Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Για να σταθεί όρθια η δημοκρατία…

Μετά το πρόσφατο (07.09.2021, «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ») άρθρο μου «Λαοί και Κυβερνήσεις», ένας φίλος, τηλεφωνώντας, με ρώτησε «Καλά τα έγραψες, νομίζεις, όμως, ότι η σύγχρονή μας δημοκρατία διάγει τις καλύτερές της μέρες;»

Το ερώτημά του με προβλημάτισε πολύ. Και προσπάθησα να ξανασκεφτώ τι σημαίνει δημοκρατία και τι συμβαίνει στις μέρες μας.

Είναι γνωστό πως, σήμερα, ένα μεγάλο μέρος των μελών ενός οργανωμένου κοινωνικού συνόλου θεωρεί τη δημοκρατία το πολίτευμα ως διανομή προνομίων, άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η δημοκρατία, κάθε φορά που αφήνει χαλαρά τα χαλινάρια των πολιτών, φτάνει στην οχλοκρατία και ευνοεί την ατομική αυθαιρεσία και συμβάλλει στην αναρχία και στην ανομία στις κοινωνίες.

Στην πραγματικότητα, όμως, η δημοκρατία στο πέρασμα των χρόνων και σε όλες τις κοινωνίες μπορεί να περιγραφεί ως ο αδιάκοπος ανιδιοτελής αγώνας όλων όσοι αποβλέπουν στο να καθιερώσουν την ισότητα, την ισοπολιτεία, την ισηγορία και την ισονομία ενάντια στη δύναμη των ολιγαρχιών που, προς εξυπηρέτηση των πολιτικών και των οικονομικών τους συμφερόντων, υποστηρίζουν και ενισχύουν ποικιλότροπα την ανισότητα μεταξύ των πολιτών και καταστρατηγούν τα ατομικά και τα κοινωνικά τους δικαιώματα. Και η ανισότητα αυτή στις μέρες μας, δυστυχώς, ανοίγει εις βάρος των θεσμών της δημοκρατίας και της πριονίζει τα θεμέλια επιδιώκοντας να την ανατρέψει έχοντας και ως αρωγό και την παγκοσμιοποίηση, την εισβολή δηλαδή και ξένων προς τη ζωή και την κουλτούρα μας πολιτικών ηθών.

Θα συμφωνήσουμε, επίσης, όλοι πως η δημοκρατία της εποχής μας, για διάφορους, διαφορετικούς ανά κοινωνία, λόγους, χωλαίνει και έχει ανάγκη μια σειρά κανόνων για να αποκατασταθεί η κοινωφελής της λειτουργία, τους γραφτούς και άγραφους νόμους. Νόμους, ταυτόχρονα, που δεν θα επιβάλλονται με τη βία, αλλά θα εφαρμόζονται με συναίνεση, ομοψυχία και, κυρίως, ελεύθερη βούληση. Με άλλα λόγια, η δημοκρατία προϋποθέτει ένα απαλλαγμένο από παρωχημένες νοσηρές ιδεοληψίες υψηλό επίπεδο ευθύνης, ωριμότητας και παιδείας όλων των πολιτών και δεν μπορεί να πραγματωθεί παρά μόνο μέσα σε μιαν ευνομούμενη κοινωνία και με την δυνατή ομόνοια μεταξύ των μελών της και με την έμπρακτη τήρηση και εφαρμογή των νόμων της από τους πνευματικούς, πολιτικούς και οικονομικούς ταγούς της πρώτα απ’ όλα.

Εάν θέλουμε, λοιπόν, η δημοκρατία του καιρού μας να σταθεί όρθια παρά τα διαχρονικά εύθραυστα πόδια της, καλό θα ήταν, αφενός, να αρχίσουμε μαζύ με την τόνωση της κοινωνικής συνείδησης του κάθε πολίτη να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε τους ισχύοντες νόμους της και, αφετέρου, να μην περιορίζουμε την έννοια, το περιεχόμενο και τη λειτουργία της δημοκρατίας στερώντας δικαιώματα από τον λαό και χαρίζοντάς τα στους οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς της κοινωνίας.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες