Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Για τον Παναγιώτη Κλάδο

Κύριε διευθυντά,
Το αίτημα για ονοματοδοσία ενός δρόμου στα όρια του Δήμου Χανίων προς τιμήν του γνήσιου αγωνιστή της Δημοκρατίας Παναγιώτη Κλάδου, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για ένα Δήμο που υποτίθεται ότι τιμά και θυμάται τη δημοκρατική του ιστορία.
Με χαρά διάβασα το άρθρο της εφημερίδας σας, το οποίο επανέφερε στη δημοσιότητα το σχετικό αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου του νομού μας, που δυστυχώς παραμένει αναπάντητο επί σειρά ετών.
Τον Παναγιώτη Κλάδο τον γνώρισαν πολλοί στην πόλη μας, ως πολιτευτή και υποψήφιο Νομάρχη της Νέας Δημοκρατίας. Λίγοι θυμούνται το πραγματικά σπουδαίο έργο που άφησε ως Νομάρχης Ρεθύμνου και ακόμα λιγότεροι την αντιστασιακή του δράση την περίοδο της Χούντας. Ο Παναγιώτης Κλάδος αντιστάθηκε μια περίοδο που οι περισσότεροι σιωπούσαν, αν και θεωρητικά δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει, προερχόμενος από μια οικογένεια που ήταν ενταγμένη στον κεντρώο χώρο, ενώ είχε μπροστά του χαραγμένη μια λαμπρή επαγγελματική σταδιοδρομία. Λίγοι, μετρημένοι στα δάκτυλα, έχουν τις αντιστασιακές του περγαμηνές στην πόλη μας. Ακόμα και αργότερα, όταν στην «κεντρώα» διεύρυνση της ΝΔ στα τέλη της δεκαετίας του 1970, εντάχτηκε στους κόλπους της, παρέμεινε ένας άνθρωπος της συναίνεσης. Δυστυχώς για τον νομό μας, αυτό δεν εκτιμήθηκε όσο θα έπρεπε, στα χρόνια της πόλωσης και της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης της δεκαετίας του 1980.
Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν προσωπικά, θα θυμούνται ότι ήταν ένας άνθρωπος με αρχές και αξίες, που τιμούσε τις φιλίες του – με τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο- και ο οποίος μέχρι τέλους ήταν άνθρωπος που προωθούσε τον ειλικρινή πολιτικό διάλογο που μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στη χώρα.
Ατυχώς η πορεία του και η παρουσία του ξεχάστηκαν, με αποτέλεσμα ο Δήμος μας, ο οποίος σε πρόσφατες περιπτώσεις προχώρησε με σπουδή και ταχύτητα στην ονοματοδοσία δρόμων για αμφιλεγόμενα πρόσωπα, να μην έχει βρει την ευκαιρία να πράξει τα δέοντα.
Ας ελπίσουμε ότι αυτή η αδικία θ’ αποκατασταθεί σύντομα.
Μετά τιμής,

Ο Μάρκος Κλωνιζάκης είναι Καθηγητής Αγγειακής και Κλινικής Φυσιολογίας Sheffield Hallam University


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα