Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στη λεγόμενη “ρεαλιστική” πτέρυγα του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς Die Linke η δημοσιοποίηση της εισήγησης του προεδρείου του κόμματος για την ευρωπαϊκή πολιτική τον Δεκέμβριο εν όψει των Ευρωεκλογών του Μαΐου.
“Υπερβολικα εθνοκεντρικες θεσεις”
Σημαίνοντα στελέχη όπως ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και ιστορικό στέλεχος του κόμματος κατηγορούν την ηγεσία ότι με τις θέσεις του συγκεκριμένου κειμένου για την ευρωπαϊκή πολιτική οδηγεί το κόμμα σε “υπερβολικά εθνοκεντρικές θέσεις”. Η εισήγηση του Προεδρείου είναι έντονα επικριτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση:
Τουλάχιστον από την εποχή της υπογραφής της Συνθήκης του Μάαστριχτ και μετά, η Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε μια νεοφιλελεύθερη, μιλιταριστική και αντιδημοκρατική δύναμη, η οποία είναι συνυπεύθυνη μετά το 2008 μιας από τις μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων 100 ετών.
Σύμφωνα με τον Gysi, οι διατυπώσεις της εισήγησης είναι ατυχείς και πρέπει να αλλάξουν. “Η [γερμανική] διεθνιστική Αριστερά δεν μπορεί να επιδιώκει την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς των εθνικών κρατών. Πρέπει να υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τη κριτική μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ασκεί μια νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και στηρίζει την κατάλυση του κοινωνικού κράτους, όπως φαίνεται από τις πολιτικές λιτότητας της τρόικας”.
“Το κομμα πονταρει στον αντιευρωπαϊσμο”
Πολύ πιο ηχηρή είναι η κριτική του ευρωβουλευτή Jürgen Klute, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την Ευρωβουλή στις εκλογές του Μαΐου, διαμαρτυρόμενος για τις θέσεις του κόμματος, το οποίο όπως δήλωσε “παίζει το χαρτί του αντιευρωπαϊσμού και έχει μετατοπισθεί στα άκρα μαζί με τους νεοφασίστες της Γαλλίας και της Ολλανδίας”. Ο Klute θεωρείται από τους πλέον δραστήριους και επιτυχημένους ευρωβουλευτές με ουσιαστική συμμετοχή στην καθιέρωση του πανευρωπαϊκού τρεχούμενου τραπεζικού λογαριασμού και της κατοχύρωσης κοινωνικών δικαιωμάτων για Ευρωπαίους πολίτες χωρίς μόνιμη διαμονή.
Διαφωνιες και για την αμυντικη πολιτικη και το ΝΑΤΟ
Εντονη διαφωνία εξέφρασε ο Gysi και για τις προτάσεις του Προεδρείου της Linke για την αμυντική πολιτική. Στην εισήγηση προτείνεται η διακοπή της αμυντικής συνεργασίας της Γερμανίας με τις Η.Π.Α. και η αποχώρηση της Γερμανίας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Οπως δήλωσε ο Gysi “αυτό μου ακούγεται υπερβολικά εθνοκεντρικό, διότι σημαίνει στην πράξη ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ως έχει, εμείς μόνο αποχωρούμε”. Ο Gysi υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την αντικατάστασή του από ένα “Σύστημα Ασφάλειας και Συνεργασίας”.
Υποβοσκον ρηγμα φιλοευρωπαϊστων και απομονωτιστων με το βλεμμα στο 2017
Οι δυο αυτές ηχηρές παρεμβάσεις αναδεικνύουν ένα υποβόσκον ρήγμα που υπάρχει εδώ και καιρό στους κόλπους της Linke. To ρεύμα των “Realos” (“ρεαλιστών”) ή ευρωπαϊστών βρίσκεται σε αντίθεση με την κυρίαρχη τάση του κόμματος, η οποία φαίνεται να ταλαντεύεται ανάμεσα στον ευρωπαϊσμό από τη μια πλευρά και τον αντιευρωπαϊσμό και τον απομονωτισμό από την άλλη. Η κρίση της Ευρωζώνης είχε σε κάποιο βαθμό επικαλύψει αυτές τις αντιθέσεις, οι οποίες όμως αναδεικνύονται πάλι με αφορμή τη συζήτηση για την επόμενη μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την κρίση. Οι ευρωπαϊστές θεωρούν ότι η Ε.Ε. χρειάζεται σοβαρές αλλαγές, όμως αυτές πρέπει να συντελεστούν με συμμετοχή στα κέντρα των αποφάσεων και προσπάθειας συνδιαμόρφωσης των εξελίξεων, ενώ η ηγεσία του κόμματος θεωρεί ότι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συνολικά καταδικαστέα.
Στο πίσω μέρος όμως του μυαλού των δύο πλευρών βρίσκονται οι εθνικές εκλογές του 2017. Τότε θα κριθεί αν η Linke είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας με τους Σοσιαλδημοκράτες του SPD και τους Πράσινους. Ήδη στο SPD υπάρχουν φωνές που ζητούν αλλαγή στρατηγικής για το 2017 και εγκατάλειψη της πάγιας θέσης του κόμματος που λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο με τη Linke αλλά μόνο με τους Πράσινους ιδανικά και σε περίπτωση ανάγκης -όπως στην παρούσα φάση- με τους Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές των CDU/CSU. H διατύπωση ακραίων θέσεων από την ηγεσία της Linke φέρνει σε δύσκολη θέση τους “Realos” και απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο. Οι δύο πλευρές αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί στις 15 & 16 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ευρωπαϊκή και αμυντική πολιτική. Η ηγεσία θα έχει εκεί να αντιμετωπίσει και την ακόμη πιο “αριστερή” πτέρυγα του κόμματος, τη Sozialistische Linke, η οποία κατέθεσε δικό της κείμενο με ακόμη πιο επικριτικές θέσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΗΣ