27.8 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Γ. Κουρής: «Εγκλωβισµένη η πολιτική υγείας σε παθογένειες δεκαετιών»

Ο δρ Γαβριήλ Κουρής µιλά µε αφορµή παρουσίαση βιβλίου του στα Χανιά

«Η πολιτική υγείας στην Ελλάδα παραµένει, σε µεγάλο βαθµό, εγκλωβισµένη σε δοµικές αδυναµίες και παθογένειες που εντοπίζονται εδώ και δεκαετίες».

Αυτό τονίζει ο ∆ρ Γαβριήλ Κουρής σε συνέντευξή του στα “Χανιώτικα νέα” µε αφορµή την παρουσίαση του βιβλίου του: “Εκθέσεις εµπειρογνοµόνων για την πολιτική Υγείας στην Ελλάδα (1920 – 2000)” που θα πραγµατοποιηθεί σήµερα Παρασκευή 16 Μαίου στις 6.30 το απόγευµα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά.

•Το βιβλίο τι πραγµατεύεται;

Το βιβλίο «Εκθέσεις Εµπειρογνωµόνων για την Πολιτική Υγείας στην Ελλάδα, 1920–2000» αποτελεί ένα πρωτότυπο επιστηµονικό έργο που επιχειρεί µια συστηµατική ενδοσκόπηση στην ιστορική πορεία διαµόρφωσης της πολιτικής υγείας στη χώρα µας. Μέσα από την ανάλυση των σηµαντικότερων εκθέσεων εµπειρογνωµόνων του 20ού αιώνα, φωτίζει τη συµβολή των τεχνοκρατών στον σχεδιασµό πολιτικής, καταγράφει τους µεταρρυθµιστικούς σχεδιασµούς και τις θεσµικές προτάσεις που διατυπώθηκαν και αναδεικνύει τα δοµικά προβλήµατα που παραµένουν αναλλοίωτα στον χρόνο, παρέχοντας ένα ερµηνευτικό πλαίσιο για την κατανόηση των βαθύτερων «παθογενειών» που εξηγούν γιατί οι µεταρρυθµίσεις στο ελληνικό σύστηµα υγείας συχνά έµειναν ηµιτελείς ή ανεφάρµοστες.

•Τι συµπεράσµατα έχετε βγάλει από τις εκθέσεις εµπειρογνωµόνων για την πολιτική υγείας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα;

Από τη µελέτη των εκθέσεων αναδεικνύεται ότι η πολιτική υγείας στην Ελλάδα αποτέλεσε διαχρονικά ένα πεδίο διαρκούς διαπραγµάτευσης µεταξύ κοινωνικών αναγκών, πολιτικών επιλογών και οικονοµικών δυνατοτήτων. Την ίδια στιγµή, γίνεται εµφανές ότι η υλοποίηση των — κατά καιρούς — υγειονοµικών σχεδιασµών και µεταρρυθµίσεων παρεµποδίζεται από σταθερές, επαναλαµβανόµενες παθογένειες µεταξύ των οποίων η ασυνέχεια στη διοίκηση και τον σχεδιασµό, η αδυναµία εφαρµογής υπερκοµµατικών πολιτικών, η απουσία µηχανισµών θεσµικής µνήµης και η αδυναµία ή απροθυµία εξασφάλισης των αναγκαίων χρηµατοδοτικών – και άλλων – πόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εµπειρογνώµονες συχνά παρείχαν τεκµηριωµένες προτάσεις και σαφείς κατευθύνσεις, όµως η αξιοποίησή τους από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία υπήρξε περιορισµένη. Το πολιτικό σύστηµα, παρά τη διαθεσιµότητα επιστηµονικής γνώσης και τεκµηρίωσης, συχνά φάνηκε να προτάσσει το βραχυπρόθεσµο όφελος και να διστάζει µπροστά στο ενδεχόµενο πολιτικού κόστους. Αυτή η διαχρονική αµφιθυµία εξηγεί, σε µεγάλο βαθµό, το γιατί πολλές µεταρρυθµιστικές προσπάθειες στη χώρα µας παρέµειναν ηµιτελείς ή δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

•Οι εκθέσεις είχαν αποτέλεσµα ως προς την αντιµετώπιση αδυναµιών του συστήµατος υγείας και τις προσπάθειες µεταρρύθµισής του;

Σε ορισµένες περιπτώσεις, πράγµατι, οι εκθέσεις επηρέασαν τον δηµόσιο διάλογο και συνέβαλαν σε εκσυγχρονιστικές παρεµβάσεις. Ωστόσο, συνολικά το αποτύπωµά τους υπήρξε περιορισµένο. Αυτό δεν οφείλεται στην ποιότητά τους – που ήταν συχνά υψηλή – αλλά στην αδυναµία του ελληνικού διοικητικού και πολιτικού συστήµατος να τις ενσωµατώσει σε µια συνεκτική, µακροπρόθεσµη στρατηγική. Η απόσταση ανάµεσα στη διάγνωση και την εφαρµογή παρέµεινε – ως επί το πλείστον – σταθερά µεγάλη την ίδια στιγµή που η πολιτική βούληση για ουσιαστικές µεταρρυθµιστικές τοµές αποδείχθηκε κατά κανόνα ανεπαρκής. Εξαίρεση αποτελούν περιπτώσεις όπως εκείνη της έκθεσης της Κοινωνίας των Εθνών (1929), όπου ο προτεινόµενος σχεδιασµός συνδέθηκε άµεσα µε επείγουσες υγειονοµικές ανάγκες που είχαν αναδυθεί λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και της µαζικής προσφυγικής εγκατάστασης.

•Πώς συνετέλεσαν οι εκθέσεις αυτές στον σχεδιασµό πολιτικών υγείας;

Οι εκθέσεις των εµπειρογνωµόνων λειτούργησαν κυρίως ως επιστηµονικά κείµενα τεκµηρίωσης και συστάσεων πολιτικής στον τοµέα της υγείας. Παρείχαν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ένα σύνολο στοιχείων, αξιολογήσεων και προτάσεων για την αναδιοργάνωση του συστήµατος υγείας, εισάγοντας συχνά νέες έννοιες, προσεγγίσεις και διεθνείς πρακτικές. Ωστόσο, η αξιοποίησή τους εξαρτήθηκε κάθε φορά από τον βαθµό πολιτικής βούλησης, την ωριµότητα των θεσµών και τις συγκυρίες, µε αποτέλεσµα να λειτουργήσουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, ως υπόµνηση της µεταρρυθµιστικής ανάγκης παρά ως καταλύτης εξελίξεων στο υγειονοµικό πεδίο.

•Ένα γενικό συµπέρασµα και ένα µήνυµα για το σήµερα στην Υγεία.

Το γενικό συµπέρασµα είναι ότι η πολιτική υγείας στην Ελλάδα παραµένει, σε µεγάλο βαθµό, εγκλωβισµένη σε δοµικές αδυναµίες και παθογένειες που εντοπίζονται εδώ και δεκαετίες. Η επαναλαµβανόµενη εµφάνιση αυτών των προβληµάτων αποδεικνύει πως η υγεία δεν είναι µόνο τεχνικό αλλά και πολιτικό, κοινωνικό και αξιακό ζήτηµα. Το µήνυµα, εποµένως, για το σήµερα είναι ότι η πολιτική υγείας δεν µπορεί να στηρίζεται σε εµβαλλωµατικές  και αποσπασµατικές λύσεις. Αντιθέτως, απαιτεί θεσµική συνέχεια, επιστηµονική τεκµηρίωση, υπερκοµµατική µεθοδολογία και σταθερή πολιτική δέσµευση για τη βιώσιµη και ουσιαστική µεταρρύθµιση του συστήµατος υγείας, λαµβάνοντας υπόψη ότι η υγεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, που η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να διασφαλίζει για όλους.

Η παρουσίαση

Η παρουσίαση του βιβλίου του ∆ρ Γαβριήλ Κουρή: “Εκθέσεις εµπειρογνοµόνων για την πολιτική Υγείας στην Ελλάδα (1920 – 2000) θα πραγµατοποιηθεί την Παρασκευή 16 Μαίου στις 6.30 το απόγευµα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) στα Χανιά.

Για το βιβλίο θα µιλήσουν οι:

•∆ρ. Εµµανουήλ Καραβιτάκης, Παιδίατρός, ∆ιευθυντής Ε.ΣΥ, Επιστηµονικά Υπεύθυνος – Προϊστάµενος ΜΕΝΝ Γενικού Νοσοκοµείου Χανίων.

•∆ρ. ∆ηµήτρης Μπατάκης, Οικονοµολόγος Υγείας, Επιστηµονικός Συνεργάτης ΕΛΜΕΠΑ, Ερευνητής Αξιολόγησης Πολιτικών, Τεχνολογιών & Συµπεριφορών Υγείας.

•∆ρ. Γιώργος Φραγκιαδάκης, Γενικός Γραµµατέας ∆ήµου Χανίων, Ειδικός στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση & ∆ιοίκηση Υπηρεσιών Υγείας.

Τον συγγραφέα θα προλογίσει η Μαρία ∆αφέρµου, Φιλόλογος- Γλωσσολόγος.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιώργος Γεωργακάκης, ∆ηµοσιογράφος.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο ∆ήµος Χανίων και οι Εκδόσεις Παπαζήση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα