Κυριακή, 20 Ιουνίου, 2021

Γ. Ρωμανιάς: «Ε.Ε. με κοινωνικό πρόσωπο»

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ενωση Κεντρώων παρουσιάζει στα “Χ.ν.” τη φιλοδοξία του για τη δική του συμμετοχή  στον μετασχηματισμό της Ευρώπης

 

Στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, οφείλουμε να αναδείξουμε ανθρώπους με γνώση και ικανότητες, για να μπορούν να στηρίξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα ελληνικά συμφέροντα, τονίζει σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα Νέα” ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ενωση Κεντρώων, Γιώργος Ρωμανιάς.
O κ. Ρωμανιάς, επισημαίνει ακόμη ότι φιλοδοξεί να συμβάλλει ως Έλληνας ευρωβουλευτής στην ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της Ε.Ε.

 

• Τι σας ώθησε να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής
Πριν από αρκετά χρόνια αποφασίστηκε η καθιέρωση ενός δεσμευτικού κι ενιαίου συστήματος δημόσιας συνταξιοδότησης για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράγματι, συμφωνήθηκε και καταρτίστηκε η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Όμως, υπήρξε διαφωνία στη συνέχεια, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ενιαίου αυτού συστήματος και λόγω ακριβώς αυτής της διαφωνίας δεν επιτεύχθηκε η καθιέρωση της ενιαίας ευρωπαϊκής κοινωνικής ασφάλισης.
Αλλά, στο κοινοτικό δίκαιο περιλήφθηκε διάταξη με την οποία ορίζεται ότι μέχρι να καθιερωθεί νομοθετικά το ενιαίο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η αρμοδιότητα και οι λεπτομέρειες του καθορισμού της δημόσιας σύνταξης ανήκει στις εθνικές κυβερνήσεις και ότι συνεπώς, τα ευρωπαϊκά συλλογικά όργανα δεν έχουν δικαίωμα οποιασδήποτε παρέμβασης στα εθνικά αυτά συστήματα.
Παρά ταύτα, όπως είναι γνωστό, τα ευρωπαϊκά αυτά όργανα παρεμβαίνουν από το 2010 και εφεξής και λαμβάνουν αποφάσεις μείωσης των συντάξεων σε σχέση με την Ελλάδα.
Παρόμοια παρέμβαση δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Είναι φανερό ότι οι Ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και οι εκπρόσωποι της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν υποχρέωση να παρατηρήσουν και να προβάλλουν τις σχετικές ενστάσεις επειδή τα ευρωπαϊκά όργανα (κυρίως η Ευρωπαϊκή επιτροπή) συμμετέχουν στην ομάδα των δανειστών (τρόικα) και κατά παράβαση του κοινοτικού δικαίου επιβάλλουν αλλεπάλληλες και διαδοχικές σοβαρές μειώσεις στις αποδοχές των συνταξιούχων.
Ασφαλώς, οι συμπεριφορές αυτών των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και των Ελλήνων ευρωβουλευτών που αποφεύγουν να καταγγείλουν τις παραβιάσεις του Κοινοτικού Δικαίου που γίνονται σε βάρος των συντάξεων είναι αδικαιολόγητες και σε κάθε περίπτωση αυτή η αφωνία της ελληνικής πλευράς καταλήγει στην απαράδεκτη αποδοχή των παραβάσεων του Κοινοτικού Δικαίου.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, κρίνω ότι οφείλω να διεκδικήσω την εκλογή μου στο Ευρωκοινοβούλιο, ακριβώς για να προσπαθήσω και να επιδιώξω, με σχετικές καταγγελίες και προτάσεις, την διακοπή της παραβίασης του Κοινοτικού Δικαίου ώστε να προστατευτούν οι συντάξεις των Ελλήνων.

 

• Η Ενωση Κεντρώων είναι ταγμένη υπέρ της Ε.Ε.. Εσείς προσωπικά;
Ασφαλώς, τόσο η «ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ» όσο και εγώ προσωπικά είμαστε ταγμένοι, διαχρονικά και σταθερά, υπέρ της συμμετοχής της χώρας μας στην οικογένεια των ευρωπαϊκών κρατών. Προσθέτω, όμως, ότι μετά την αποχώρηση του Προέδρου Ντελόρ, το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχώς αποδυναμώνεται. Έχω τη φιλοδοξία να συμβάλλω ως Έλληνας ευρωβουλευτής στην ενίσχυση του κοινωνικού προσώπου της Ε.Ε.

 

• Πιστεύετε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει ισχύ στη διαμόρφωσης της πολιτικής της Ε.Ε;
Πριν από μερικά χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε περιορισμένες, εισηγητικού χαρακτήρα, αρμοδιότητες και εξουσίες. Είναι γνωστό ότι οι εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων ανήκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) που εθεωρείτο η «κυβέρνηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, σήμερα, η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί υπέρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει αποκτήσει πλέον αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες και εξουσίες στη διαμόρφωση της γενικότερης πολιτικής της Ε.Ε..

 

• Πιστεύετε ακόμη ότι έχει παίξει ρόλο στη διαμόρφωσης της σχέσης Ε.Ε. -Ελλάδας;
Ασφαλώς: αρκεί να επισημάνουμε ότι η διοχέτευση κονδυλίων προς τις χώρες μέλη (κυρίως για επενδυτικούς, ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους) περνά από τη διαδικασία συζήτησης και λήψης απόφασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πέραν της οικονομικής, όμως, διάστασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανήκει πλέον και η διαμόρφωση ακόμη και της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.

 

• Συμμερίζεστε την άποψη ότι οι επερχόμενες ευρωεκλογές είναι από τις πιο κρίσιμες και γιατί;
Με δεδομένο, ότι, το 75 % των πολιτικών των χωρών μελών αποφασίζεται και επιβάλλεται, σε κοινοτικό επίπεδο, από τις Βρυξέλλες, είναι σαφές ότι οι ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019 που θα αναδείξουν τους εκπροσώπους των εθνικών κρατών στο Ευρωκοινοβούλιο για την προσεχή 5ετία, αποκτούν πρόσθετο και πάντως, κρίσιμο ενδιαφέρον. Οφείλουμε να αναδείξουμε ανθρώπους με γνώση και ικανότητες για να μπορούν να στηρίξουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα ελληνικά συμφέροντα.

 

• Να περιμένουμε άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων;
Ακριβώς, επειδή, στη σημερινή λειτουργία της Ε.Ε. έχουν επικρατήσει πολιτικές λιτότητας, μεγάλες μάζες Ευρωπαίων πολιτών απομακρύνονται από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και στρέφονται σε ακροδεξιές κομματικές επιλογές. Ο κίνδυνος είναι προφανής και άμεσος. Για την αντιμετώπισή του, υπάρχει μια και μόνον διέξοδος: η απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενδυνάμωση του κοινωνικού προσώπου της Ε.Ε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες