Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Για ένα συγγραφικό άθλο

ΕΡΓΟ ζωής, έργο πνοής, έργο αναφοράς για κάθε μελετητή ή ερευνητή του βίου και της πολιτικής σκέψης του Ελ. Βενιζέλου αποτελεί το με τίτλο “Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Aνθρωπος, ο Ηγέτης” βιβλίο του κ. Νικολάου Εμμ. Παπαδάκη, γενικού δ/ντή του Ιδρυματος “Ελ. Κ. Βενιζέλος”, που μόλις κυκλοφόρησε από την “Εστία” (2017).

ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ κανείς δέος μπροστά στην αρτιότητα της συγγραφής του: είναι λεπτομερής, γλαφυρή, σχεδόν μυθιστορηματική. Πρόκειται για μια μνημειώδη δίτομη, πολυσέλιδη, ντοκουμενταρισμένη με σπάνιες φωτογραφίες βιογραφία του Εθνάρχη, και βασισμένη σε μια τεράστια βιβλιογραφία.

ΔΕΝ νομίζουμε πως υπάρχει το ανάλογό του για κανένα Eλληνα πολιτικό. Βέβαια, μιλάμε για τον Χανιώτη και κορυφαίο Eλληνα πολιτικό που όχι μόνο συνετέλεσε στην Eνωση της Κρήτης με την Ελλάδα, όχι μόνο διπλασίασε σε έκταση τη χώρα με τη διπλωματική ικανότητά του, αλλά είναι κι αυτός που έδωσε στη χώρα την ευρωπαϊκή χροιά κράτους με τις καταλυτικές μεταρρυθμίσεις που έκανε (Παιδεία, Οικονομία, Αγροτικό, Πολεοδομικό κ.ά).

ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ πως το έργο του κ. Παπαδάκη έρχεται να καλύψει ένα βασικό κενό: της έλλειψης μιας πλήρους βιογραφίας του Ελ. Βενιζέλου. Και έχουμε, επιτέλους, την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα βιογραφία του μεγάλου Eλληνα ηγέτη, αντί των αποσπασματικών και μονοσήμαντων “βιογραφιών” του από πολλούς Eλληνες και ξένους. Είναι ένα βιβλίο σταθμός που, εκτός του ότι διαβάζεται εύκολα, διατίθεται και σε προσιτή τιμή.

ΑΥΤΟΙ που θα πρέπει να το μελετήσουν επισταμένα είναι οι πολιτικοί όλων των παρατάξεων του ελληνικού Κοινοβουλίου. Για να διδαχθούν μεν ότι η πολιτική διέπεται από οράματα (για όσους έχουν οράματα), αλλά η πραγματοποίησή τους απαιτεί ρεαλισμό, εξονυχιστική μελέτη των εκάστοτε συγκυριών και, κυρίως, προβλεπτικότητα. Πάνω απ’ όλα, έχουν να μάθουν ότι η πολιτική δεν ασκείται με ιδεοληψίες ούτε με ερασιτεχνισμούς και εντυπωσιασμούς, αλλά με στόχους.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ σήμερα που η Ευρώπη κι ο κόσμος ξαναμπαίνουν σε έναν επικίνδυνο κύκλο αλλαγών (Μεσανατολικό, Ιερουσαλήμ, προσφυγικό, Ε.Ε., Τουρκία κ.λπ.), η έκδοση αυτή, με την κοπιώδη και πολύχρονη έρευνα του κ. Παπαδάκη, έρχεται επιπλέον να εμπνεύσει: από τη μια την αγάπη που είχε ο ίδιος ο Βενιζέλος για τη πατρίδα κι από την άλλη τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιήσει κανείς τις εκάστοτε διεθνείς συγκυρίες ώστε να βγαίνει ωφελημένη η χώρα.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, θα πρότεινα εκτός από την προμήθεια του βιβλίου από όλες τις βιβλιοθήκες της χώρας (πανεπιστημιακές, δημοτικές, σχολικές κ.ά.) και τις οικογένειες των Κρητικών, η Βουλή, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και τα κρητικά ΜΜΕ, να το προβάλλουν.
Φυσικά, ένα δεύτερο στάδιο του βιβλίουαυτού θα είναι η μετάφρασή του στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να γίνει και κτήμα των ευρωπαίων μελετητών.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες