Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, 2022

Για την ψήφο μας μόνο!

«Παραχώρηση» -λέει- του στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Ανακοινώθηκε εν  χορδαίς και οργάνοις. Με σκηνικό… διαδραστικό! Αφού μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης η… σκηνή μεταφέρθηκε στο ίδιο το στρατόπεδο!
• Πότε; Εν μηνί Απριλίω 2019. Δηλαδή την Ωμέγα ώρα. Eνα μήνα πριν τις δημοτικές, περιφερειακές και τις ευρωεκλογές.
• Όλοι μαζί εκεί! Το ένα χέρι νίβει τα άλλο… Να επιχαίρει η Δημοτική Αρχή, να επιχαίρουν βουλευτές, υπουργοί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή έγινε πράξη η υπόσχεση του πρωθυπουργού το 2017 ότι «παραχωρείται» το στρατόπεδο “Μαρκοπούλου” στην τοπική κοινωνία. Και έτσι δικαιώνονται οι αγώνες συλλογικοτήτων της.
• Μπα; Και γιατί δεν βγήκαν οι συλλογικότητες να πανηγυρίσουν; Αλλά, αντίθετα όλο αυτό το διάστημα διαμαρτύρονται και για την ενοικίαση αλλά και για το «σχέδιο» δόμησης της δημοτικής αρχής Χανίων; Γιατί δεν είδαμε κάποιους από τους αγωνιστές στο «εικαστικό» κάδρο; Γιατί διαφωνούν οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου;

Πρωτόκολλο συμφωνίας
Σε ποιους απευθύνονται οι επιχαίροντες όταν μιλούν ακόμα για «παραχώρηση» ενώ και μέσα από όλες τις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων (Δ.Σ.Χ.) αποδείχτηκε ότι είναι ενοικίαση; Μεγάλο – μικρό τίμημα θα το δούμε όταν και εάν εγκριθούν οι υπολειπόμενες πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες για να μεταβιβαστεί οριστικά το στρατόπεδο στον Δήμο Χανίων. Τώρα υπεγράφη «πρωτόκολλο συμφωνίας». Η παραχώρηση- ενοικίαση θα αργήσει. Χρειάζεται να προηγηθεί η μεταφορά του στρατοπέδου που «εκτιμάται» ότι θα γίνει μέχρι το τέλος του 2020! Και βέβαια χρειάζεται ένα μάστερ πλαν αξιοποίησης του στρατοπέδου. Κι εδώ υπάρχουν δυο τρεις… κόμποι. Πρώτος ότι σε ένα μήνα εκλέγεται νέα δημοτική αρχή Χανίων η οποία δικαιούται να εξειδικεύσει το μάστερ πλαν πάνω σε δικό της σχέδιο ή -έστω- να το τροποποιήσει. Προφανώς ανάλογα και με τις συνέργειες που θα προκύψουν με τον “Κλεισθένη”. Αυτός είναι ο δεύτερος κόμπος. Τρίτος και μεγαλύτερος κόμπος -που είναι και νομοθετημένος, είναι το τελικό μάστερ πλαν. Το οποίο πρέπει να είναι σύμφωνο με τα συμφέροντα των νομικών προσώπων (ταμείων) του Υπ  Αμυνας. Γι’ αυτό άλλωστε στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου προβλέπεται η συγκρότηση επιτροπής στρατηγικής συνεργασίας, με συμμετοχή εκπροσώπων αμφοτέρων των συμβαλλομένων μερών, προκειμένου να καθορισθεί το ειδικότερο πλαίσιο αξιοποίησης του εν λόγω στρατοπέδου. Εχει και κόμπους και λάκκους η φάβα του πρωτοκόλλου!

Ελεύθεροι χώροι – Π.Δ.Ε.
• Σε ποιους απευθύνονται όσοι μιλούν για πάρκο την ώρα που το σχέδιο δόμησης της δημοτικής αρχής καυτηριάστηκε από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δ.Σ.Χ.; Καθώς, δημιουργεί τόσες τσιμεντένιες υποδομές εντός του, που η υπόλοιπη έκταση το πολύ – πολύ να γίνει «άνετος» υπαίθριος χώρος στάθμευσης. Και όλα αυτά όταν βρεθούν χρηματοδοτήσεις.
• Επειτα: Μιλούν για κονδύλι 1.430.000 εκατ. που θα δοθεί στο στρατό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τις δαπάνες μεταφοράς των εκεί στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Γιατί όχι από το τομεακό του υπ. Άμυνας; Καθώς, στο Π.Δ.Ε. έχουν ενταχθεί και άλλα πολλά έργα που λιμνάζουν. Οπως η Δημοτική Αγορά Χανίων από το 2015 με 5 εκατ. ευρώ. Όπως το Πολεμικό Μουσείο Χανίων που κάηκε με 6 εκατ. ευρώ. Οπως τα τελευταία 92 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τις ζημιές σε όλους τους δήμους Χανίων. Και άλλα μικρά και μεγάλα ποσά για άλλα έργα στο νομό. Χώρια όσα έχουν ενταχθεί και εντάσσονται και τώρα με ταχείς ρυθμούς για παρόμοιες εξαγγελίες έργων σε όλη τη χώρα! Σαν πολλά εκατ. δεν έχουν συσσωρευτεί σε ένα ΠΔΕ που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι… άφραγκο;
• Μιλούν για μεταφορά του στρατοπέδου τέλος του 2020! Ακόμα και ο υπουργός Άμυνας κράτησε και μια επιφύλαξη για την πιθανή μη «αξιοποίησή» του, όπως έχει ξανασυμβεί.
• Μα σε 4 -το πολύ-μήνες δεν θα είναι κυβέρνηση αυτή η κυβέρνηση. Η όποια άλλη κυβέρνηση πιθανότατα να ανακαλύψει ότι το… βαρέλι του Π.Δ.Ε. είναι χωρίς… πάτο. Και άντε να ξαναβρεθούν λεφτά για μεταφορά κ.λπ.
• Σε ενάμιση μήνα θα υπάρχει η σημερινή ή μια νέα δημοτική αρχή. Η οποία έχει το δικαίωμα να σχεδιάσει ένα άλλο μάστερ πλαν ανάλογα με τις δικές της αντιλήψεις αλλά και με τις συνέργειες που θα προκύψουν στο νέο Δ.Σ.Χ.
• – Σε ποιους, λοιπόν, απευθύνονται όταν λένε για παραχώρηση στρατοπέδου και δικαίωση των αγώνων της τοπικής κοινωνίας;
• – Κατ’ αρχάς σε όσους ντόπιους θέλουν να εθελοτυφλούν. Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα που στέλνουν την εικόνα των έργων που δήθεν «γίνονται». Πλατειά η «απεύθυνση» που λέει και ο κ. Τσίπρας.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα