Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Γιατί όλοι οι Έλληνες λάτρεψαν τον Μίκη Θεοδωράκη!

Ειρήνη Χαλεβελάκη*

 

Με σεβασμό, βαθιά συγκίνηση και περηφάνια, στις 9 του Σεπτέμβρη, σύσσωμος ο Ελληνισμός «κατευόδωσε» τον Μίκη Θεοδωράκη, «τον μεγάλο πολιτιστικό και μουσικό ηγέτη του».

Τον καλό και φιλότιμο πατριώτη, που με το αστείρευτο ταλέντο, το ακατάβλητο πάθος, την ελεύθερη και δυνατή ψυχή του στα μεν χρόνια της νιότης του αντιστάθηκε σε κάθε καταπιεστικό καθεστώς -πράγμα για το οποίο βασανίστηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε- στα δε χρόνια της ωριμότητάς του αγωνίστηκε με πάθος για τη δημιουργία μιας Ελλάδας ενωμένης, δυνατής και περήφανης. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας ξεχωριστός Έλληνας, που αν και έμεινε ως το τέλος πιστός στην ιδεολογία του, δεν περιχαρακώθηκε σ’ αυτήν, δεν υπήρξε δογματικός και μισαλλόδοξος, αλλά ένας ελεύθερος, υπερβατικός και ενωτικός Έλληνας, που γρήγορα συνειδητοποίησε πως τα μίση και οι διχασμοί μόνο πόνο, φθόνο και οπισθοδρόμηση φέρνουν.
Γι’ αυτό και αγωνίστηκε με πείσμα, για να αρθούν οι παγιωμένες αντιθέσεις, οι συγκρούσεις, τα πάθη και τα μίση, που δημιούργησε κυρίως ο εμφύλιος. «Να μας ενώνουν τα μεγάλα και να μη μας χωρίζουν τα μικρά», έλεγε χαρακτηριστικά. Ως κατ’ εξοχήν «πολιτικό ον» που ήταν, ο Μίκης Θεοδωράκης συμμετείχε ενεργά στα κοινά και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του συχνά επηρέαζε τις εξελίξεις. Συμμετείχε μάλιστα σε διάφορα πολιτικά σχήματα, αλλά και συγκρούστηκε μαζί τους, διεκδικώντας το όνειρο για μια πιο δυνατή και περήφανη Ελλάδα!
Ήταν ακόμη άνθρωπος ανεκτικός και διαλλακτικός, πράγμα που τον βοήθησε να συνυπάρχει, να συνομιλεί και να συνεργάζεται με όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως κόμματος και ιδεολογίας. Και από την άποψη αυτή ήταν ευλογία που -αυτός ο εμπνευσμένος καλλιτεχνικός και πνευματικός δημιουργός- συνυπήρξε με τους πιο μεγάλους σύγχρονους ποιητές μας (Σικελιανό, Σεφέρη, Ρίτσο, Ελύτη, Αναγνωστάκη και άλλους). Μελέτησε το έργο τους και «έντυσε» τους υψηλής έμπνευσης στίχους τους με το ρυθμό, την αρμονία, τη μελωδία, τη ζωντάνια και τη δύναμη της μουσικής και της ψυχής του· ξεσήκωσε έτσι τις ψυχές των Ελλήνων, αφύπνισε τις συνειδήσεις τους και τόνωσε την εθνική αυτοπεποίθηση και περηφάνια τους! Και αυτό γιατί με το τραγούδι και τη μουσική μπόρεσαν όλοι οι Έλληνες ν’ αποκωδικοποιήσουν πιο εύκολα τα νοήματα και τα μηνύματα των ποιητών μας και να κατανοήσουν τα λάθη και τα πάθη, τα όνειρα και τους πόθους, τις αξίες και τα ιδανικά, την ιστορία και τον πολιτισμό του λαού μας!
Αυτή η μουσική «άγγιξε» τις καρδιές των ανθρώπων όλου το κόσμου και έκανε τη χώρα μας γνωστή διεθνώς. Δικαιωματικά, λοιπόν, ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίστηκε ως πολιτικός ηγέτης της σύγχρονης Ελλάδας.
Προπάντων, όμως, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ο κορυφαίος μουσικός ηγέτης της χώρας μας, γιατί με το αστείρευτο ταλέντο του σχημάτισε ένα διαφορετικό, ένα νέο μουσικό κόσμο, που δε χάρισε μόνο αισθητική απόλαυση και συγκίνηση στις ψυχές μας, αλλά ταυτόχρονα δίδαξε και καθοδήγησε το έθνος στο δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης και ενίσχυσε τη πίστη μας στις πανανθρώπινες αξίες και στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης!
Αυτός ο νέος μουσικός κόσμος λειτούργησε «λυτρωτικά» στη ψυχή μας, κατεύνασε τα πάθη μας, γλύκανε, ομόρφυνε και έδωσε χαρά, ελπίδα και αισιοδοξία στη ζωή μας!
Εκτός τούτων εξέπεμψε ακτινοβολία, δίδαγμα, φως ελληνικό σε όλη την οικουμένη και «σήκωσε μαζί με τους ποιητές μας τον ήλιο της Ελλάδας μας λίγο ψηλότερα»!
Για όλ’ αυτά λάτρεψαν και θα λατρεύουν ες αεί όλοι ο Έλληνες τον Μίκη Θεοδωράκη!
Σε ευχαριστούμε και σε ευγνωμονούμε απέραντα Ουρανομήκη, Μίκη μας!

*Η Χαλεβελάκη Ειρήνη είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, φιλόλογος

Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε θερμά την κ. Ειρήνη Χαλεβελάκη για το εξαίρετο, επίκαιρο κι άκρως συμβολικό άρθρο της, σε αντίθεση με τους ελάχιστους μίζερους και μικρόψυχους του δογματισμού και της κομματικής αδιαλλαξίας: ο γίγαντας του πνεύματος και της μουσικής γνώριζε τί έπραττε, όπως θα προσθέσω και τον άλλον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη μας, τον αείμνηστο πια Θάνο Μικρούτσικο. Ωστόσο, οφείλω να τονίσω ότι εξίσου σπουδαίος μουσικοσυνθέτης υπήρξε και ο αξέχαστος Μάνος Χατζηδάκης με τις μοναδικές μελωδίες που εξέπληξαν ολόκληρο τον κόσμο. Αλλά, η όμορφη πατρίδας είχε κι έχει ακόμη πολύ μεγάλους κι εξαίρετους μουσικούς, ιδιαίτερα, νέους καλλιτέχνες με άκρως αισθαντική μουσική. Είναι χαρά μας που συνυπάρχουμε και συμβιώνουμε και μοιραζόμαστε γνώσεις κι απόψεις συνανθρώπων μας, όπως η κ. Ειρήνη Χαλεβελάκη, την οποία δεν είχα τη χαρά να την γνωρίσω. Με εξαιρετική εκτίμηση Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος, οικονομολόγος ΧΑΝΙΑ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα