Διήμερο Γερμανικού Κινηματογράφου διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Κέντρο Goethe Χανίων με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας σήμερα και αύριο στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με ώρα έναρξης στις 8 μ.μ.
Το σημερινό πρόγραμμα αναλυτικά:
• Im Winter ein Jahr (Πριν ένα χρόνο το Χειμώνα) (2008, 128’)
Σκηνοθεσία: Caroline Link (Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το “Πουθενά στην Αφρική”).
Βραβεία: Αργυρό Κρατικό Βραβείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Ο 19χρονος Aλεξ δίνει τέλος στη ζωή του. Η οικογένειά του παραλύει. Ενοχή, απώλεια, πένθος, αυτά τα βαθειά οδυνηρά συναισθήματα που βασανίζουν τη μάνα, την αδερφή, τον πατέρα, γίνονται εικόνες που μιλούν διακριτικά, συγκρατημένα, αινιγματικά, σιγανά, αλλά με δύναμη και ένταση γι’ αυτόν τον χρόνο χωρίς τον Αλεξ, εικόνες που αντανακλούν την απουσία και την παρουσία του.
• Renn, wenn du kannst
(Τρέξε, αν μπορείς) (2009/10, 112´)
Σκηνοθεσία: Dietrich Brüggemann
Ο Ben και ο Christian είναι κι οι δυο ερωτευμένοι με την Annika.
Πώς κρατιέται μία φιλία, όταν μπαίνει στη μέση ο έρωτας, και πώς λειτουργούν έρωτας και σεξ στο ζευγάρι, όταν ο ένας είναι σε αναπηρικό καρότσι; Μία ιστορία ερωτικού τριγώνου με γερή δόση μαύρου χιούμορ και πνευματώδεις διαλόγους, συχνά στα όρια του παραλόγου. Το αναπηρικό καρότσι και ότι αυτό συνεπάγεται παίζει βασικό ρόλο – στην ταινία, όπως και στη ζωή. Δεν ανεβαίνει ούτε κατεβαίνει σκάλες, έχει πολλά εμπόδια να ξεπεράσει. Πρωταγωνιστές όμως της ταινίας είναι η φιλία, ο έρωτας κι ό,τι άλλο είναι η ζωή.
Αύριο Παρασκευή θα προβληθούν οι ταινίες:
• Berlin is in Germany (2001, 91’)
Σκηνοθεσία: Hannes Stöhr
Βραβεία: Βραβείο Κοινού στο Πανόραμα της Μπερλινάλε 2001, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας 2001 του Συνδέσμου Γερμανών Κριτικών Κινηματογράφου.
• Sommer vorm Balkon (Καλοκαίρι στο Βερολίνο) (2005, 100΄)
Σκηνοθεσία: Andreas Dresen
Βραβεία: Βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ San Sebastian, Silver Hugo Award για τις δυο πρωταγωνίστριες στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σικάγου.