25.4 C
Chania
Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025

Φυσικοί χυµοί

■ Η σηµασία τους και η ορθή κατανάλωσή τους

Οι φυσικοί χυµοί είναι από τους πιο πολύτιµους συµµάχους της υγείας µας, διότι η καθηµερινή κατανάλωση 100% φυσικού χυµού φρούτων, συµβάλλει στην πρόσληψη σηµαντικών θρεπτικών συστατικών, βιταµινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών από τον οργανισµό µας.

Επιπλέον οι φυσικοί χυµοί δεν περιέχουν λιπαρές ύλες, πολλά σάκχαρα, συµπληρώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά της ηµέρας, ακόµη αποτελούν πολύτιµη πηγή ενυδάτωσης για τον ανθρώπινο οργανισµό. Κατά την θερινή περίοδο λόγω των υψηλών θερµοκρασιών, είναι η ενδεδειγµένη περίοδος σταθεράς κατανάλωσης φυσικών χυµών, αφού συµβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισµού
Όταν δεν καταναλώνονται φρούτα λόγω του ότι δεν τα αγαπάµε, ίσως σε µορφή χυµού είναι πιο ευχάριστα.
Θα πρέπει να διευκρινισθεί τι είναι αυτούσιος φυσικός χυµός, νέκταρ φρούτων, συµπυκνωµένος χυµός φρούτων, αφυδατωµένος χυµός φρούτων φρουτοποτό, προκειµένου ο καταναλωτής να γνωρίζει τη σηµασία των και αναλόγως να τους χρησιµοποιεί
Σύµφωνα µε τον Κώδικα Τροφίµων άρθρο 126
– Οι αυτούσιοι φυσικοί χυµοί είναι οι χυµοί φρούτων χωρίς άλλη προσθήκη, όπως νερό, ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ύλη και λαµβάνονται από ένα ή περισσότερα είδη νωπών-ωρίµων φρούτων. Έχουν το χρώµα, τη γεύση και το άρωµα των φρούτων από τα οποία προέρχονται
– Οι χυµοί νέκταρ φρούτων (φτουτοποτό) είναι οι χυµοί φρούτων σε ποσοστό άνω του 50% φρούτου, έχει δε προστεθεί νερό, ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ύλη (µέλι) σε ποσότητα µέχρι 20% κατά βάρος, ως προς το συνολικό βάρος του τελικού προϊόντος
– Συµπυκνωµένος χυµός φρούτων είναι οι φυσικοί χυµοί φρούτων που έχουν υποστεί φυσική επεξεργασία αποµάκρυνσης ορισµένου µέρους του νερού που περιέχουν, τουλάχιστον του 50%, σε κατάλληλη θερµοκρασία
Οι συµπυκνωµένοι φυσικοί χυµοί µε την παραπάνω επεξεργασία παστεριώνονται
– Πρέπει να είναι άµεµπτοι και να µην παρέχουν ενδείξεις χρησιµοποίησης µειονεκτικών πρώτων υλών ή ατελούς επεξεργασίας
-Οι χυµοί φρούτων που καταναλώνονται δεν θα πρέπει να είναι σε κανένα στάδιο ζύµωσης ή έχουν υποστεί ζύµωση από οιανδήποτε αιτία
– ∆εν θα πρέπει να είναι τεχνητά χρησµένοι
– Στην συσκευασία των τυποποιηµένων φυσικών χυµών ή νέκταρ, θα πρέπει να αναφέρονται τα είδη των φρούτων που έχουν χρησιµοποιηθεί, την προέλευση τους και το ποσοστό τους κατά βάρος. Φυσικά και την χρονολογία ανάλωσης τους
Προσοχή
Οι αυτούσιοι φυσικοί χυµοί θα πρέπει να καταναλώνονται άµεσα, διότι το οξυγόνο του ατµοσφαιρικού αέρα διασπά τις ευαίσθητες βιταµίνες, όπως τη βιταµίνη C

*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης
είναι τ. Υπ. Αγοράς Τροφίµων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα