Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γελοιοποίηση ή αναδίπλωση Σουλτάνου

Δέκα πρέσβεις Δυτικών χωρών στην Άγκυρα, Η.Π.Α, Καναδά, Γαλλίας, Φινλανδίας, Δανίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ν. Ζηλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας, ζήτησαν από την Τουρκία την απελευθέρωση του πλούσιου και φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα. Ο επιχειρηματίας ακτιβιστής είχε συλληφθεί το 2017 κατηγορηθείς, ότι χρηματοδότησε διαδηλώσεις στην Τουρκία και ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα το 2016, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος αρνείται.
Πριν από ένα χρόνο το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε ειδοποιήσει την Τουρκία, να απελευθερώσει τον Καβάλα, η δίκη του οποίου, δεν έχει τελειώσει, θεωρώντας ότι οι κατηγορίες που του αποδίδουν για διάπραξη κάποιων αδικημάτων είναι απλώς υποψίες και ότι η φυλάκισή του στοχεύει στη φίμωση του. Αλλά και το συμβούλιο της Ευρώπης διεμήνυσε στην Άγκυρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, να αφήσει ελεύθερο τον κρατούμενο, απειλώντας ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων αποβολής της Τουρκίας από μέλος του Ευρ. Συμβουλίου.
Κατόπιν της ενέργειας των πρέσβεων ο Ερντογάν διέταξε το ΥΠΕΞ να κηρύξει «pezsona and grata» τους 10 πρέσβεις χωρίς εξαίρεση, θεωρώντας την πράξη τους «αυθάδεια». Σε δηλώσεις του είπε ότι «ο Καβάλα είναι το παράρτημα του Σόρος στην Τουρκία. Τι αυθάδεια είναι αυτή! Εδώ είναι η ένδοξη Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να μας δώσει οδηγίες. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και θα αποφασίσει»!
Ο Τσαβούσογλου κατά την D. Welle, δεν έδειξε πειθαρχία στις εντολές Ερντογάν και απείλησε να παραιτηθεί αν ο πρόεδρος επιμείνει στις απόψεις του. Άναψαν φωτιές και προκάλεσαν οργή στο “παλάτι” που απάντησε: «Ο υπουργός εξωτερικών μας διέψευσε αυτήν την είδηση. Δεν μεταδίδετε μόνο ψευδείς ειδήσεις, αλλά δηλητηριάζετε και τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας.
Εδώ υπερίσχυσε το διπλωματικό παρασκήνιο. Με συντονισμένες αναρτήσεις οι δέκα, κατόπιν πιθανόν πρωτοβουλίας και των Η.Π.Α, άνοιξαν πόρτα εξόδου απ’ την διαφαινόμενη κρίση Ερντογάν – Δύση και διάρρηξης σχέσεων Ερντογάν – Τσαβούσογλου. Οι Αμερικάνοι βεβαιώνουν ότι οι ανακοινώσεις των πρέσβεων ήταν σύμφωνες με τη Σύμβαση της Βιέννης και ότι οι δεσμεύσεις της δήλωσής των είναι οικουμενικές που μοιράζνται οι Η.Π.Α με τους άλλους εννέα. Επίσης ότι «τηρούν το άρθρο 41 της Σύμβασης για τις διπλωματικές σχέσεις. Κατόπιν τούτου ο Ερντογάν αναδιπλώθηκε και απέσυρε την εκτόπιση των πρέσβεων.
Ο Κιλιτζάρογλου της αντιπολίτευσης στηλιτεύει τον χειρισμό της υπόθεσης, να μειώσει τον Ερντογάν λέγοντας, ότι ο μεγάλος χαμένος είναι η Τουρκία, διότι δεν υπάρχει διπλωματία και πολιτικός σχεδιασμός, ούτε υπολογίστηκαν οι οικονομικές και πολιτικές συνέπειες.
«Δεν μπορούμε, είπε, να εμπιστευθούμε τη Χώρα σε έναν άνθρωπο, που έχει ψυχολογικά προβλήματα». Κατηγόρησε και τους Ευρωπαίους. Είπε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορεί να είναι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και να ανήκουν στην Ε.Ε, αλλά η Ε.Ε δεν δικαιούται να ανακατεύεται με θέματα αυτής της περιοχής. Μετά απ’ αυτά, θέλουν διακαώς την τελωνειακή τους ένωση. Πάντως η Αμερικάνικη Κυβέρνηση δεν αλλάζει τη θέση της για το θέμα “Καβάλα”. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι δεσμεύσεις της Σύμβασης της Βιέννης είναι οικουμενικές. Το ένα βήμα πίσω του Ερντογάν έγινε, μήπως και κατευνάσει τον Μπάιντεν, να συναντηθούν στη Ρώμη, στη Σύνοδο των G20. Αν δε γίνει και εκεί συνάντηση, θα είναι μεγάλη ήττα και το “κύκνειον άσμα” για τον Ερντογάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα