούπολη ενώ οι επόμενοι σταθμοί θα είναι η Λεκάνη, ο Πλατανοτοπος, με γυναικολόγο, οφθαλμίατρο και παιδίατρο, ευχαρίστησε δε πολύ τον κ. Τσατσούλη για την παραχώρηση του ισογείου του επιμελητηριακού κτηρίου στη Καβάλα.

Σκέψεις… από μια εθελόντρια
Με το καλημέρα του καινούργιου χρόνου χρειάστηκε να πάω στο Ηράκλειο για ένα  θέμα υγείας. Αν και το πρόβλημά μου ήταν επουσιώδες πήγα και ήρθα στην πρωτεύουσα της περιφέρειάς μας όχι μια, ούτε δυό, αλλά τρείς φορές. Και είδα και κατέγραψα πράγματα και συμπεριφορές άλλες γνωστές κι αναμενόμενες και άλλες, όχι τόσο.
Το γεγονός είναι ότι η διαδρομή Χανιά Ηράκλειο έχει καταντήσει πιο συνηθισμένη και πολυσύχναστη από την Χανιά – Χαλέπα. Δεκάδες συμπολίτες μας είναι καθημερινά στους δρόμους προς την πρωτεύουσα. Και όχι μόνο για θέματα υγείας, αλλά και για παντός είδους δουλειές μιας και οι περισσότερες υπηρεσίες πια, ξεκινούν από κει. Εκεί είναι η διοίκησή τους, εκεί παίρνονται όλες οι κρίσιμες αποφάσεις και κει πρέπει να πάει κανείς όταν θέλει να διεκπεραιώσει κάποια σοβαρή εργασία.
Ετσι βρέθηκα κι εγώ για ένα μικρό αλλά τελείως εξειδικευμένο θέμα υγείας, στο Ηράκλειο, μιας και δεν υπήρχε η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί στα Χανιά. Πήγα την πρώτη φορά με την πεποίθηση ότι το θέμα μου θα τακτοποιηθεί. Αλλά, όχι δεν τα κατάφερα. Δεν σχολιάζω όμως ιδιαίτερα το πράγμα γιατί θεωρώ ότι ήταν και δική μου παράλειψη μια και δεν είχα κάνει τη πρέπουσα συνεννόηση. Σχολιάζω μόνο το γεγονός ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις δεν σου επιτρέπεται να κάνεις λάθη. Γιατί το κάθε λάθος έχει και αντίστοιχο κόστος. Σε χρόνο, σε χρήμα, σε κόπο… Ξανά λοιπόν, σε δυό μέρες στον δρόμο για τον Χάνδακα και το Πανεπιστημιακό. Κόσμος και λαός, καθώς ήταν ημέρα εφημερίας. Και μια έκπληξη. Είδαμε κάμποσους Χανιώτες και Ρεθεμιώτες. Τα μισά Χανιά ήταν εκεί, που λέει ο λόγος. Το προσωπικό, παρ’ όλο το πλήθος, ευγενέστατο, αλλά οι ουρές… ουρές. Τόσος κόσμος για να εξυπηρετηθεί, εκ των πραγμάτων, θα υπάρχουν καθυστερήσεις. Η συνηθισμένη κουβέντα των υπαλλήλων.
– Θα περιμένετε εκεί για λίγο και έρχεται ο υπεύθυνος.
Μα ο υπεύθυνος έχει να δει κάμποσες άλλες περιπτώσεις μαζί με σένα, μια στα επείγοντα, μια στα εξωτερικά ιατρεία και ίσως και καμιά δυό στην κλινική της ειδικότητάς του. Ετσι ο χρόνος μακραίνει και χωρίς να το καταλάβεις περνάν οι ώρες. Και αυτή τη φορά δεν μπόρεσα να τακτοποιηθώ μια και ο αρμόδιος είπε πως θα έχει διαθέσιμο χειρουργείο για την μικροεπέμβαση μου μετά από δυο μέρες. Στο γυρισμό, σ’ όλη τη διαδρομή διασταυρωθήκαμε με πάμπολλα αυτοκίνητα που είχαν χανιώτικες πινακίδες. Τόσο μεγάλη σπατάλη ανθρώπινης ενέργειας και χρόνου. Τόση σπατάλη βενζίνης, τόση φθορά των αυτοκινήτων, τόσες ζωές εκτεθειμένες στους διάφορους κινδύνους που θεωρητικά, έχει όλο αυτό το πήγαινε έλα.
Την επόμενη φορά για να αποφύγω όλα τα παραπάνω, πήγα με τη συγκοινωνία. Είχαμε συνεννοηθεί με τη συνοδό μου να κατέβουμε στην είσοδο της πόλης του Ηρακλείου και από κει να πάμε με κάποιο μέσο στο Νοσοκομείο. Να μην σας πω ότι στην στάση εκείνη άδειασε το λεωφορείο και ότι όλοι κατευθυνθήκαμε στο ίδιο γνωστό μέρος.
Η παραμονή μου αυτή τη φορά  ήταν ελάχιστη, μιας και όλα ήταν τακτοποιημένα και η δουλειά μου τέλειωσε μέσα στην επόμενη μισή ώρα.
Τα θετικά όλης αυτής της ιστορίας ήταν πρώτα πρώτα οι άνθρωποι. Η ευγένειά, η προσήνεια και το ενδιαφέρον τους. Το γεγονός ότι πρότεινα στον γιατρό μου να τον επισκεφτώ στο ιδιωτικό του ιατρείο και με προέτρεψε να παραμείνω στο δημόσιο Ιδρυμα. Ο ίδιος που σε παλιότερη επίσκεψή μου και στην ερώτηση τι χρωστάω είχε απαντήσει ότι βρισκόμαστε σε δημόσιο νοσοκομείο και τα πάντα παρέχονται δωρεάν. Τ’ ότι αισθανόμουν ασφαλής στα χέρια του γιατρού αυτού, ο οποίος φαινόταν να κατέχει πάρα πολύ καλά λεπτομέρειες για την πάθησή μου, παρόλο που είναι μια σπάνια και καθόλου συνηθισμένη περίπτωση. Το πόσο ευγενικά μιλούσε το νοσηλευτικό προσωπικό στους παππούδες και γιαγιάδες που περίμεναν και γίνονταν επίμονοι και κουραστικοί από άγνοια και ανασφάλεια.
Τα  αρνητικά όλης αυτής της ιστορίας είναι κατ’ αρχάς, πάλι οι άνθρωποι. Ο γιατρός που λέει μισές αλήθειες για να σε αναγκάσει να πας από το ιδιωτικό του ιατρείο ή να του δώσεις φακελάκι. Το προσωπικό που κακοπληρωμένο και ανασφαλές για την επόμενη μέρα ξεσπά στους ασθενείς. Και δεν φτάνει το πρόβλημά της αρρώστιας που κουβαλά ο κάθε ένας μας, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσει και την αγένεια και ανευθυνότητα του.
Το πόσο άσχημα αισθάνθηκα πηγαίνοντας στο Ηράκλειο. Μου θύμισε τις εποχές που όλοι οι κάτοικοι της υπαίθρου έβρισκαν καταφύγιο και διαμονή στα σπίτια των συγγενών τους της πόλης. Μα για να ψωνίσουν, για να δουν τον γιατρό, για να πάνε στο σχολειό. Έτσι κάπως έχωμε καταντήσει. Επαρχία, που για όλες τις σημαντικές δουλειές μας πρέπει να πάμε στην πρωτεύουσα.
Θλιβερό μου φάνηκε. Μετά όμως σκέφτηκα, ότι ακόμα πιο παλιά πηγαίναμε στην Αθήνα για τις δουλειές αυτές. Να θεωρήσουμε πρόοδο λοιπόν, το γεγονός ότι  χρειαζόμαστε αυτοκίνητο και όχι πλοίο ή αεροπλάνο; Ομως τι σπατάλη!   Δεν μας φτάνουν τα οικονομικά μας χάλια πρέπει να επιβαρυνόμαστε και το κόστος μετακίνησης και παραμονής.
Στενοχωριέμαι όμως με όλην αυτήν την υποβάθμιση της πόλης μου. Στενοχωριέμαι που το θεωρούμε φυσικό να είναι τα πράγματα έτσι. Που δεν το συζητούμε καν. Στενοχωριέμαι που γενικά υποβαθμίζεται και η χώρα μου.  Που υποβαθμίζονται οι δομές και οι θεσμοί της. Εχουμε υγεία; Εχουμε παιδεία; Εχουμε δουλειά, ασφάλιση και κοινωνικές παροχές;
– Σκέψου, μου έλεγε η φιλενάδα,  προχθές μετέφεραν έναν ασθενή μας. Όχι στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα αλλά στην Θεσσαλονίκη. Τόσο ανίκανους μας βρίσκουν;
Σιγά σιγά μας βλέπω να  καταντάμε μια τριτοκοσμική μπανανία, όπου θα είμαστε καλοί μόνο για τον ήλιο και την θάλασσά μας. Για όλα τα υπόλοιπα θα απευθύνονται αλλού. Δεν το βλέπουμε; Δεν το κατανοούμε ώστε να το διορθώσουμε; Δεν μας φταίει η κρίση. Φταίει ο τρόπος που σκεφτόμαστε και ενεργούμε. Που τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Που εμείς δεν είμαστε υπεύθυνοι για τίποτα. Εγώ το μόνο που επιζητώ από τον καθένα μας, γιατί θεωρώ πως είναι κάτι που θα  βοηθήσει όλους και την χώρα μας μαζί, είναι να κάνει την δουλειά του καλά. Με φιλότιμο, με σύνεση, με υπευθυνότητα. Ζητάω πολλά;

Μπεμπ. Α

Τα στατιστικά ιατρείου από 2/1/2014  εως  3/1/2014
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΛΒΑΝΙΑ    1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    3
ΕΛΛΑΔΑ    11
ΜΑΡΟΚΟ    3
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    2
ΣΕΡΒΙΑ    1
ΣΟΥΔΑΝ    1
ΣΥΡΙΑ    1
ΣΥΝΟΛΟ    23

Τα στατιστικά ιατρείου από  7-1-2014  έως και  10-1-2014
ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ    ΣΥΝΟΛΟ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ    1
ΑΛΒΑΝΙΑ    10
ΑΛΓΕΡΙΑ    3
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ    1
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ    18
ΓΕΩΡΓΙΑ    2
ΕΛΛΑΔΑ    32
ΙΤΑΛΙΑ    1
ΜΑΡΟΚΟ    10
ΠΑΚΙΣΤΑΝ    2
ΡΟΥΜΑΝΙΑ    4
ΡΩΣΙΑ    1
ΣΟΥΔΑΝ    1
ΣΥΡΙΑ    2
ΣΥΝΟΛΟ    88

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες