20.8 C
Chania
Σάββατο, 15 Νοεμβρίου, 2025

«Γεύσεις και Μνήµες» από την Άντζελα Γκερέκου

» Παρουσιάστηκε στο καφέ «Κήπος» το βιβλίο της

Την αγάπη της στην παραδοσιακή γαστρονοµία αποτύπωσε στο βιβλίο της µε τίτλο «Γεύσεις και Μνήµες», η ηθοποιός, πρώην βουλευτής και υφυπουργός  Άντζελα Γκερέκου, του οποίου η παρουσίαση έγινε και στα Χανιά το βράδυ της Κυριακής στο Ιστορικό καφέ «Κήπος».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και συγκέντρωσε πλήθος κόσµου, ενώ το “παρών” έδωσαν και εκπρόσωποι τοπικών αρχών..
Μιλώντας στα “Χ.ν.” η κυρία Γκερέκου τόνισε µεταξύ άλλων ότι «θέλησα να κάνω ένα ταξίδι στις γνώριµες γεύσεις της ζωής µου. Στον τόπο που γεννήθηκα και µεγάλωσα, την Κέρκυρα. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα γι αυτό το βιβλίο. Με µια επιθυµία να επιστρέψω στις ρίζες µου και µια ανάγκη να περιπλανηθώ στις γεύσεις των αναµνήσεων µου. Παρόλο που όλες οι αισθήσεις µας συνδέονται µε αναµνήσεις, τα αγγίγµατα, οι ήχοι και οι εικόνες ξεθωριάζουν στο χρόνο, ενώ οι µυρωδιές και οι γεύσεις παραµένουν χαραγµένες στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Γεύση και µνήµη λοιπόν. Η µία πλέκεται µε την άλλη και οι συνειρµοί αναπόφευκτοι. Γεύση από λουκουµάδες µε κανέλα και µέλι και αµέσως µεταφέροµαι στα παιδικά µου χρόνια και στα καντούνια της παλιάς πόλης παραµονές του Αγίου Σπυρίδωνα. Παστιτσάδα µε κόκορα αλανιάρη ή σοφρίτο µε µυρωδιά σκόρδου και µπόλικο µαϊντανό και δεκάδες εικόνες από τα οικογενειακά µας τραπέζια εµφανίζονται µπροστά µου σαν τα διαδοχικά καρέ µιας ταινίας. Γεύση από αυγοφέτες µε µπόλικη ζάχαρη και κανέλα. Βλέπω τον εαυτό µου πιτσιρίκι στην αυλή του σχολείου να περιµένει πώς και πώς τη γιαγιά Αγγελική. Κοτόπουλο λεµονάτο και είµαι στην κουζίνα της γιαγιάς στο Κοντόκαλι, την παρακολουθώ να µαγειρεύει ενώ έξω τα γιασεµιά είναι ανθισµένα. Γεύση από χαλβά και µε βλέπω να κάθοµαι στα γόνατα της γιαγιάς Κατερίνας (Νίνας) – από την πλευρά της µαµάς µου  – έξω από το ραφείο της, να’ µαι µόνο τριών χρονών, η γιαγιά να κρατάει µια λαδόκολλα, να την ανοίγει και µέσα να είναι ο χαλβάς που έφτιαξε µε τα χέρια της, η µυρωδιά του να µου τρυπάει τη µύτη, να’ έρχεται να σµίγει µε εκείνη των γιασεµιών και να χαράσσεται για πάντα σαν η µοναδική µνήµη που έχω – λίγο µετά τα τρία µου η γιαγιά Νίνα πέθανε – από το καλοσυνάτο πρόσωπό της που γέµιζε το βλέµµα µου καθώς µε τάιζε. Κάθε µπουκιά από όλες αυτές τις παραδοσιακές κερκυραϊκές συνταγές που µαγείρευε η µαµά τις καθηµερινές ή για τα γιορτινά τραπέζια µε τους συγγενείς και τους φίλους, ανασύρει από τη µνήµη µου πρόσωπα, τοπία, µυρωδιές και συναισθήµατα και µε γυρίζει πίσω σε όλα όσα µε καθόρισαν. Σκέψη µου είναι πως ο άνθρωπος χωρίς ρίζες δεν µπορεί να φτιάξει µεγάλα φτερά».
Η κυρία Γκερέκου συνέχισε λέγοντας ότι «το βιβλίο έχει γεννηθεί από µια επιθυµία µου να γράψω και να µοιραστώ τις σκέψεις µου µε τους άλλους ανθρώπους, πόσο σηµαντική είναι η γευστική µνήµη, πόσο σηµαντικό είναι να µοιραζόµαστε σε ένα ελληνικό τραπέζι µέσα από την οικογένεια µας τη µαµά που µαγειρεύει µε αγάπη, τη γιαγιά, τους φίλους και γνωστούς που δεν είναι το φαγητό µόνο που µοιραζόµαστε µε αγάπη, είναι τα συναισθήµατα χαράς, ενίοτε και λύπης. Το οικογενειακό τραπέζι έπαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο στην ελληνική οικογένεια και θα θελα λίγο να να υπενθυµίσουµε και στις νεότερες γενιές, είναι µια µικρή παρακαταθήκη και στον τόπο µου την Κέρκυρα αλλά πιστεύω και σε κάθε άνθρωπο που µπορεί να κάνει ένα ταξίδι µέσα από το δικό µου βιβλίο».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα