Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για το Φραγκοκάστελο

Στην εφημερίδα σας, στα “Χ.Ν.” της 8-5-2019, και στην στήλη “ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ” το 1828, γράφετε ότι ο Τούρκος Διοικητής των Χανίων Μουσταφά πασάς, με 8.000 πεζούς και 300 ιππείς προσβάλλει το Φραγκοκάστελο Χανίων, το οποίο υπεράσπιζαν 600 Κρήτες επαναστάτες κτλ. κτλ.
Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το Φραγκοκάστελο το υπερασπιζόταν ο Ηπειρώτης Στρατηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης με τα παλληκάρια του μαζί με 60 Ασφενδιώτες με αρχηγό τον Στρατή Δεληγιαννάκη και μόνο και όχι Κρήτες επαναστάτες που αναγράφετε.
Αυτός είναι ο ήρωας της ημέρας εκείνης και αυτό συνέδεσε το όνομά του με το Φραγκοκάστελο και τα παλικάρια του με τους Δροσουλίτες.
Αδικείτε λοιπόν τον φλεγερό εκείνο πατριώτη, τον άφθαστο ήρωα που κατέβηκε στην Κρήτη για να εμψυχώσει και παροτρύνει τους Κρήτες για μια καινούρια επαναστατική εξέγερση.
Αδεικείτε τον άνθρωπο εκείνο που διέθετε άφθονα χρήματα για να αγοράζει όπλα, να συντηρεί δικό του επαναστατικό σώμα και να ενισχύει τον αγώνα της πατρίδας.
Οι Σφακιανοί διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη και προέβησαν τιμής ένεκεν στην αδελφοποίηση του Δήμου των με την γενέτειρα του ήρωα τον Ιούνιο του 2013.
Πιστεύουμε ότι ο συντάκτης της στήλης έπρεπε να αναφερθεί στον ήρωα διότι η ημέρα εκείνη ήταν δική του.
Μετά τιμής
Βλάχος Βασίλης

 

Σ.Σ.
Στη στήλη “Σαν σήμερα” γίνεται πάντα μια συνοπτική αναφορά στα γεγονότα. Είναι αδύνατον να αναπτυχθούν εκεί αναλυτικά ιστορικά στοιχεία. Αυτό γίνεται στα ιστορικά αφιερώματα που δημοσιεύονται τακτικά στην εφημερίδα μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΣΟΥΛΙΤΕΣ

    Στην πεδιάδα του Φραγκοκάστελου,όταν επικρατεί νηνεμία στη
    θάλασσα και γαλήνη στην ατμόσφαιρα,από την ερειπωμένη εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους παρατηρούνται οι Δροσουλίτες,
    κυρίως το δεύτερο 15ήμερο του Μάη και μάλιστα στις 18 με το παλιό ημερολόγιο ,με το νέο ημερολόγιο αυτό είναι (12 μέρες διαφορά το 1828): 27 Μάη έως 12 Ιούνη,και μάλιστα στις 30 Μάη (το αντίστοιχο του 18 Μάη με το παλιό),λίγο πριν ανατείλει
    ο ήλιος και όταν,ύστερα από περίοδο υγρασίας πρόκειται να
    πνεύσει βορριάς.Φαίνονται επί 10 λεπτά και πηγαίνουν από τον Άγ. Χαράλαμπο προς το Φραγκοκάστελο,στον κάμπο του Θυμέ.Όταν τους πλησιάσει κανείς φεύγουν και χάνονται προς τη θάλασσα.Το φυσικό αυτό φαινόμενο φαίνεται μόνο από την
    πεδιάδα,σε αποσταση 1000 περίπου μέτρα.Από τα υψώματα δεν φαίνεται.Δεν φαίνονται λέει κάθε χρόνο.Για παράδειγμα εθεάθησαν λέει το 1928 τις 5,6 και 7 Ιούνη,που ίσως είναι οι πιο πιθανές μέρες και όχι η 30 Μάη.Και οι γερμανοναζί στην
    κατοχή λέει τους πυροβόλησαν κιόλας νομίζοντας ότι είναι άνθρωποι.Δεν αποκλείεται η περίπτωση να είναι μύθος…
    Νομίζω ότι ή είναι ένα όχι ετήσιο φυσικό φαινόμενο (πιθανότητα αυτής της εκδοχής 30%) ή είναι μύθος (πιθανότητα αυτής της εκδοχής 70%).Πάντως η φωτογράφιση είναι δύσκολη,εδώ δεν μπορούν με τα κινητά να φωτογραφήσουν το φεγγάρι,ιδίως τη μέρα.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα