Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Για την εορτή της Αγίας Παρασκευής της Ποταμίδας Κισάμου

«Σφραγίς της εμής αποστολής υμείς εσταί εν Κυρίω»

Ο  Aγιος Απόστολος Παύλος υποθηκεύει την ευθύνη της ευαγγελικής και εκκλησιαστικής διακονίας του στους μαθητές και τους πιστούς των κατά τόπους εκκλησιαστικών κοινοτήτων, που ο ίδιος ίδρυσε και λειτούργησε με ευθύνη δική του και την ουράνια θεϊκή ευλογία.
Ό,τι η χάρη του Θεού μου επέτρεψε να κάνω και να προσφέρω στην εκκλησία και τον ευλογημένο λαό του Θεού το εμπιστεύομαι σε σας, να το διακονήσετε, να το διακινήσετε και να το αυξήσετε «εν Κυρίω», με το αιώνιο και ακατάλυτο μέτρο του Χριστού και σωτήρος πάντων ημών.
Με την ευκαιρία της εορτής της Αγίας Παρασκευής σε συνδυασμό με την Παύλεια διαθήκη της ευθύνης μας για το παρόν και το μέλλον της ορθοδοξίας, «μνείαν ποιούμεθα» του ευρισκόμενου στην Ποταμίδα Κισάμου περικαλλή βυζαντινού ναού της Αγίας Παρθενομάρτυρος Παρασκευής, έργο των ευλαβών χριστιανών, των αρχών του ΙΘ’ αιώνα.
Στον Ιερό αυτό Ναό είχαμε την ευλογία του Θεού με τις ευχές του μακαριστού και ευλογημένου επισκόπου Κισάμου και Σελίνου Μεγάλου Ειρηναίου, να διακονήσουμε ως εφημέριος για μια περίπου δεκαετία.
Στο διάστημα αυτό είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τόπο και τους ανθρώπους του, ιερά και ευλογημένα πρόσωπα, χαριτωμένοι και άγιοι άνθρωποι, που ζούσαν γύρω από το Ναό και έπνεαν και ανέπνεαν την πνοή και την αναπνοή της Αγίας Παρασκευής, ιδιαίτερα τέτοιες μέρες, της εορτής και της πανηγύρεως της Αγίας.
Τους θυμούμαστε και μακαρίζουμε τη μνήμη τους και μνημονεύουμε τα ονόματά τους.
Προπάντων στρέφουμε τα μάτια και την καρδιά στην Ποταμιδιανή θαυματουργή Αγία Παρασκευή με πολλές ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη «εξ’ όλης της ψυχής και της εξ’ όλης της ισχύος μας» και επιζητούμε ακατάπαυστα από την Αγία να ευλογεί και να αγιάζει τον τόπο, το χωριό, την Ποταμίδα και τους ανθρώπους που κατοικούν εκεί όπως κάνει πάντοτε, ώστε ο ευλογημένος εκείνος τόπος να συνεχίζει να γεννά και να καταξιώνει ιερά και ευλογημένα αναστήματα, πρόσωπα με ορθόδοξο ήθος, να φυλάσσουν Θερμοπύλες της παραπάνω διαθήκης του Αγίου Αποστόλου Παύλου, να εξακολουθεί η ορθόδοξη χριστιανική ζεστασιά που εκπέμπεται από τον περικαλλή βυζαντινό ναό και το γλυκύτατο πρόσωπο της Αγίας Παρασκευής, να θερμαίνει, να ζωογονεί, να ευλογεί και να αγιάζει τα πρόσωπα και τους ανθρώπους όλους.
Με τη λειτουργική μας εμπειρία στο Ναό της Αγίας Παρασκευής σε εκείνο το ευλογημένο χωριό της Ποταμίδας, των φιλόξενων και ευγενών, πρόσχαρων και προκομένων ανθρώπων του, ανδρών και γυναικών, νέων και ηλικιωμένων και με την ευκαιρία της φετινής εορτής της Αγίας, την παρακαλούμε να πρεσβεύει αδιάκοπα προς τον εν ουρανοίς πατέρα μας και δημιουργό μας και Θεό μας, για την Ποταμίδα και τους ανθρώπους που ζουν και υπάρχουν στο χωριό, προπάντων για τα παιδιά και τους νέους, να έχουν ελπίδα για το μέλλον, να έχουν δύναμη για τα δύσκολα των καιρών και τωρινών καταστάσεων, να φυλάσσουν το ήθος, την ευπρέπεια, την καλοσύνη, την αγνότητα και την καθαρότητα του Αγίου.
Κάνε μας τη χάρη Αγία Παρασκευή, όπως εσύ γνωρίζεις και μπορείς, να μη χάσουμε τις ιερές αναμνήσεις μας από το ευλογημένο εκείνο χωριό που οι άνθρωποί του σε αγάπησαν και σε αγαπούν, σου έχτισαν και λειτουργούν τον περικαλλή ναό σου, ως «τέκνα πιστά της εκκλησίας», κάνε και σήμερα ό,τι έκανες παλαιότερα και πάντοτε.
Δεν ζητούμε πολλά και δεν ζητούμε δύσκολα:
Αγιασμό και χάρη.
Ευλογία και χαρά.
Κοινωνία και φιλοξενία.
Καλοσύνη και λεβεντιά.
Αγίασον αυτούς που σε αγαπούν και ευλόγησον και αυτούς που δεν σε αγαπούν και δώσε σε όλους «ευ ευφροσύνης απόλαυσιν τοις φιλούσι και μισούσι Σε».
Από τα επουράνια, που με το παρθενικό, καθαρό, λαμπρό πρόσωπό σου και το αιματηρό σου μαρτύριο βρίσκεσαι, μη συνορίζεσαι στην αμαρτωλότητά μας και φρούρισε όλους μας από κάθε δυσμενή επήρεια του αντικειμένου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα