Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για το μέλλον της Ευρώπης

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η κοινή δήλωση σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, όπως εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 5 Μαρτίου 2021 με γραπτή διαδικασία (6796/21). Η Δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη οικοδόμησης μίας «ανθεκτικότερης Ευρώπης», μετά τη διακήρυξη Schuman, η οποία έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δυσκολίες πολλές, αλλά το όραμα δεν έσβησε. Οι προκλήσεις και σήμερα μεγάλες, όλως ιδιαιτέρως με την πανδημία (Covid-19).

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τα διδάγματα από αυτές τις κρίσεις, με στενή συμμετοχή των πολιτών και των κοινοτήτων. Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να ανταποκριθεί συνολικά στα καθοριστικά για την παρούσα γενιά καθήκοντά μας: την επίτευξη της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, με παράλληλη ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης, του κοινωνικού της συμβολαίου και της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανισότητες και να διασφαλίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μία δίκαιη, βιώσιμη, καινοτόμο και ανταγωνιστική οικονομία, που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο. Πρωτεύον είναι να υπάρξει όραμα και συνεργατικότητα.

Η Διάσκεψη είναι ένα κοινό εγχείρημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δρουν ως ισότιμοι εταίροι μαζί με τα Κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως τονίζεται στο κείμενο: «Δεσμευόμαστε να εργαστούμε για το συμφέρον της Ευρώπης, των πολιτών μας και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, ενισχύοντας τον δεσμό μεταξύ των Ευρωπαίων και των θεσμών που τους υπηρετούν».

Στο διάλογο αυτό είναι άκρως απαραίτητο να συμμετέχουν οι πολίτες και να θέσουν τον προβληματισμό τους, ώστε να εξασφαλισθεί μία ουσιαστική πολιτική με βάση τις αξίες, όπως κατοχυρώνονται στη Συνθήκη της Λισαβόνας και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να έχει ως στόχο να αντανακλά την πολυμορφία της Ευρώπης. Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Η Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και οι Εκκλησίες και οι θρησκευτικές κοινότητες (Συνθήκη της Λισαβόνας, Άρθρο 17). Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Όλα αυτά τα εργαλεία θα πρέπει να συνδέονται με το σεβασμό στη χρήση τους και στην αξιοποίησή τους μέσα από το σεβασμό του Ευρωπαίου πολίτη.

Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία δεν θα είναι καθόλου, μα καθόλου, ίδια με το 2020. Από την πλευρά της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης καλούμε όλους τους Φορείς να εργαστούμε με προσήλωση και ευθύνη για τα μεγάλα προβλήματα της Κρήτης μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό, εθνικό, διεθνικό και περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, των οικείων ενδιαφερόμενων παραγόντων και των ευρωβουλευτών μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα