Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Γεύση… Σαχάρας!

• “Από τις πυρκαγιές κάηκαν σπίτια, δάση και περιουσίες” (Ο Τύπος, 4-8-21)

Η ΦΥΣΗ δεν εκδικείται! Προειδοποιεί και “διορθώνει” με τον τρόπο της. Η κλιματική αλλαγή, που ακραία φαινόμενα της βιώνουμε έντονα αυτές τις μέρες με τεράστιες καταστροφές, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, είναι ανθρωπογενής.

ΔΕΝ είναι διόλου τυχαίο ότι ο περιορισμός, μέχρι σημείου οριστικής κατάργησης πηγών ενέργειας που βασίζονται σε εξορύξεις (από γη και θάλασσα), αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Όλοι μιλάνε για νέα εποχή, με νέου είδους επενδύσεις, που θα έχουν άμεση σχέση με το κλίμα και τις νέες μορφές ενέργειας…

ΕΙΣ τα καθ’ ημάς: βιώνουμε εδώ και μέρες έναν παρατεταμένο, με υψηλούς δείκτες θερμοκρασίας καύσωνα, συνδυαζόμενο δυστυχώς με πληθώρα πυρκαγιών. Εκείνο που χαρακτηρίζει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τη σφοδρότητα του φαινομένου δεν είναι μονάχα οι υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, αλλά και εκείνες των βραδινών ωρών, οι οποίες δημιουργούν έντονη δυσφορία σε όλους, κυρίως στα αστικά κέντρα.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ στη δεύτερη εβδομάδα αφότου οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική βρίσκονται “καρφωμένες” στην περιοχή μας, δημιουργώντας ατμόσφαιρα… Σαχάρας! Σύμφωνα με το meteo.gr, το θερμόμετρο έφτασε την Τρίτη τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 205 σταθμούς, και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 59 σταθμούς της χώρας!

ΚΑΤΩ από τέτοιες συνθήκες, το μυαλό μας πάει, κατά πρώτον στους ανθρώπους που χάνουν σπίτια και περιουσίες, αλλά και σε όσους αναγκάζονται να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως οι πυροσβέστες και τα άτομα εκείνα των οποίων η δουλειά, εκ των πραγμάτων, δεν “σηκώνει” κλιματισμό (οικοδόμοι, εργάτες συγκομιδής γεωργικών προϊόντων, οργανωμένες παραλίες, “ντελιβεράδες”, συνεργεία αυτοκινήτων, καθαριστήρια κ.λπ. Μόνο δύναμη και κουράγιο μπορούμε να ευχηθούμε, ώσπου κι αυτό το “σύννεφο” να περάσει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα