Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Για την ιστορία…

Aπό το άρθρο του Αριστείδη Χατζή, καθηγητή της φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Πώς ο Καποδίστριας έκλεισε τις εκκλησίες και νίκησε την πανούκλα», που δημοσιεύθηκε στις 22-03-2020, στο Protagon, αντιγράφω:
«Απέναντι σε μια επιδημία πανώλης, τον Απρίλιο του 1828, στην αρχή μάλιστα της διακυβέρνησης του, ο κυβερνήτης θεωρούσε ότι τα πρώτα δύο μέτρα που έπρεπε να λάβει αμέσως, είναι ο υποχρεωτικός εγκλεισμός στις οικίες όλων των κατοίκων και το κλείσιμο των εκκλησιών».
Μάλιστα, «στις 20-08-1828, εξέδωσε ψήφισμα, το 15/20-08-1828, στο οποίο στο άρθρο 285 εδ.3, προβλέπεται: Εμποδίζεται πάσα θρησκευτική τελετή. Δεν σημαίνονται οι κώδωνες». Αυτά, το 1828. Στα χρόνια της πανούκλας. ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΘΗΚΕ. Και η εκκλησία δεν τρώθηκε. Αντίθετα μάλιστα.
Έγινε τόσο ισχυρή, που τώρα, στα χρόνια της νέας πανούκλας, αρνείται να υπακούσει στους νόμους του κράτους. Ενός κράτους που πληρώνει τους μισθούς των κληρικών, από τη φορολογία των πολιτών. Και κάνουν «επανάσταση». Όπως δεν έκαναν τότε, στη δικτατορία των συνταγματαρχών. Όχι όλοι, βέβαια. Η Ιερά Σύνοδος και οι Μητροπολίτες, βεβαίως.
Η πίστη είναι ζωή, είναι υγεία. Ας μας αφήσουν να τη χαρούμε.

*Ο Αντώνης Κ. Γκαζής
είναι επ. δικηγόρος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα