Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

Για τον Συνδυασμό Δαμιανάκη: «Απόλυτη προτεραιότητα το κυκλοφοριακό»


Απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί για τον συνδυασμό “Χανιά – Κοιτάμε μπροστά”, με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Χανίων Ευτύχη Δαμιανάκη, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού, με το βλέμμα όχι μόνο στο παρόν και τα προβλήματα που ήδη υφίστανται, αλλά και στις μελλοντικές αυξανόμενες, όπως όλα δείχνουν, ανάγκες εξαιτίας και των νέων δεδομένων που δημιουργεί κάθε χρόνο η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα.

2
Ο συνδυασμός του Ευτύχη Δαμιανάκη συγκρότησε ομάδα εργασίας για το συγκεκριμένο μείζον -για τον Δήμο Χανίων- ζήτημα, αποτελούμενη από συνεργάτες του και ειδικούς, η οποία εργάστηκε επί μακρόν για την κατάθεση συγκεκριμένων ρεαλιστικών προτάσεων, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μεσομακροπρόθεσμο, καθώς είναι κοινά αποδεκτό ότι το κυκλοφοριακό, ως πολυσύνθετο πρόβλημα, δεν μπορεί να λυθεί μέσα σε μία δημοτική περίοδο τεσσάρων ετών.
Οι προτάσεις – δεσμεύσεις του συνδυασμού Δαμιανάκη για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και το κυκλοφοριακό είναι οι εξής:
• ολοκλήρωση και εφαρμογή μελέτης για το Σ.Β.Α.Κ. (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) του Δήμου Χανίων.
• ίδρυση και λειτουργία Γραφείου Βιώσιμης Κινητικότητας και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού, το οποίο θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό και την προώθηση όλων των πολιτικών βιώσιμης κινητικότητας και λήψης μέτρων για την επίλυση των διαφόρων κυκλοφοριακών προβλημάτων.
• προώθηση μέσων ήπιας κυκλοφορίας και δημιουργία βιώσιμων συνθηκών κίνησης πεζών, ειδικότερα των ευπαθών ομάδων και των ΑμεΑ, στο εμπορικό κέντρο της πόλης των Χανίων μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένου δικτύου προσβάσιμων πεζοδρομίων, κατασκευής νέων πεζόδρομων, διαμόρφωσης οδών ήπιας κυκλοφορίας και λειτουργίας δακτυλίου.
• ενίσχυση του ρόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και προώθηση μέτρων για τη διευκόλυνση της λειτουργίας τους.
• λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας, σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ, η οποία θα «ενώσει» τόσο τις δημοτικές ενότητες του Δήμου όσο και τις συνοικίες της πόλης (π.χ. Νέα Χώρα, Κουμ Καπί, Λενταριανά, κ.ά.) με το εμπορικό κέντρο και την Παλιά Πόλη.
• δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, εκτός του κέντρου και σε σημεία πέριξ αυτού -και κοντά στις εισόδους της πόλης- οι οποίοι θα συνδυάζονται με εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (λεωφορεία και ποδήλατα) προς το κέντρο της πόλης, μειώνοντας έτσι τη διαμπερή κυκλοφορία.
• αποτροπή της μετακίνησης προς το κέντρο με ΙΧ μέσω παροχής εγκαταστάσεων park & ride ή bike & ride και συστήματος καθοδήγησης τής στάθμευσης προς την περιοχή του κέντρου της πόλης.
• χωροθέτηση και δημιουργία διαφορετικών ζωνών ελεγχόμενης στάθμευσης για κατοίκους και επισκέπτες.
• διαχείριση της στάθμευσης μέσω ευφυών συστημάτων (π.χ. εφαρμογές e-parking).
• δημιουργία ολοκληρωμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων και υλοποίηση δημοτικού προγράμματος για τη στήριξη της χρήσης του ποδηλάτου, όπως π.χ. με τη δημιουργία νέων σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων εκτός αυτών που λειτουργούν σήμερα, την προμήθεια νέων ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα ενισχύσουν το υφιστάμενο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων, και την παροχή δυνατότητας μεταφοράς ποδηλάτων από αστικά λεωφορεία.
• κυκλοφοριακή, περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση της πόλης με αναπλάσεις οδών (δημιουργία κοινών χώρων, ζωνών πεζών, πράσινων οδών, διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, κτλ.) σε συνδυασμό με ήπιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (μονοδρομήσεις, δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, κτλ.) καθώς και διανοίξεις κεντρικών οδικών αρτηριών, οι οποίες προβλέπονται από εγκεκριμένα σχέδια πόλης και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί έως σήμερα.
• δημιουργία ισόπεδων Κόμβων Κυκλικής Κίνησης (roundabout) σε επιβαρυμένα από κυκλοφοριακής άποψης σημεία, εντός και εκτός της πόλης των Χανίων.
• καθορισμός ειδικού ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τις διαδρομές των φορτηγών τροφοδοσίας των καταστημάτων, το ωράριο φορτοεκφόρτωσης και τη διασφάλιση των θέσεων φορτοεκφόρτωσης εντός της πόλης των Χανίων.
• διαμόρφωση νέου κανονιστικού / ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και παραχώρηση ειδικών θέσεων στάθμευσης (ΑμεΑ κ.λπ.), συμπεριλαμβανομένων των χώρων για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων, πιάτσες ταξί, δικύκλων, ποδηλάτων, κτλ.
• εκστρατεία ενημέρωσης για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.
• επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας για την αποτελεσματική εποπτεία των δημόσιων χώρων και τη διασφάλιση της λειτουργικότητας στην πόλη.

 

Σήμερα τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του Ευτύχη Δαμιανάκη (φωτ.) στην Πλατεία 1866 θα πραγματοποιηθούν απόψε στις 8 μ.μ, παράλληλα με την παρουσίαση των 98 υποψηφίων της Δημοτικής Κίνησης “Χανιά – Κοιτάμε μπροστά”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Κρητικά πανηγύρια

Πολλά είναι τα παραδοσιακά κρητικά πανηγύρια που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στα Χανιά, τραβώντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών των Χανίων στην ενδοχώρα του...

Υπερφυσικά… φαινόμενα στα Χανιά

Μέρες της Παναγιάς και πολλοί είναι αυτοί που προσδοκούν θαύματα που θα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Κατά πως φαίνεται, σε θαύμα ή μάλλον σε...

Έρχεται η «Λευκή Νύχτα» στα Χανιά από τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων

Ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει για πρώτη φορά τη «Λευκή Νύχτα» στην πόλη των Χανίων. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022...

Ουρές ταλαιπωρίας σε δρόμους του Καστελίου

Ουρές ταλαιπωρίας στο Καστέλι Κισσάμου, καθώς η "εκρηξη" επισκεψιμότητας τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο επιδεινώνει το πρόβλημα που παρατηρείται διαχρονικά. Ντόπιοι κι...

Άλλο ένα τροχαίο στον Κατσαμπά στα Χανιά

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στα Χανιά και μάλιστα στη διασταύρωση Δαγκλή και Κωνταντίνου Μητσοτάκη, ένα σημείο που έχει βρεθεί...

Μουσικό φινάλε για τις “Γιορτές Ρόκκας” στην αυγουστιάτικη Πανσέληνο

Με τις μουσικές της Ευανθίας Ρεμπούτσικα κατακλύστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο αρχαιολογικός χώρος της Ρόκκας στο πλαίσιο των "Εορτών Ρόκκας", που συνεχίστηκαν για...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα