Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Για να μη ξεχνιόμαστε

Πριν από 43 χρόνια η Δικτατορία έσβησε και η Δημοκρατία επανήλθε στη χώρα μας.
Κι έτσι, άρχισαν να λειτουργούν και πάλι οι θεσμοί που για επτά χρόνια είχαν καταργηθεί από τους επίορκους συνταγματάρχες: Η Δικαιοσύνη, η ελευθεροτυπία, οι εκλογές βουλευτών και τοπικών αρχόντων, η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία των συναθροίσεων πάνω από πέντε άτομα.
Εννοιες και καταστάσεις, που τώρα θεωρούνται αυτονόητες, αν και γίνεται προσπάθεια περιορισμού τους, όπως π.χ. ο νόμος για τον Περιφερειακό Τύπο, η κατανομή των τηλεοπτικών διαφημίσεων, η χορήγηση και ο αριθμός των τηλεοπτικών σταθμών, η αδικαιολόγητη επίθεση κατά της Δικαιοσύνης.
Και πέρα από τα όσα ορθά είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων για την επίθεση αυτή, θα ήθελα να θυμίσω τι έγινε επί Δικτατορίας σε βάρος της Δικαιοσύνης. Εκτός από την ίδρυση των Εκτακτων Στρατοδικείων, που δικάζανε ακόμα και αγορανομικές παραβάσεις, με την ΚΔ/28-5-1968 Συντακτική της πράξη, η Χούντα απέλυσε 30 δικαστικούς λειτουργούς.
Ομως, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον πρώτο προσωρινό πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την αποκατάστασή της, με τις μνημειώδεις αποφάσεις της με αριθμούς 1811 έως 1883/26-6-1969 ΑΚΥΡΩΣΕ τις απολύσεις αυτές ως αντισυνταγματικές. Και η Χούντα, τρομαγμένη από το ράπισμα, απέλυσε τον πρόεδρο του Σ.τ.Ε. και εξόρισε τους συνηγόρους των δικαστών, Αλέξανδρο – Γεώργιο Μαγκάκη και Θεοφάνη Ζούκα.
Υπήρξε όμως και άλλη απόφαση, η με αριθμό 1825-1969 του νεαρού πρωτοδίκη Χανίων και μετέπειτα αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, Νικολάου Γεωργίλη, ο οποίος έκρινε πως ο απολυθείς με την ΚΔ/28-5-1968 Συντακτική Πράξη, Εισαγγελέας Γεώργιος Ξενάκης, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ, εξακολουθούσε να είναι δικαστικός λειτουργός.
Μικρά παραδείγματα που αποδεικνύουν την Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την ευψυχία των Δικαστών. Και, για να μη ξεχνιόμαστε: Ούτε η Χούντα δεν κατάφερε να καθυποτάξει την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και να καλύψει το φρόνημα των Δικαστών.
Και δεν θα το καταφέρει και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Οσο κι αν προσπαθεί.

* επίτιμος Πρόεδρος Δικηγορικού  Συλλόγου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα