Πέμπτη, 19 Μαΐου, 2022

Για τις εκλογες του ΕΒΕΧ

Κύριε διευθυντά,
μέσα από αυτό το σημείωμα θέλω να επικοινωνήσω με τον μικρό έμπορο τον αυτοαπασχολούμενο, τον βιοτέχνη, τον επαγγελματία. Θέλω να πιάσουμε μαζί την άκρη του νήματος με όλους που καθημερινά παλεύουμε να τα φέρουμε βόλτα, να κρατήσουμε την επιχείρηση μας όρθια. Δυστυχώς η καθημερινότητα είναι σκληρή ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης για όλους εμάς τους μικρούς επαγγελματίες. Ο κατάλογος των κυβερνητικών μέτρων παλαιών και νέων μακρύς… φόροι, χαράτσια, Εφκα, χρέη, κατασχέσεις μέσα σε ένα κλίμα ανασφάλειας και αναδουλειάς για την πλειοψηφία των επαγγελματιών. Δεν έχει επηρεάσει όμως το ίδιο όλες τις επιχειρήσεις η οικονομική κρίση. Ετσι υπάρχει μια μειοψηφία πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών που ακόμα και μέσα στην κρίση οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τις βοήθησαν ώστε η κερδοφορία τους να μην σταματήσει αλλά να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο… Η καθημερινότητά μας έχει ατέλειωτες ώρες δουλειάς εξαιτίας των απελευθερωμένων ωραρίων και της νομοθεσίας που μας τσακίζει αλλά ταυτόχρονα διασφαλίζει την απρόσκοπτη κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων. Καθημερινά αγανακτούμε με την κατάσταση, γνωρίζουμε τον ένοχο και ψάχνουμε την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή με δικαιώματα για να ζήσουμε εμείς και η οικογένεια μας.
Δεν μπορούμε άλλο να μένουμε θεατές σε ένα έργο που πρωταγωνιστεί η εξαπάτηση και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο θεατές στην συνέχιση της σφαγής των δικαιωμάτων μας. Οι στόχοι τους ξεκάθαροι όσων αφορά το μεγάλο κομμάτι των μικρών επαγγελματιών, πρέπει να φύγουμε από τα πόδια τους για να μείνει το πεδίο ελεύθερο για τα μονοπώλια και τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις. Μας το λένε ξεκάθαρα ότι αποτελούμε εμπόδιο για τα σχέδια της ανάπτυξης και της κερδοφορίας τους. Δεν δίνουν δεκάρα για τα χιλιάδες λουκέτα που έχουν μπει, μας θεωρούν «παράπλευρες» απώλειες και «κανονικότητα» η εξαφάνιση μας.
Οι διεκδικητές του ΕΒΕΧ δεν είναι καθόλου τσιγκούνηδες στα μεγάλα αλλά κούφια λόγια. Ετσι όμορφες επιστημονικοφανείς, αλλά λέξεις επικίνδυνες για την πλειοψηφία από εμάς ακούγονται όπως: «ανταγωνιστικότητα», «υγιείς επιχειρηματικότητα», «βιωσιμότητα», «εξωστρέφεια», «καινοτομία» κ.ά. λες και είμαστε ιδίες όλες οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες. Σκόπιμα αποσιωπούν ότι το Επιμελητήριο είναι ένας κρατικός θεσμός που υπηρετεί τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές στο πεδίο τις Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σκόπιμα κρύβουν ποιους, και πόσους από εμάς υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί ακολουθώντας αυτές τις πολιτικές. Κουβέντα δεν βγάζουν ούτε προτείνουν λύσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία από εμάς τις μικρές εμπορικές και επαγγελματικές επιχειρήσεις που καθημερινά ζούμε με ένα βουνό από οικονομικά προβλήματα και με τις κατασχέσεις πάνω από το κεφάλι μας. Δείγμα των οικονομικών δυσκολίων που περνάμε είναι ότι η πλειοψηφία από εμάς δεν κατάφερέ να τακτοποιηθεί οικονομικά στο Γεμη. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι από εμάς τους μικρούς έχει απαξιώσει τον θεσμό του ΕΒΕΧ και δεν συμμετέχει σε αυτό γιατί δεν βλέπει κανένα όφελος. Ενδεικτικό από τις πάνω 15.000 επιχειρήσεις του ΕΒΕΧ μόνο 5.000 είναι τακτοποιημένες οικονομικά.
Όλοι εμείς που θα λάβουμε μέρος στην εκλογική διαδικασία του ΕΒΕΧ δεν πρέπει να ξεγελαστούμε από τα ψέματα και τις υποσχέσεις ότι θα έχουμε μερτικό από την «δίκαιη ανάπτυξη» γιατί απλά τέτοια δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει σε μια οικονομία που κυριαρχούν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Το νέο «παραγωγικό μοντέλο» που από κοινού προτείνουν οι «ακομμάτιστοι» οι «άχρωμοι», με τις «σύγχρονες απόψεις» αφορούν λίγους μεσαίους και μεγάλους εκλεχτούς που διεκδικούν μερίδιο στο πλάι των πολυεθνικών. Δεν μπορούν και δεν θέλουν με αυτές τις πολιτικές και οι δυο συνδυασμοί να δώσουν λύσεις στην συντριπτική πλειοψηφία από εμάς. Οι πραγματικές διάφορες και των δυο συνδυασμών εκτός από τα πρόσωπα είναι ελάχιστες.
Η προηγουμένη διοίκηση αν και αποτελούνταν από δυο παρατάξεις ποτέ δεν διαφώνησαν σε θέματα πολιτικής ουσίας μάλιστα σε άριστη αγαστή συνεργασία στηρίξαν και προώθησαν τις κυβερνητικές και ευρωενωσιακές πολιτικές. Επίσης έχουν σημαντική συμβολή στην νομιμοποίηση της επίθεσης που δεχτήκαμε τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζεται ακόμα. Υλοποίησαν και εξειδικεύσαν τις κυβερνητικές πολιτικές προκειμένου να στηρίξουν μια μικρή μερίδα και παράλληλα με κάθε τρόπο χειραγωγήσαν και κατάπνιξαν κάθε φωνή αντίδρασης από τα επαγγελματικά σωματεία. Έτσι μετέτρεψαν τα περισσότερα επαγγελματικά σωματεία εργολάβους διεκπεραιωτές σεμιναρίων παρεμβαίνοντας στη συλλογική δράση τους. Εξασφαλίζοντας την οικονομική άνεση στα σωματεία από τα σεμινάρια έχαναν όμως τους συνάδελφους από τη συλλογική δράση. Ετσι έχουμε το φαινόμενο αρκετά σωματεία σφραγίδες χωρίς δράση και προσανατολισμό. Απαξίωσαν κάθε έννοια συλλογικής δράσης και αγώνα για τα καθημερινά προβλήματα. Εστειλαν τους συνάδελφους σπίτια τους και αφήσαν απροετοίμαστους την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων στην επίθεση που δεχτήκαμε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Προσπάθησαν να τους πείσουν ότι με ατομικές «έξυπνες» λύσεις μάρκετινγκ και «καινοτομίας» θα επιβιώσουν σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και απελευθέρωσης της αγοράς σε όλους τους τομείς, σε συνθήκες ολοένα συγκεντροποίησης της αγοράς σε λίγα χέρια .
Η ουσιαστική διαφορά που φέρνει η πρόταση, μάχης, της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης είναι η διεκδικητική κατεύθυνση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Θα αξιοποιήσουμε την εκπροσώπηση μας στο Δ.Σ. του ΕΒΕΧ γίνοντας η φωνή αποκάλυψης όλων των αντιλαϊκών σχεδίων που θα προωθούνται σε βάρος μας. Σε συνεργασία με τα επαγγελματικά σωματεία αλλά και με τους εργαζομένους και τους μικρούς αγρότες θα οργανώνουμε τον αγώνα μας για να διεκδικούμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Αν δεν παρθούν άμεσα κάποια μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων θα έχουμε νέα λουκέτα. Μέτρα όπως, την επαναφορά αφορολόγητου στα 20.000 ευρώ και 5.000 για κάθε παιδί. Αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%. Να καταργηθούν τα χαράτσια. Να γίνει άρση των κατασχέσεων. Να νομοθετηθεί η Κυριακάτικη αργία κ.ά. που περιλαμβάνονται στην διακήρυξη μας .

Σε καλούμε να δώσεις δύναμη στη δύναμή σου. Σε καλούμε να στηρίξεις αυτές τις δυνάμεις που καθημερινά, σταθερά και με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζουν τις μικρές επιχειρήσεις, που παλεύουν από όλες τις θέσεις για την επιβίωση τους.
Σε καλούμε να συμμετέχεις καθημερινά στη ζωή και στη δράση στο Σωματείο σου στοχεύοντας στον πραγματικό αντίπαλο που δεν είναι άλλος από τα μονοπώλια και τις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα τους.
Σε καλούμε να αξιολογήσεις σωστά τη δύσκολη κατάσταση που περνά η μικρή εμπορική, βιοτεχνική και τουριστική επιχείρηση που δεν χωράει σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων πρώιμων η όψιμων διεκδικητών.
Δεν χωράει σε «κουμπάρους» σε «γνωστούς» και σε «καλά παιδιά». Η απόφαση σου, η στάση ζωής σου, η ψήφος σου πρέπει να είναι πολιτική και η θέση σου μέσα στη συλλογική δράση. Ο αγώνας μας κοινός με τους εργαζομένους τους αγρότες, τη νεολαία, τις γυναίκες ενάντια στις πολιτικές που θέλουν να μας στερούν να ζούμε σαν άνθρωποι.

Νίκος Βουρλάκης
επικεφαλής της Αγωνιστικής Αντιμονοπωλιακής
Συσπείρωσης για τις εκλογές του ΕΒΕΧ
https://www.scribd.com/document/365319541/
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ-της-Αγωνιστικης-


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

“Άφαντο” το κρητικό μέλι από τα ξενοδοχεία

Εκτός των ξενοδοχείων παραμένει το τοπικό μέλι, ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους μελισσοκόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως οι ποσότητες που διακινούνται στην τουριστική ζώνη...

Ορατότης… μηδέν εξαιτίας της ομίχλης στα Χανιά! (φωτ. & video)

Πυκνή ομίχλη έχει καλύψει το πρωί της Τετάρτης τα Χανιά με αποτέλεσμα η ορατότητα να είναι σημαντικά περιορισμένη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Αυτή είναι...

Βιολογικές φράουλες στα Χανιά

Mια θέση στις προτιμήσεις και στο τραπέζι του καταναλωτή διεκδικεί η xανιώτικη υπαίθρια βιολογική φράουλα που παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να παράγεται τα τελευταία...

1978: Απατεώνας συνελήφθη στα Χανιά – Εμφανιζόταν σαν γαμπρός

44 χρόνια πριν και στα Χανιά είχε προκαλέσει “σούσουρο” η σύλληψη ενός άντρα ο οποίος παρουσιαζόταν ως… γαμπρός αν και έγγαμος με παιδιά! Αναφέρει το...

“Στοπ” σε προκαταλήψεις και ανισότητες από μαθητές στο 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων

Την αγκάλιασαν με τη συμπεριφορά τους, τη στήριξαν με τη φιλία τους, την έκαναν μέλος της τάξης τους. Το παράδειγμα των μαθητών του Α3...

Πόσο… ισόβια είναι τα ισόβια;

Όταν ακούμε για «ποινή ισόβιας κάθειρξης» θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για ποινή κάθειρξης 16 ετών που είναι και η...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα