Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Για τον βανδαλισμό με πολιτικό σύνθημα στο “Ρολόι” του Κήπου

Κύριε διευθυντά,
με αφορμή τον χθεσινοβραδινό βανδαλισμό με αναγραφή πολιτικού συνθήματος που έγινε σε ένα μνημείο και σύμβολο των Χανίων, το πρόσφατα συντηρημένο και αποκατεστημένο “Ρολόι” του Δημοτικού Κήπου, με σκοπό να εκκινήσει συζήτηση περί των ευθυνών, δημοσιοποιώ το περιεχόμενο σχετικού Αιτήματός μου προς το δήμαρχο Χανίων (α.π. 2058/19-01-2021) το οποίο αγνοήθηκε και έμεινε αναπάντητο:

«Αμέσως μετά την εκκένωση της Κατάληψης στον λόφο Καστέλι τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρατηρείται στα Χανιά μια έξαρση των βανδαλισμών με πολιτικά συνθήματα και αφισοκόλληση κυρίως επί δημοτικών κτηρίων και περιουσιακών στοιχείων από άτομα που εκφράζουν συγκεκριμένους ακραίους πολιτικούς χώρους. Η δράση αυτή εμφανώς στρέφεται κατά της Δημοτικής Αρχής των Χανίων αλλά ταυτόχρονα προκαλεί “παράπλευρες απώλειες” εις βάρος των δημοτών των Χανίων.

Όπως είναι πλέον γνωστό, μέσω της εφαρμογής του πρότυπου “Μοντέλου αντιμετώπισης του προβλήματος των γκράφιτι” τα Χανιά είναι η πρώτη και μοναδική πόλη της Ελλάδος όπου το γκράφιτι έχει σταματήσει εδώ και τέσσερα έτη και είναι πλέον υπό αυστηρή επιτήρηση. Το “Μοντέλο” αυτό περιλαμβάνει τις απαραίτητες εξειδικευμένες μεθόδους απόκτησης και επεξεργασίας πληροφοριών, βάσει των οποίων έχει σχηματιστεί πλήρης λίστα με τα κωδικά ονόματα των ομάδων του γκράφιτι στα Χανιά μαζί με τα κωδικά ονόματα των μελών τους σχεδιαστών γκράφιτι, τα ονοματεπώνυμα αυτών και άλλα στοιχεία, λίστα η οποία επικαιροποιείται διαρκώς. Οπότε, στα Χανιά πλέον δεν είναι απαραίτητη η σύλληψη των γκραφιτάδων επί το έργον. Επισημαίνεται όμως πως το “Μοντέλο” αυτό δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αναγραφής πολιτικών συνθημάτων στα κτήρια, τα οποία είναι “ανυπόγραφα”, δηλαδή δεν ενσωματώνουν προσδιοριστικά προσωπικά στοιχεία των ατόμων που τα αναγράφουν.

Θα σκεφτόταν κανείς πως η μόνη λύση που πρέπει να εφαρμόσει ο Δήμος Χανίων είναι η εγκατάσταση εξωτερικών καμερών ασφαλείας και σε αυτό το Δημοτικό κτήριο με αιτιολόγηση την αποφυγή της αναγραφής πολιτικών συνθημάτων επί του κτηρίου. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η λύση που προτείνεται δημόσια προς τη Δημοτική Αρχή των Χανίων είναι απλούστατη, ανέξοδη και άμεσα εφαρμόσιμη, προς προστασία όλων των Δημοτικών κτηρίων και της λοιπής περιουσίας του Δήμου Χανίων από το πρόβλημα της αναγραφής πολιτικών συνθημάτων και της ρύπανσης με αφίσες πολιτικού περιεχομένου.

Η πρόταση είναι, ο Δήμος Χανίων να εξαγγείλει την απαγόρευση της παραχώρησης δημοτικών χώρων προς διενέργεια πολιτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων τόσο από τα άτομα και τις οργανώσεις που σχετίζονται με συγκεκριμένους ακραίους πολιτικούς χώρους όσο αντίστοιχα και από τους συναφείς πολιτικούς χώρους στις εκδηλώσεις των οποίων στα Χανιά οι ανωτέρω συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές, εφόσον δεν αποκατασταθούν όλες οι πρόσφατες φθορές με πολιτικά συνθήματα και αφισοκόλληση εις βάρος της πόλης μας από αυτούς τους ίδιους που τις προκάλεσαν ή συνεχίσουν την αντικοινωνική αυτή δράση τους. Αυτοί που επιλέγουν τους βανδαλισμούς ως μέσο πολιτικής έκφρασης και αυτοί που τους υποστηρίζουν να στερούνται το δικαίωμα της έκφρασής τους μέσω των Δημοτικών παροχών.”

Νικόλαος Σ. Στεργιάδης

2 Comments

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες