Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Για ένα καλύτερο μέλλον!

Προστασία του Πολίτη και Καθημερινότητα – 230

Το 2016 μπορεί να είναι καλύτερο, ευτυχέστερο και παραγωγικότερο, αν προσπαθήσουμε όλοι να αλλάξουμε κάποιες παρωχημένες και επικίνδυνες νοοτροπίες.

Εύχομαι σε όλους ένα ευτυχισμένο, παραγωγικό και αισιόδοξο 2016!

Αν και δίσεκτο, το 2016 θα είναι φαντασμαγορικό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Euro 2016, το οποίο φέτος θα γίνει στη Γαλλία. Τέλος, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ανακηρύξει το 2016 Διεθνές έτος οσπρίων για να τονίσουν την ευεργετική επίδραση της καλλιέργειας των ψυχανθών στα εδάφη και τη σημασία τους για τη διατροφή και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων επισιτιστικών κρίσεων. Το 2016 θα είναι κρίσιμο και για τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας και την έξοδό της από την κρίση. Βέβαια, η έξοδος στο «μεταμνημονιακό ξέφωτο» δεν θα είναι περίπατος, αφού εκεί μας περιμένει η διαδικασία του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», στην οποία υποβάλλονται όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως για να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση αξιών που μας ταλανίζει εδώ και χρόνια εύχομαι πάνω απ’ όλα το 2016 να αποφασίσουμε ως κοινωνία πως χρειαζόμαστε επειγόντως κάποιες αλλαγές νοοτροπίας. Το σημαντικότερο ίσως που χρειαζόμαστε είναι λιγότερη υποκρισία! Πρώτα απ’ τους πολιτικούς. Που στέλνουν ευχές και μηνύματα στους Ελληνες του εξωτερικού, όταν η ελληνική πολιτεία τους αρνείται εδώ και 15 ολόκληρα χρόνια το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ψήφου. Που υπόσχονται καλύτερες μέρες και παροχές όσο είναι στην αντιπολίτευση και στη συνέχεια, ως κυβέρνηση, εφαρμόζουν τα εντελώς αντίθετα. Που ενώ γνωρίζουν ότι ο τόπος χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αναζητούν υποκριτικά «ισοδύναμα» μέτρα για να μην τις κάνουν. Λιγότερη υποκρισία από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως υπαίτια για την οικονομική και την προσφυγική κρίση, όταν είναι γνωστό ότι για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ένωσης σχετικά με αυτά τα θέματα, απαιτείται ομοφωνία όλων των κρατών μελών – δηλαδή δεν εφαρμόζεται η συνηθισμένη, ευέλικτη και αποτελεσματική διαδικασία που ισχύει για τις περισσότερες ενωσιακές πολιτικές.

Λιγότερη υποκρισία στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης. Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, η οικονομική ανάπτυξη έρχεται όταν το κράτος μειώνει την γραφειοκρατία, περιορίζει τη φορολογία και τη διαφθορά, απλοποιεί τις διαδικασίες και δημιουργεί συνθήκες υγιούς, ανόθευτου και ελεγχόμενου ανταγωνισμού. Παράλληλα οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πάψουν να θεωρούνται εξ ορισμού σχεδόν απατεώνες – με αποτέλεσμα οι σοβαροί άνθρωποι να αρνούνται να επενδύσουν χρόνο και χρήμα, μεταναστεύοντας σε πιο εύκρατα κλίματα… Λιγότερη υποκρισία για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας. Η οποία μπορεί να μειωθεί μόνο με δύο τρόπους. Αν το επιχειρηματικό κλίμα ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων -έστω και μονοπρόσωπων. Ή αν οι υφιστάμενες επιχειρήσεις αρχίσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό, επειδή η οικονομία αναπτύσσεται.

Λιγότερη υποκρισία στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Κάθε χρόνο στους ελληνικούς δρόμους σκοτώνονται 1.000 περίπου άνθρωποι, ενώ τραυματίζονται 14.000 -πολλοί από τους οποίους μένουν για πάντα ανάπηροι. Οι αιτίες συνδέονται με παραβατικές συμπεριφορές όπως η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών, η υπερβολική ταχύτητα, τα παράνομα προσπεράσματα, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η ομιλία στο κινητό, η οδήγηση χωρίς ζώνη ή κράνος. Δυστυχώς οι προβλεπόμενες ποινές δεν είναι αρκετά αυστηρές και δεν ενεργούν αποτρεπτικά. Λιγότερη υποκρισία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος. Οταν καίμε τα κλαδιά στο χωράφι δεν μειώνουμε βέβαια τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν τις αλλαγές του κλίματος! Ούτε όταν πετούμε πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια και άλλα σκουπίδια στις παραλίες. Ολοι χαιρετίσαμε τη συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες εβδομάδες στο Παρίσι σχετικά με τον περιορισμό των αιτίων της κλιματικής αλλαγής, αλλά για να υλοποιηθούν οι στόχοι θα πρέπει να αλλάξουμε πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες… Όλα τα παραπάνω είναι δυνατόν να επιτευχθούν μακροπρόθεσμα μόνο με έναν τρόπο. Περισσότερη και καλύτερη Παιδεία! Από φωτισμένους δασκάλους που θα βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να σκέπτονται και να ξεχωρίζουν τις υποκριτικές εξαγγελίες των επίδοξων ηγετών. Που θα διδάξουν αρχές διοίκησης και διαχείρισης για την αντιμετώπιση κρίσεων και καταστροφών.

Γιατί το έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν. Οι κρίσεις ξεσπούν ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης σε οργανισμούς, εταιρείες, φορείς και κράτη που δεν έχουν φροντίσει να αναλύσουν εγκαίρως τους δυνητικούς κινδύνους και δεν έχουν λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, πρόληψης και μετριασμού των επιπτώσεων, ενημέρωσης και εκπαίδευσης, ετοιμότητας και εξάσκησης για την αντιμετώπιση πιθανού ατυχήματος ή καταστροφής. Η ανάπτυξη μίας κουλτούρας καλύτερης διαχείρισης των δυνητικών κινδύνων είναι δυνατόν να αρχίσει μόνο από το σχολείο και την οικογένεια. Παιδεία για να εξασφαλίσουμε καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος -όχι με συλλαλητήρια ενάντια στις “κακές” ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά με την εφαρμογή φιλοπεριβαλλοντικών μεθόδων στο χωράφι, στο σπίτι, στην επιχείρηση. Παιδεία για να αναπτύξουν οι νέοι συνήθειες που δεν θα τους οδηγούν στα νεκροτομεία και τα αναπηρικά καροτσάκια, αλλά σε μια ευτυχισμένη και γόνιμη ζωή για τους εαυτούς και τους άλλους.

Μόνο τότε το μέλλον θα είναι φωτεινότερο και οι ευχές για τη νέα χρονιά θα πιάσουν πράγματι τόπο!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες