Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Για τα προβλήματα στο Μουρί Κισσάμου

Κύριε διευθυντά,

κατοικώ στο χωριό Μουρί του Δήμου Κισσάμου και τα προβλήματα που μας απασχολούν είναι πολλά και ενώ οι πολιτικοί φορείς μας υποσχέθηκαν ότι θα επιλυθούν, είμαστε στάσιμοι, χωρίς πρόοδο.
Τα προβλήματα σχετικά με το οδικό δίκτυο και τις κατολισθήσεις στο μεγαλύτερο μέρος του χωριού, ξεκινάνε χρόνια πριν και πιο συγκεκριμένα μετά την κακοκαιρία του 2013. Παρότι ενημερωθήκαμε ότι υπήρξαν χρήματα, για την αποκατάσταση των ζημιών, αυτά πήγαν αλλού.
Στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”, στις 2 Ιουνίου 2021, γράφτηκε ότι θα πραγματοποιηθούν κάποια υπό – έργα, εκκρεμότητες της κακοκαιρίας του 2013, μέσα σε αυτά και το Μουρί. Εργολάβος, μετά απο ερώτησή μας, σχετικά με τα χρήματα αυτά, μας ανέφερε ότι τελείωσαν.
Και εκτός αυτού, ήρθε η κακοκαιρία του 2019 να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο ήδη κατεστραμμένο οδικό δίκτυο. Ο Δήμος Κισσάμου έλαβε χρήματα για το συγκεκριμένο έργο, και αναφορικά με πηγές, φτάνουν τα 9.000.000 με 10.000.000 ευρώ για τα 33 χλμ. που μετρήθηκαν από μηχανικό του κράτους και αφορούν τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2019 σε όλο το Δήμο, μέσα σε αυτά και το Μουρί. Μας βεβαίωναν ότι θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου αλλά δεν είδαμε τίποτα μέχρι στιγμής.
Ο Δήμος Κισσάμου αποποιήθηκε τα χρήματα αυτά και τα μετέφερε στην Αντιπεριφέρεια για την υλοποίησή τους.
Είναι ήδη Σεπτέμβριος του 2023 και ακόμα ζούμε με τις τότε κατολισθήσεις και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Και ερωτώ: Είναι διαθέσιμα ακόμα τα χρήματα; Θα δρομολογηθούν τα έργα για την καλυτέρευση της καθημερινότητας των κατοίκων ενός ολόκληρου χωριού;
Επίσης, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα αφορά την παροχή ύδρευσης από μια γεώτρηση νερού, χαμηλής ποσότητας, αλλά το πρόβλημα που δημιουργείται είναι το εξής: Γίνονται προσπάθειες να επεκταθεί το δίκτυο, κάτι που δυστυχώς θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο χωριό μας γιατί δεν θα είναι επαρκές το νερό, ούτε για εμάς τους ίδιους.
Οι αρμόδιοι είχαν υποσχεθεί ότι θα υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις παροχής ύδρευσης αλλά τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί. Εμείς καταναλώνουμε αυτό το νερό αλλά υπάρχει ο κίνδυνος με την επέκτασή του να μην έχουμε πρόσβαση σε αυτό στο μέλλον.
Τέλος, είναι γνωστό ότι η αδεσποτία αιγοπροβάτων μας ταλαιπωρεί χρόνια τώρα. Μέσα στο χωριό πια, καθημερινά σχεδόν συναντάμε αιγοπρόβατα που καταστρέφουν τους κήπους, τα αμπέλια και το σύνολο των περιουσιών μας.
Τελικά ερωτώ: ποιος είναι υπεύθυνος για την αδεσποτία; Γίνεται μπαλάκι ευθυνών μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Αστυνομίας. Αλλά εμείς καθημερινά αντιμετωπίζουμε τις καταστροφές που προκαλούν και οι οποίες έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στο σύνολο των κατοίκων του χωριού.
Πάνω σε αυτά τα θέματα λοιπόν, ζητώ οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου Κισσάμου να λάβουν θέση και επιτέλους να ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται όσα δικαιούμαστε.
Και με αφορμή την προεκλογική περίοδο στην οποία βρισκόμαστε, ζητώ απαντήσεις από όλους τους υποψηφίους για αυτά τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν και είμαι σίγουρος, δεν απασχολούν μόνο το δικό μας χωριό.

Γιώργος Κορναράκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα