Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Για δες που θα κουνήσουν και το δάκτυλο!

Με περίσσιο θράσος πέντε μέλη ενός συνδικαλιστικού οργάνου του Πολυτεχνείου Κρήτης, βγήκαν χθες να “νουθετήσουν” την τοπική κοινωνία παπαγαλίζοντας επιχειρήματα ώστε να χωνέψουν οι Χανιώτες ότι τα ιστορικά κτήρια του λόφου Kαστέλι είναι “τσιφλίκι” προς τουριστική αξιοποίηση.

Ποιοι είναι άραγε αυτοί οι κύριοι που έρχονται να επικρίνουν εκατοντάδες πολίτες των Χανίων, τοπικά Mέσα Eνημέρωσης, τοπικούς φορείς, βουλευτές, δημάρχους, θεσμικά όργανα, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους κ.ά. οι οποίοι απαιτούν το αυτονόητο: Σεβασμό στην ιστορία αυτού του τόπου και σε όσα έχει προσφέρει η πόλη στο Πολυτεχνείο.
Περαστικοί από τα Χανιά, άνθρωποι που βλέπουν το Πολυτεχνείο απλά ως ένα κομμάτι της καριέρας τους, έρχονται τώρα να κουνήσουν το δάκτυλο στην τοπική κοινωνία, η οποία αγωνιά για την πολιτιστική της κληρονομιά.

Μετά λοιπόν τις καταγγελίες για απειλές της Belvedere, έρχεται το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης, να μας πει ότι το ντροπιαστικό σχέδιο για τον λόφο Καστέλι «κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Υπογράφει ο πρόεδρος κ. Καρυστινός. Οι άλλοι 4 “άφαντοι”. Στη ζωή του κ. Καρυστινού, τα Χανιά μπήκαν το 2005 όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του. Το 2011 μάλιστα, συνυπέγραφε επιστολή καθηγητών στα “Χανιώτικα νέα”, υποστηρίζοντας πως «Τα μνημεία και οι χώροι πρασίνου σε ευαίσθητες περιοχές προστατεύονται, δεν χτίζονται»! Κι έπειτα ήρθαν στη ζωή του οι «επενδυτές», κι αποφασίζει ο κ. Καρυστινός να αφήσει το σημαντικό επιστημονικό έργο που επιτελεί και να πει στους Χανιώτες ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος για τον τόπο τους. Για τα μνημεία τους. Για το σημείο που χτύπησε για πρώτη φορά η καρδιά αυτής της πόλης!

Ακόμα κι αν συνεχίζουν να σιωπούν οι Χανιώτες καθηγητές κι ερευνητές του Πολυτεχνείου για αυτή την υπόθεση, ας εξηγήσουν στους περαστικούς συναδέλφους τους, ότι η ψυχή αυτού του τόπου δεν μπορεί να αγοραστεί από κανέναν «επενδυτή».

Κι υπάρχουν άνθρωποι που θα συνεχίσουν να την υπερασπίζονται.

6 Comments

 1. Αξιότιμε κύριε, συγχαρητήρια για τους αγώνες που δίνετε για την πόλη μας.Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος νουνεχής πολίτης που θα διαφωνήσει σε κάτι από αυτά που γράφετε. Το μόνο θέμα που χρειάζεται να απαντηθεί είναι ενδεχομένως η απώλεια εσόδων για το Πολυτεχνείο. Σ΄αυτό πιστεύω πρέπει οι τοπικές αρχές να πιέσουν λίγο την σκέψη και φαντασία τους ώστε να εξευρεθεί ενα modus vivendi με το ΑΕΙ και μέσα από την αποδεκτή από τον χανιώτικο λαό λειτουργία του λόφου Καστέλι, να προκύψουν κάποια έσοδα για τις ανάγκες του Πολυτεχνείου.Με εκτίμηση

 2. Αγαπητέ, κύριε, διευθυντά,

  συμφωνούμε απόλυτα με το θαρραλέο περιεχόμενο του άρθρου σας και είμαστε ενωμένοι στην υπεράσπιση του ιερού τόπου των Χανίων. Τα θερμά μας συγχαρητήρια! Φιλικά Γιώργος Καραγεωργίου, συντ/χος νομικός, κοινωνιολόγος ΧΑΝΙΑ

 3. Πολύ καυστικό, κατά πως πρέπει, το άρθρο σας. Εγώ θα κάνω το ερώτημα αν αυτοί οι κύριοι, οι όντως περαστικοί από τα μέρη μας, πως θα αντιμετώπιζαν το ίδιο θέμα, αν συνέβαινε στους τόπους καταγωγής τους. Με την ίδια άραγε ευκολία θα έβγαζαν τέτοιες αποφάσεις, ξέροντας ότι θα αντιμετωπίσουν την “οργή” των συμπατριωτών τους; Εξάλλου, αν πραγματικά το Π.Κ. θέλει έσοδα, θα μπορούσε να μπει σε διαγωνισμούς για μελέτες ή οτιδήποτε άλλο πρόγραμμα σχετικό με τις επιστήμες του. Αυτή θα ήταν η πραγματική προσφορά στον τόπο που τόσα χρόνια του στάθηκε αρωγός και όχι “ξεπουλώντας” την ιστορία του. Με εκτίμηση!

 4. Οι καθηγητές του Πολυτεχνείου προφανώς νοιάζονται για τις τσέπες τους και όχι για το καλο της πόλης τους. Και το χειρότερο είναι ότι υπέρ αυτής της απόφασης είναι και καθηγητές ντόπιοι από τα Χανιά! Ας κοιτάξουν καλύτερα το διδακτικό έργο τους και ας αφήσουν τις business και τα ξενοδοχεία. Ποιο άλλο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα παραχωρεί χώρο ιστορικής σημασίας για να γίνει ξενοδοχείο, και μάλιστα σε εξευτελιστική τιμή!

 5. Από την στιγμή που το οικόπεδο έχει ιδιοκτήτη, έχει το δικαίωμα στα πλαίσια των νόμιμων διαδικασιών, να κάνει ότι θέλει πάντα νόμιμα!
  Υπάρχει αρχαιολογία, πολεοδομία και λοιπές υπηρεσίες όπου θα ελεγχθεί ότι γίνει…
  Αφήστε να γίνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας!!
  Να είστε θετικοί και καλοπροαίρετοι!!
  Μην μπλοκάρετε ενέργειες πρώτου δείτε!!!
  Το οικόπεδο έχει ιδιοκτήτη!!!

  • Γιατί να αφήσουν τον ιδιοκτήτη να αποφασίσει? Μαγκιά ειναι να μην μπορει να αποφασίσει ο ιδιοκτήτης αλλά ο κάθε λογης παρατρεχάμενος που αυτοπαρουσιάζεται ως προστάτης αλλά στέλνει τον λογαργιασμο στους άλλους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες