Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

Κύριε διευθυντά, μετά τη δημοσίευση εργασίας μου για τα γενετικώς μεταλλαγμένα προϊόντα, διάβασα έκπληκτος τη δημοσίευση του κ. Αλεβαντή (Χ.Ν., 5/8/2014) με τίτλο: “Σας αρέσουν τα μεταλλαγμένα”) που προσπαθεί να πείσει τους αναγνώστες των Χ.Ν. ότι τα γενετικώς μεταλλαγμένα προϊόντα συνιστούν μια επωφελή εξέλιξη της αγρο-διατροφικής τεχνολογίας. Ετσι κατανοώ πλήρως τη δικαιολογημένη έγγραφη διαμαρτυρία του κ. Πατσουράκη Μιχάλη από το “Δίκτυο μικρών κήπων”, αλλά και τις εύλογες απορίες – ερωτήσεις που του προκλήθηκαν από το διάβασμα του κειμένου του κ. Αλεβαντή (Χ.Ν., 1/9/2014) παρ’ όλο που οι περισσότερες απ’ τις ερωτήσεις του, απαντώνται στην εργασία του γράφοντος για τα μεταλλαγμένα. Δεν παριστάνω την “επιστημονική αυθεντία” (την οποία έχω “πολεμήσει” φιλοσοφικά, ιδεολογικά και επαγγελματικά) απλά θεωρώ ότι ο κ. Πατσουράκης μπορεί να χρησιμοποιήσει την εργασία του γράφοντος με τις πολλαπλές βιογραφικές της αναφορές, αλλά και άλλες σχετικές εργασίες, ως πηγές πληροφόρησης για τα ερωτήματα που τον απασχολούν.

Ομως ο κ. Αλεβαντής στο άρθρο του επιχειρεί “να μπερδέψει” τους αναγνώστες των Χ.Ν., μέσω μιας γενικευμένης και ωραιοποιημένης παρανόησης των εννοιών της φυσικής (αβλαβούς) μετάλλαξης και της τροποποιημένης (γονιδιακής) μετάλλαξης, μέσω ενός διαλόγου που είχε με σερβιτόρα που του σέρβιρε καρπούζι χωρίς κουκούτσια και στη συνέχεια αρχίζει να εξυμνεί τα οφέλη που θα προκύψουν από τη χρήση των γονιδιακά μεταλλαγμένων προϊόντων, τα οποία βεβαίως, χρόνια τώρα, διατυμπανίζουν οι εταιρείες “πλασαρίσματος” των μεταλλαγμένων σε όλο τον πλανήτη. Γι’ αυτό συμμερίζομαι τις καίριες αιτιάσεις και αγωνίες του κ. Πατσουράκη για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων καλλιεργειών στη φύση, στη βιοποικιλότητα, στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων καθώς και στην υγεία της ανθρώπινης -και μη- ζωής. Τις επιφυλάξεις αυτές για την ποιότητα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τη χρήση και διάδοση των μεταλλαγμένων συμμερίζονται αρκετά κράτη της Ε.Ε. που δεν επιτρέπουν την καλλιέργειά τους στις χώρες τους. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι χρειάζεται να συνεχιστεί ο διάλογος αδιάφθορων επιστημόνων, επίμονων ερευνητών, συνειδητοποιημένων (οικολογικά) καλλιεργητών και ευαίσθητων (περιβαλλοντικά) καταναλωτών (και από τις στήλες των Χ.Ν.) όχι μόνο για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και για την απαλλαγή της γραφτής (μέσω του Τύπου) πληροφόρησης, από σκόπιμες γενικότητες, ασάφειες και παρανοήσεις, που τραυματίζουν το ήθος, την εγκυρότητα και αξιοπιστία της οικο-περιβαλλοντικής γνώσης και δημοσιογραφίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Είμαι ευτυχής απο την ουσιώδη παρέμβαση του κυρίου Αθανασάκη στο θέμα των μεταλλαγμένων.Με χαρά θα ακολουθήσω την προτροπή του να μελετήσω τα κείμενα του για τις πολλές απορίες που πράγματι έχω.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα