Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Γ. Παναγιωτάκη “Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες”

Δεν είναι η πρώτη, ούτε και η τελευταία φορά φαντάζομαι που ο ιστορικός ερευνητής Γ. Παναγιωτάκης προσφέρει στο κοινό ένα έργο εξαιρετικής σημασίας για την ιστορική γνώση προσώπων και γεγονότων που αφορούν την Κρήτη.
Οι δύο πολυτελείς και βαρύτιμοι τόμοι με τίτλο «Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες» φιλοξενούν στις σελίδες τους ένα σπάνιο και εν πολλοίς πρωτότυπο υλικό, επενδυμένο από εξαιρετικής ποιότητας εικόνες που καθηλώνουν τον αναγνώστη απ’ τις πρώτες σελίδες.
Η ερευνητική του προσπάθεια σίγουρα χρονοβόρα για τη συγκέντρωση αυτού του υλικού, αλλά και η φιλοδοξία του να προχωρήσει σε μια τόσο «φιλόδοξη» έκδοση, ασυνήθιστη για την εποχή μας, πρέπει να επιβραβευτεί και το δίτομο έργο να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες –ιδιωτικές ή δημόσιες- αφού η εκπαιδευτική του αξία είναι δεδομένη αλλά και σπάνια!
Τις  853 σελίδες του δίτομου έργου περιδιαβαίνουν λόγιοι, ποιητές, κληρικοί, μουσικοί, ολυμπιονίκες, στρατιωτικοί, αγωνιστές της ελευθερίας, γλύπτες, καλλιτέχνες, ζωγράφοι, αγιογράφοι, πολιτικοί, ευεργέτες, Κρήτες και Κρήσσες φωτίζονται για τη ζωή και το έργο τους που αποτέλεσε τον «φάρο» της ιστορικής και πνευματικής ακμής αυτού του τόπου, από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Ένα μεγάλο «στοίχημα», το οποίο θα πρέπει ο ίδιος ο συγγραφέας αλλά και κάθε αρμόδιος να φροντίσει να κερδηθεί είναι η ψηφιοποίηση αυτού του υπερ-πολύτιμου έργου, καθώς η έντυπη μορφή του καλό θα ήταν να συμπληρωθεί και με τη μορφή του ηλεκτρονικού βιβλίου, αφού η ίδια η φύση του έργου –τρόπον τινά εγκυκλοπαιδική- μάλλον το επιτάσσει.
Αποτιμώντας προσωπικά το έργο διέκρινα τη σαφή προσπάθεια του συγγραφέα να φωτιστούν οι αθέατες πλευρές προσώπων και γεγονότων και όχι να σταθεί σε αντίστοιχα γεγονότα και πρόσωπα που ήδη έχουν γραφτεί κι έχουν ειπωθεί πολλά. Η γλώσσα και το ύφος του έργου το καθιστούν προσιτό είτε ως «ενημερωτικό» και «πληροφοριακό» ανάγνωσμα, είτε ως ένα ευανάγνωστο κείμενο για τους εραστές όχι μόνο της Ιστορίας αλλά γενικότερα της  γραπτής καλλιέπειας.
Ο Γ. Παναγιωτάκης με το έργο του αυτό –ή μάλλον και με το έργο του αυτό-  καταξιώνεται  ως μια απ’ τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης Ιστορικής έρευνας και η υποδοχή αυτού του έργου είναι εξ’ ορισμού θερμή από όλους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες