Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Για τους αίγαγρους και τις θέσεις του Δασαρχείου

Κύριε διευθυντά,

με έκπληξη ακούσαμε τον εκπρόσωπο της Δ/νσης Δασών Χανίων κ. Φωτάκη να μιλάει για τους κρητικούς αίγαγρους του Δημοτικού Κήπου Χανίων.

Τα όσα είπε αποτελούν ντροπή όχι μόνο για το Δασαρχείο και την επιστημονική κοινότητα που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί ο κ. Φωτάκης αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία των Χανίων και επισύρουν πρόστιμο.

Αρχικά προτείνει οι κρητικοί αίγαγροι του Κήπου, να σφαχτούν για να αποτελέσουν έδεσμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Να θυμίσουμε στον κ Φωτάκη ότι η δουλειά της Δ/νσης Δασών είναι να προστατεύει αυτή την άγρια πανίδα και όχι να προσκαλεί τον κόσμο σε τσιμπούσια όπου στο μενού περιλαμβάνονται προστατευόμενα είδη.

Επίσης, ακούσαμε να μιλάει για προϋποθέσεις ζωολογικού κήπου τις οποίες ο Δημοτικός Κήπος Χανίων δεν πληροί. Είναι απαράδεκτο για έναν επιστήμονα δασολόγο εκπρόσωπο Δ/νσης Δασών που έχει στην ευθύνη του και τα άγρια ζώα που κρατούνται στον Κήπο, να μην γνωρίζει τη νομοθεσία και κατά συνέπεια να παραπληροφορεί. Να ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με την ΥΑ ΦΕΚ Β΄ 396/2007 Αριθμ. 86783/1375 «Καθορισμός του μη σημαντικού αριθμού των φυλασσομένων αγρίων ζώων και ειδών σε μια εγκατάσταση για να θεωρείται ζωολογικός κήπος» (η οποία αναφέρεται στο ΠΔ 98/2004 «Ίδρυση και λειτουργία ζωολογικών κήπων» σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 1999/22/ΕΚ του Συμβουλίου για τη διατήρηση άγριων ζώων στους ζωολογικούς κήπους), παρ. 2. Α. «Θηλαστικά. Ελάχιστος αριθμός ειδών 20, και αριθμός ζώων 80». Σε διαφορετική περίπτωση «ο αριθμός ζώων ή ειδών που φυλάσσονται σε αυτή είναι μη σημαντικός και η εγκατάσταση θεωρείται ως έκθεση ζώων» (Παρ. 2.).

Και σα να μην έφταναν τα παραπάνω, προτείνει στο φιλοζωικό σύλλογο να δημιουργήσει ζωολογικό κήπο με κρητικούς αίγαγρους τους οποίους ο ίδιος ο κ. Φωτάκης αυτοπροτείνεται να πιάσει με παγίδες και να τους προσφέρει για θεάματα!

Μετά από όλα αυτά δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση που κατά διαστήματα εμφανίζονται διάφοροι λαθροθήρες οι οποίοι έχουν θανατώσει κρητικούς αίγαγρους.

Αναμένουμε από την προϊστάμενη της Δ/νσης Δασών Χανίων να πάρει θέση για τα όσα απαράδεκτα είπε ο υφιστάμενός της και αν η Υπηρεσία συμφωνεί.

Αιτούμαστε την αποπομπή του κου Φωτάκη από την Υπηρεσία για προτροπή σε εγκληματικές ενέργειες, για παράβαση καθήκοντος και για ελλιπή γνώση νόμων που αφορούν το γνωστικό του αντικείμενο και που μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην άγρια πανίδα της περιοχής.

Ζητάμε να μεταφερθούν άμεσα τα ζώα σε ασφαλή, ελεγχόμενο χώρο όπου θα διασφαλίζονται οι κανόνες ευζωίας τους, και πάντως όχι στο Αττικό Πάρκο, όπως πρότεινε ο κ. Φωτάκης αλλά και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου θα γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης και κέρδους, και ή να στειρωθούν τα αρσενικά ή να ζουν σε διαφορετικό χώρο τα αρσενικά από τα θηλυκά για να μην αναπαράγονται πλέον και να εκλείψει διά του φυσικού θανάτου τους ο εγκλεισμός των ζώων σε φυλακές, κλουβιά και κάγκελα.

Οι απαράδεκτοι δε χειρισμοί του Δήμου Χανίων ουδόλως μας εκπλήσσουν καθότι αποτελούν πάγια τακτική του από τη δεύτερη μέρα που εξελέγη η σημερινή δημοτική αρχή.

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) & Πανελλαδική

Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων η πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο.
Νατάσα Μπομπολάκη

1 Comment

 1. Κυρία Μπομπολάκη,με εκτίμηση στις φιλοζωικές σας προσπάθειες, επιτρέψτε μου τα παρακάτω:
  Αν δεν κάνω λάθος είστε εναντίον της διαμονής ζώων και πτηνών στον δημοτικό κήπο.
  Το αίτημα που διατυπώνετε εδώ για μεταφορά τους σε ασφαλή και έλεγχόμενο χώρο με κανόνες ευζωίας δεν θα έπρεπε να το προτείνετε νωρίτερα?
  Αυτός ο χώρος που θα μπορούσε να είναι?Τι έκταση να έχει? Πόσα ζώα να φιλοξενεί?
  Σε ποιόν θα ανήκει?
  Γνώμη μου είναι ότι αυτός ο χώρος έπρεπε ήδη να υπάρχει ώστε τα αγρίμια να μεταφερθούν απευθείας εκεί!
  Αναφορικά με τις πάπιες,τους κύκνους και τα άλλα πτηνά είναι καλό να υπάρχουν σε κάθε δημοτικό κήπο, γιατί δίνουν τόνο ζωντάνιας στην φύση και ευχαριστούν τα παιδιά!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα