Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Γιάννης Περράκης: «Oλες οι κατακτήσεις κερδήθηκαν μέσα από αγώνες» (video)

Ψήφος στο ΚΚΕ (μ-λ) σημαίνει ψήφος στο τρίπτυχο «οργάνωση – αντίσταση και αγώνας» επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος Γιάννης Περράκης που μίλησε στα “Χ.ν.” εν όψει των επικείμενων εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Ο 28χρονος υποψήφιος αναφέρθηκε στο θέμα των συνεργασιών, της αμερικανο-νατοϊκών βάσεων στα Χανιά, αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ υπογράμμισε ότι είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβέρνηση ΝΔ ο λαός στις 8 Ιουλίου θα πρέπει να βρεθεί ξανά στους δρόμους για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

• Μετά από 7 χρόνια συμπόρευσης με το Μ-Λ ΚΚΕ το ΚΚΕ (μ-λ) κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές. Πολλοί αναρωτιούνται προς τι αυτή η πολυδιάσπαση της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς;
Μετά από 7 χρόνια επιλέξαμε την αυτόνομη κάθοδο γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα υπηρετήσουμε καλύτερα αυτό που θέλουμε να πούμε στον κόσμο, αυτό που λέμε και στις αφίσες μας «Οργάνωση – Αντίσταση – Αγώνας». Απέναντι στα αντεργατικά μέτρα που θα μεθοδεύσει είτε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε μια κυβέρνηση ΝΔ, ο λαός θα πρέπει να συγκροτήσει εστίες αντίστασης και να οργανωθεί σε ένα πλατύ μέτωπο πάλης που θα βάλει φραγμούς στην αντιλαϊκή πολιτική. Από εκεί και πέρα, κακά τα ψέματα η Αριστερά αυτά τα χρόνια είναι στο περιθώριο. Κι ο λόγος είναι ότι υποστηρίζοντας πως μέσα από τις εκλογές θα λυθεί το πρόβλημα ή οι αυταπάτες που είχε μερίδα της Αριστεράς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έσπειρε ψευδαισθήσεις και ενίσχυσε την υποταγή και την ήττα στους χώρους δουλειάς και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι όταν διαφωνείς με αυτές τις πολιτικές πρέπει να παρεμβαίνεις και να λες αυτά που η Αριστερά εκφράζει, δηλαδή το τρίπτυχο «Οργάνωση – Αντίσταση – Αγώνας».

• Πρωτοστατείτε ως πολιτικός χώρος στο κίνημα κατά των βάσεων στα Χανιά. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρεί κανείς ότι υπάρχει μια ύφεση του αντιβασικού κινήματος. Σαν να έχει συμφιλιωθεί η τοπική κοινωνία με την ύπαρξη των βάσεων. Πώς το ερμηνεύετε;
Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με τον όρο συμφιλίωση. Οι βάσεις φέρνουν χούντες και πολέμους και μπλέκουν τον λαό μας σε πολεμικά σενάρια. Κι αυτός ο κίνδυνος εντείνεται όσο βαθαίνει η εξάρτηση της χώρας μας από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι βλέπουν σαν «διαμάντι» την περιοχή μας. Χώρια από τις συνέπειες στην υγεία μας που έχει η παρουσία των βάσεων στα Χανιά αλλά και της μετατροπής της πόλης μας σε μια Τρούμπα. Εμείς λέμε λοιπόν ότι ο λαός δεν μπορεί να αποδεχθεί ποτέ την παρουσία των βάσεων γιατί είναι ενάντια στον πόλεμο. Οι μεγαλοπαράγοντες, οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες, εκείνοι που καλωσορίζουν κάθε πλοίο και κάθε στρατηγό, αυτοί οι οποίοι προσδοκούν να κάνουν μπίζνες, οι μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες, αυτοί όντως περιμένουν πράγματα. Αυτοί όμως είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα και γι’ αυτό νομίζουμε ότι ποτέ δεν θα αποδεχθεί ο κόσμος τη βλαβερή παρουσία των βάσεων. Παρόλα αυτά το αντιβασικό κίνημα πράγματι είναι σε ύφεση γιατί η κατεύθυνση των αγώνων του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι κόντρα στο κλίμα. Θα πρέπει, δε, να σημειώσουμε ότι καμία αριστερή δύναμη δεν προτάσσει ως σημαντικό αυτό το θέμα. Είδαμε και το προηγούμενο διάστημα τους υποψηφίους δημάρχους όπου κανένας δεν έβαλε το ζήτημα των βάσεων.

• Η αρνητική σας στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ είναι δεδομένη και καθόρισε τη στάση σας απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείτε ότι θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει αυτή η εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα που τροφοδοτούσε την ψυχρότητα ανάμεσα στις δύο χώρες;
Η συμφωνία δεν έγινε για να λυθούν οι διαφορές μεταξύ του ελληνικού λαού και των λαών των Βαλκανίων. Έτσι κι αλλιώς οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Η συμφωνία δρομολογήθηκε επειδή ήθελαν οι αμερικανο-νατοϊκοί ιμπεριαλιστές να δρομολογηθούν εξελίξεις στα Βαλκάνια και να ισχυροποιηθεί κυρίως η παρουσία των Αμερικανών. Από εκεί και πέρα οι λαοί μας δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από μια τέτοια συμφωνία η οποία όχι μόνο όχι μόνο ενίσχυσε τους δεσμούς μεταξύ των λαών αλλά πυροδότησε τον εθνικισμό και τον φασισμό κι αυτό φαίνεται κι από τα ποσοστά του Βελόπουλου στη βόρεια Ελλάδα.

• Στη μακρά πορεία του ΚΚΕ (μ-λ) τα ποσοστά του πάντοτε παρέμεναν καθηλωμένα σε χαμηλά ποσοστά. Γιατί;
Η αλήθεια είναι ότι το ΚΚΕ (μ-λ) είναι ένα μικρό κόμμα θα υπάρχουμε και μετά τις εκλογές. Εμείς δεν έχουμε κανένα εκλογικό άγχος. Αυτό που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι η άποψη της αντίστασης και του αγώνα και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας με έναν κόσμο ώστε στις 8 Ιουλίου να βγούμε ξανά στους δρόμους. Άλλωστε με όποιο διαχειριστή της εξουσίας κι αν προκύψει η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί.

• Δεν αποδίδεται μεγάλη σημασία στις εκλογές. Μέσα από ποιο δρόμο θα οδηγηθούμε σε μια σοσιαλιστική κοινωνία η οποία αποτελεί τον στόχο του ΚΚΕ (μ-λ);
Όσα δικαιώματα κατακτήθηκαν (8ωρο, σύνταξη, ασφάλιση κ.λπ.), δεν προέκυψαν μέσα από καμία διαπραγμάτευση. Οι κατακτήσεις αυτές κερδήθηκαν μέσα από τους αγώνες μιας μακράς πορείας της εργατικής τάξης η οποία τις απέσπασε με την πάλη και το αίμα της. Όλα αυτά τα δικαιώματα στις μέρες μας παίρνονται πίσω γιατί οι λαοί είναι στο περιθώριο. Πρέπει λοιπόν να βγουν μπροστά, να παλέψουν για να καταφέρουν να εγκαθιδρύσουν τη δική τους εξουσία η οποία θα είναι η σοσιαλιστική λέμε εμείς. Βέβαια μια χώρα σαν τη δική μας που είναι βαθιά εξαρτημένη που έχει βάσεις, μνημόνια, επιτροπείες κ.λπ. πρέπει να δούμε και το ζήτημα της ανεξαρτησίας. Με βάσεις και Ε.Ε. δεν μπορεί ο λαός να είναι αφέντης στον τόπο του.

• Γιατί ένας ψηφοφόρος να εμπιστευτεί το ΚΚΕ (μ-λ);
Για να στηρίξει την κατεύθυνση της οργάνωσης, της αντίστασης και του αγώνα. Όποια κυβέρνηση και να βγει είτε έχει τον ψευτοαριστερό μανδύα του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι ο Μητσοτάκης ο οποίος από τώρα υπόσχεται τα 7ήμερα εργασίας και τις απολύσεις, εμείς ξέρουμε ότι η επόμενη ημέρα θα είναι ακόμα πιο δύσκολη αν δεν παλέψει ο λαός.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες