Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Γιατί συµµετέχουµε στις ∆ηµοτικές Εκλογές

«Το να αγνοούµε την ελάχιστη πολιτειακή
µονάδα της πολιτικής και της δηµοκρατίας
θα ήταν σαν να παίζουµε σκάκι δίχως σκακιέρα»
Μάρεϊ Μπούκτσιν

Κύριε διευθυντά,

µε το σηµείωµα αυτό θέλω να απευθυνθώ σε όλους και όλες που δεν θέλουν να ψηφίσουν για τις δηµοτικές εκλογές, λόγω απογοήτευσης, ιδεολογίας ή ακόµα και απάθειας για τα τεκταινόµενα στους ∆ήµους. Αρχικά δεν θα αδικήσω καµία για την απογοήτευση που νοιώθει ως πολίτης αυτής της πόλης. Φαίνεται ότι όλα είναι προδιαγεγραµµένα στο να γίνεται η πόλη κάθε χρόνο όλο και πιο αφιλόξενη για τους πολίτες, χωρίς προστασία της κατοικίας, µε περιοχές που έχουν πλέον γκετοποιηθεί τουριστικά, µε όλο περισσότερο µπετόν και λιγότερα δέντρα, µε όλο και περισσότερα αυτοκίνητα και λιγότερους χώρους πρασίνου.
Θα αφήσουµε λοιπόν να πηγαίνουν οι ζωές µας από το κακό στο χειρότερο;
Θα εκχωρήσουµε το δικαίωµά µας στο να έχουµε αξιοπρεπή ζωή; Θα αφήσουµε άλλους να αποφασίζουν για εµάς; ∆εν είναι δίκαιο και αναγκαίο να αγωνιστούµε για εµάς και τα παιδιά µας, για τους γονείς µας, για τους παππούδες µας, για το σύντροφό µας για µια πόλη που αξίζουµε; Μπορεί κάτι να αλλάξει; Είναι αυτό εφικτό; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!
Είναι γνωστό ότι οι ∆ήµοι όλο και περισσότερο λειτουργούν σε ένα ασφυκτικό νοµικό πλαίσιο, που επιβάλλουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Επίσης είναι γνωστό ότι ο καπιταλισµός είναι εδώ και επιβάλλεται παντού στη ζωή µας, πάνω από ∆ήµους και Περιφέρειες, µε τις εργασιακές σχέσεις, µε τους καταπιεστικούς νόµους µε τη βία όταν χρειαστεί.
Όµως µέσα από τη συµµετοχή του καθένα µας στα δηµοτικά πράγµατα που µέρος τους είναι και η συµµετοχή µας στις εκλογές, µπορούµε να δράσουµε ως ενεργοί πολίτες και να έχουµε µικρές αλλά και µεγάλες τοπικές νίκες.
Αυτό δεν µπορεί να εκληφθεί ως ρεφορµιστική βελτίωση ή ωραιοποίηση του καπιταλισµού, αλλά δείχνει τη δύναµη του λαού, που µέσα από τη δράση του και τις νίκες που µπορεί να έχει, συνειδητοποιεί ότι µπορεί να βάλει και πιο υψηλούς κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους.
Έχει αποδειχτεί ότι οι αριστερές παρατάξεις τουλάχιστον στο δηµοτικό συµβούλιο Χανίων αποτέλεσαν ένα βήµα προβολής των προβληµάτων κάθε γειτονιάς και διεκδίκησης λύσεων. Φτάνει αυτό; Όχι βέβαια.
Μπορούν να υπάρξουν νίκες του λαϊκού τοπικού κινήµατος, µόνο µε την ύπαρξη αριστερών δηµοτικών συµβούλων; ΟΧΙ!
Μπορούν να υπάρξουν νίκες µε την παρουσία του λαϊκού κινήµατος στο δηµοτικό συµβούλιο χωρίς την ύπαρξη αριστερών δηµοτικών συµβούλων;
∆ΥΣΚΟΛΑ.
Μπορούν να υπάρξουν νίκες µε την παρουσία του λαϊκού κινήµατος στο δηµοτικό συµβούλιο και την στήριξή τους από αριστερούς δηµοτικούς συµβούλους;
ΣΙΓΟΥΡΑ!
Μπορούν να υπάρξουν νίκες µε την παρουσία του λαϊκού κινήµατος µε αριστερή διοίκηση στο ∆ήµο; (βλ. Πάτρα) ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΛΛΕΣ!
Τα παραδείγµατα λήψης θετικών αποφάσεων µετά από πίεση του λαϊκού κινήµατος στα Χανιά είναι πολλά. Η αλλαγή στάσης της δηµοτικής αρχής στο ζήτηµα των χρήσεων στο λόφο Καστέλι, που υπήρξε µεγάλη πίεση να γίνει ξενοδοχείο από το Πολυτεχνείο, η απόσυρση του σχεδίου να γίνουν 800 θέσεις στάθµευσης στο πρώην στρατόπεδο Μαρκοπούλου κλπ κλπ.
Εποµένως απαιτείται (όπου δεν υπάρχει) η συγκρότηση λαϊκών αµεσοδηµοκρατικών συνελεύσεων στις γειτονιές από τα κάτω, συζήτηση για τα προβλήµατα, προώθηση λύσεων, που θα λειτουργούν ως µέσο πίεσης στα δηµοτικά συµβούλια.
Ταυτόχρονα µε την ύπαρξη αριστερής δηµοτικής αρχής ή έστω ισχυρής αριστερής αντιπολίτευσης µέσα στα δηµοτικά συµβούλια, αυτά τα αιτήµατα θα έχουν ένα ακόµα βήµα και θα δηµιουργούν τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν λύσεις στα µικρά και µεγάλα προβλήµατα των γειτονιών και των πόλεων.
Στις επερχόµενες εκλογές είναι στο χέρι µας να δυναµώσουµε τα αριστερά αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Είναι ένα ακόµα βήµα στους γενικότερους στόχους µας για µια πόλη που δικαιούµαστε και µας αξίζει!

Γιάννης Τσουκάτος
αρχιτέκτονας
υποψήφιος µε τη
‘‘Λαϊκή Συσπείρωση Χανίων’’


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα