«Η λαογραφία, η παραδοσιακή διατροφή, ο πολιτισμός καθώς και οι γαστρονομικές μας παραδόσεις είναι κρίκοι που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν και μας ταξιδεύουν στις ρίζες μας, στις μακρινές αλησμόνητες πατρίδες».
Την επισήμανση αυτή έκανε χθες βράδυ στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο “Μνήμες Γεύσεις” καθώς και του ημερολογίου της Αδελφότητας Μικρασιατών για το 2014 με τίτλο “Γλυκές ιστορίες από το Βυζάντιο στις μέρες μας”, η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων “Ο Αγιος Πολύκαρπος” Στέλλα Χαριτάκη – Γκοζάνη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ενοριακό Κέντρο “Κωνσταντινουπολειάδα” του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Χώρα.
Η κα Χαριτάκη σημείωσε επίσης ότι «στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης, αλλά και αυτών που θα ακολουθήσουν, είναι η έρευνα, καταγραφή και ανάδειξη του πολιτιστικού χαρακτήρα των γαστρονομικών μας παραδόσεων, με σκοπό τη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού της Μικράς Ασίας».
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ρεθύμνου και συγγραφέας του βιβλίου “Μνήμες Γεύσεις” Παρασκευάς Σεργιανόγλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους, τόνισε τα εξής: «Το βιβλίο περιέχει 350 συνταγές, μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, αλλά ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί κυρίως στα παρασκευάσματα, δηλαδή σε ορισμένα τρόφιμα που τα παρασκευάζουμε το καλοκαίρι για να τα έχουμε τον χειμώνα. Επίσης υπάρχει κεφάλαιο για τα βότανα και κάποιες μικρές συμβουλές από ηλικιωμένες Μικρασιάτισσες». Το βιβλίο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί, γιατί, όπως σημείωσε ο κ. Σεργιανόγλου, «το πιο δύσκολο κομμάτι του βιβλίου ήταν η έρευνα που χρειάστηκε να κάνουμε για να βρεθούν κάποια κείμενα που αποδεικνύουν ότι η μικρασιατική κουζίνα έχει τις ρίζες της στο Βυζάντιο και κατ’ επέκταση στην αρχαία Ελλάδα. Είναι λάθος να υποστηρίζουν κάποιοι ότι η μικρασιατική κουζίνα βασίζεται στην τουρκική. Αυτοί που το λέμε αυτό ας κάνουν μια έρευνα ποια ήταν η τουρκική κουζίνα πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Επιρροές μπορεί να υπάρχουν, αφού οι δύο λαοί συνυπήρχαν, αλλά η κουζίνας μας δεν έχει τη βάση της στην τουρκική». Ο ίδιος σημείωσε ότι «τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση του βιβλίων θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του μνημείου Μικρασιατών στο Ρέθυμνο». «Το βιβλίο είναι ένα αποτύπωμα της μικρασιατικής ψυχής. Είναι η ιστορία της Μικράς Ασίας μέσα από τις γεύσεις της, τα κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία της καθημερινότητας. Θεωρώ ότι είναι ένα μαγικό ταξίδι για όλους τους αναγνώστες», τόνισε από την πλευρά της η φιλόλογος Βίκυ Κόλλια. Την εκδήλωση πλαισίωσε ο Χορευτικός Ομιλος Χανίων “Αροδαμός” με χορούς από τη Mικρά Ασία.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.