Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021

Για την επανέναρξη των μαθημάτων

Κύριε διευθυντά,

θα ήθελα να σας εκφράσω τους προβληματισμούς μου και την ανησυχία μου ως μαθητής Εσπερινού ΕΠΑΛ, σχετικά με την επικείμενη επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων.

Είμαι λοιπόν βαθύτατα προβληματισμένος σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του Εσπερινού ΕΠΑΛ, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που υπάρχουν στο σχολείο μας.

Σχεδόν όλοι οι μαθητές που φοιτούν στο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ανήκουμε στην ηλικιακή ομάδα των 50 και άνω. Πολλοί δε από εμάς ανήκουμε στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες λόγω χρόνιων νοσημάτων που αντιμετωπίζουμε ή έχουμε μέλος στην οικογένειά μας (γονείς, σύζυγοι, παιδιά) που ανήκουν σε αυτές. Επίσης, οι περισσότεροι από εμάς είμαστε εργαζόμενοι και φυσικά ερχόμαστε σε επαφή με πολύ κόσμο στους χώρους εργασίας μας.

Έτσι αντιλαμβάνεστε ότι ένας μαθητής του σχολείου μας από τις 6 η ώρα το πρωί που θα ξεκινήσει για τη δουλειά του μέχρι τις 1 τουλάχιστον το βράδυ, θα είναι στους δρόμους, θα συναναστρέφεται με κόσμο, δεν υπάρχει lockdown για εκείνον, με ό,τι συνεπάγεται αυτό με τελικό αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο της διασποράς του ιού δεδομένης μάλιστα της ύπαρξης των νέων μεταλλάξεών του.

Το σχολείο μας κτηριακά στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του Δαιδάλου, όπου λειτουργούν το πρωινό 2ο ΕΠΑΛ και το Εσπερινό ΕΠΑΛ. Είναι το μοναδικό σχολικό συγκρότημα στον Δήμο, ίσως και σε όλο τον νομό, που λειτουργεί σε δύο βάρδιες, πρωινή και βραδινή. Σε ό,τι αφορά την καθαριότητα και την απολύμανση των τάξεων, των εργαστηρίων, των εξαρτημάτων, των μηχανημάτων, των εργαλείων κ.λπ. λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών και από τις δυο βάρδιες, (μόνο το δικό μας σχολείο αριθμεί 900 ενεργούς μαθητές) αλλά και το μικρό χρονικά διάστημα μεταξύ των βαρδιών, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες με φυσικό επακόλουθο ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού να είναι αυξημένος.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός μαθητών μετακινείται από όλα σχεδόν τα δημοτικά διαμερίσματα του Νομού με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος διασποράς του ιού σε όλο πλέον τον Νομό να είναι αυξημένος σε περίπτωση που έστω κι ένας μαθητής νοσήσει.

Θα ήθελα να λάβετε υπ’ όψιν σας τους παραπάνω προβληματισμούς και εφόσον το κρίνετε σκόπιμο να τους σχολιάσετε σε κάποιο από τα άρθρα σας ή τις εκπομπές σας, εξάλλου πάντα από τα εύστοχα σχόλιά σας εκμαιεύεται κάτι εποικοδομητικό. Πληροφοριακά σας ενημερώνω ότι μια αντίστοιχη επιστολή έχει αποσταλεί τόσο στην υπουργό Παιδείας όσο και στον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού μας.

Όπως πολύ σωστά το Υπουργείο πήρε την απόφαση να εξαιρέσει από τη δια ζώσης εκπαίδευση τα ΑΕΙ, τα ΙΕΚ και τα ΣΔΕ, να εφαρμοστεί και στο Εσπερινό ΕΠΑΛ ό,τι εφαρμόζεται στις παραπάνω δομές εκπαίδευσης.

Ευελπιστώ ότι οι ανησυχίες μου θα προβληματίσουν και εσάς. Είναι μεγάλο το θέμα κατά την προσωπική μου γνώμη γιατί κινδυνεύουμε να τινάξουμε στον αέρα ό,τι προσπαθήσαμε να κρατήσουμε όρθιο τόσον καιρό, για 15 μόλις ημέρες μέχρι να κλείσουν τα σχολεία για το Πάσχα, σε έναν νομό που περιμένει απεγνωσμένα τον Μάιο για να δουλέψει σωστά.

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Φλωράτος

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες